Sari la conținut

[Stiri Lume] SUA intenționează să efectueze noi atacuri asupra grupărilor susținute de Iran, anunță Casa Albă: „A fost doar începutul” Citeşte întreaga ştire: SUA intenționează să efectueze noi atacuri asupra grupărilor susținute de Iran, anunță Casa Albă


Overhaul

Postări Recomandate

profimedia-0843419347-scaled.jpg

Statele Unite și Marea Britanie au declanșat atacuri împotriva a 36 de ținte ale rebelilor Houthi în Yemen, la o zi după ce armata americană a lovit grupări susținute de Teheran în Irak și Siria, ca ripostă la atacul cu dronă efectuat weekendul trecut asupra trupelor americane de la baza „Tower 22” (“Turnul 22”) din Iordania. „Intenționăm să efectuăm lovituri și acțiuni suplimentare pentru a continua să transmitem mesajul clar că Statele Unite vor răspunde atunci când forțele noastre sunt atacate, când oamenii noștri sunt uciși”, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC.
 

Bombardamentele anglo-americane sunt cele mai recente atacuri legate de conflictul care s-a extins în Orientul Mijlociu după 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană Hamas, susținută de Iran, a luat cu asalt Israelul, ceea ce a declanșat războiul din Fâșia Gaza. Organizațiile paramilitare susținute de Teheran care își declară sprijinul pentru palestinieni au intrat în luptă în întreaga regiune: gruparea șiită Hezbollah a tras asupra unor ținte israeliene la granița libanezo-israeliană, milițiile irakiene au lansat atacuri asupra forțelor americane din Irak și Siria, iar milițiile Houthi, din Yemen, au început să atace în mod constant navele din Marea Roșie și să lanseze rachete și drone chiar spre Israel.
 

Până acum, Iranul a evitat orice rol direct în conflict, chiar dacă susține aceste grupări. Pentagonul a afirmat că nu dorește un război cu Iranul și crede că nici Teheranul nu vrea declanșarea unui conflict cu SUA. Sullivan a refuzat să se pronunțe cu privire la posibilitatea ca Statele Unite să atace situri din interiorul Iranului, lucru pe care armata americană a fost foarte atentă să îl evite. În cadrul emisiunii de la CBS, consilierul american a declarat că bombardamentele de vineri au fost „începutul, nu sfârșitul răspunsului nostru și că vor mai fi și alți pași – unii văzuți, alții poate nevăzuți”.
 

„Nu aș descrie-o ca pe o campanie militară fără sfârșit”, a spus el. Atacurile de sâmbătă asupra țintelor Houthi din Yemen au lovit facilități îngropate de depozitare a armelor, sisteme de rachete, lansatoare și alte capacități pe care aceste miliții le-au folosit pentru a ataca transportul maritim din Marea Roșie, a precizat Pentagonul, adăugând că bombardamentele au vizat 13 locații. Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, a declarat că loviturile „nu vor trece fără un răspuns și fără consecințe”. Un alt purtător de cuvânt al rebelilor Houthi, Mohammed Abdulsalam, a indicat că gruparea nu se va lăsa descurajată, afirmând că decizia Yemenului de a sprijini Fâșia Gaza nu va fi afectată de niciun atac.
 

„Prezența soldaților americani este răul pur pentru poporul irakian” Deși rebelii Houthi spun că atacurile lor reprezintă un semn de solidaritate cu palestinienii, SUA și aliații săi le caracterizează ca fiind efectuate la întâmplare și consideră că sunt o amenințare la adresa comerțului global. Statele Unite au efectuat zeci de lovituri împotriva unor ținte Houthi în ultimele câteva săptămâni. Marile linii de transport maritim au abandonat în mare parte rutele maritime din Marea Roșie, preferând rute mai lungi în jurul Africii. Acest lucru a dus la creșterea costurilor, alimentând îngrijorările legate de inflația globală și, în același timp, a privat Egiptul de venituri externe cruciale venite din utilizarea Canalului Suez. Atacurile americane din Irak au fost cele mai sângeroase din ultimii ani. Sute de oameni au participat la o procesiune funerară în Bagdad, pentru 17 membri ai Forțelor de Mobilizare Populară (PMF) uciși în bombardamentele americane. PMF este o forță de securitate de stat care conține mai multe grupări armate susținute de Iran. Hadi al-Ameri, un politician irakian de rang înalt, apropiat de Iran, a declarat că a sosit timpul ca țara să alunge forțele americane. 2.500 de soldați americani se află în Irak în cadrul unei misiuni menite să prevină reapariția mișcării jihadiste Statul Islamic (ISIS). „Prezența lor (a soldaților americani, n.r.) este răul pur pentru poporul irakian”, a spus el. Luna trecută, Irakul și Statele Unite au inițiat discuții privind încetarea prezenței coaliției conduse de SUA în această țară.

 

Sursa: Libertatea.ro
 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate