Sari la conținut

[STIRI Lume] FAKE NEWS Moldova își va trimite militarii în războiul din Ucraina sub drapel francez


Postări Recomandate

                                                                                                                                                                      image.thumb.png.86fa53f2914e9ed131dd381e                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            SURSA  

Militari moldoveni ar putea lupta în Ucraina sub drapel francez, afirmă presa rusă, care comentează astfel semnarea unui acord de securitate Franța – Moldova.

ȘTIRI: [...]Acum, la Chișinău se va deschide o misiune militară a fostei țări a galilor și acum o jumătate de ramură a Africii și Orientului Mijlociu. Toată această „splendoare” are loc pe fundalul a două evenimente foarte importante.

Primul. Republica Moldova [...] poate cumpăra sau primi sub formă de asistență câte arme dorește pentru a obține superioritate totală asupra Transnistriei. Ce ar trebui să facă Transnistria? Împreună cu Rusia să își consolideze cantitativ și calitativ potențialul de apărare. Iar aceasta este o cursă regională a înarmării.

Doi. Unele mijloace de informare în masă au relatat că trupele franceze ar putea la un moment dat să intre în Moldova și chiar în Transnistria. Afirmațiile au fost „corectate” de Macron: potrivit unor politicieni locali care s-au întâlnit cu el, acesta a spus că trupele franceze ar putea ajunge în Ucraina dacă omologii lor ruși se vor apropia de Kiev sau Odesa. Nu au existat dezmințiri din partea președintelui francez [...] (ng.ru, 10 martie)            

[...] În opinia fostului viceministru moldovean de externe Valeriu Ostalep, apariția francezilor în calitate de consilieri și vânzători de arme, semnarea documentelor privind apărarea și colaborarea serviciilor speciale, precum și „discuția constantă despre livrările de arme în Moldova ridică suspiciuni în pregătirea unei posibile provocări folosind teritoriul nostru și, cel mai probabil, poporul nostru”.

Există speculații că acordul de apărare semnat de miniștrii moldovean și francez ai apărării în timpul vizitei președintelui moldovean Maia Sandu la Paris va permite, dacă va fi necesar, utilizarea republicii ca un coridor pentru trimiterea de trupe NATO în Ucraina. Fostul ministru al securității din Republica Moldova, Anatol Plugaru, a declarat pentru NG: „Chișinăul a deschis cerul pentru alianță, acum deschide un coridor terestru, atrăgând astfel Republica Moldova în conflict, ceea ce face din Moldova o țintă legitimă pentru Forțele Armate ale Rusiei”

[...] În comunitatea experților moldoveni a început să se vorbească despre faptul că, dacă Franța va decide să-și introducă trupele în Ucraina, lucru pe care Emmanuel Macron nu-l exclude, soldații moldoveni ar putea fi puși sub drapelul francez. (ng.ru, 13 martie)

NARAȚIUNI:  1. Franța se va implica în războiul din Ucraina, iar militarii moldoveni vor fi trimiși în calitate de „carne de tun” în lupte. 2. Republica Moldova va permite amplasarea trupelor și muniției militare străine pe teritoriul său după suspendarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa (FACE)

CONTEXT/ETOS LOCAL:  Statutul de neutralitate al Republicii Moldova este prevăzut în Constituția votată în 1994 de un parlament de stânga. Menținerea status quo-ului este promovată de politicienii pro-Moscova, care îl prezintă drept un garant al securității țării.

Alianța Nord-Atlantică este însă prezentată în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse. În aceste condiții, sondajele arată că doar aproximativ 30% din populație ar opta pentru aderarea Republicii Moldova la NATO.  

Pe de altă parte, tot mai mulți experți și politicieni atrag atenția asupra faptului că statutul de neutralitate nu este un garant al securității, așa cum a arătat invazia rusă în Georgia în 2008, iar mai apoi anexarea Crimeii de către Rusia și crearea unor „republici” separatiste, sprijinite de Moscova, în estul Ucrainei, în 2014. Invazia militară rusă în Ucraina în 2022 a determinat mai multe state tradițional neutre să-și revadă politicile de securitate și neutralitate, iar două dintre acestea – Finlanda și Suedia – au aderat la Alianța Nord-Atlantică.

După invadarea Ucrainei, guvernarea de la Chișinău a lansat mai multe acțiuni pentru consolidarea capacităților de apărare a țării, în condițiile în care se simte amenințată de Federația Rusă, care a lansat un război hibrid împotriva Republicii Moldova și ar fi conceput inclusiv un plan pentru a înlătura conducerea pro-europeană a acesteia. Eforturile de consolidare a securității au fost însă comentate de propaganda rusă drept pregătiri pentru război, atac asupra Transnistriei, sau pentru aderarea la NATO.

OBIECTIV: Să instaureze frica în societate în privința implicării Republicii Moldova în războiul din Ucraina și a riscului că militari moldoveni vor fi trimiși pe front.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate