Sari la conținut

[Mister] Enigmele asasinării lui Aldo Moro, un moment de șoc din istoria Italiei


device

Postări Recomandate

aldo-moro-8-8-red-jpg.webp

 

Răpirea și asasinarea lui Aldo Moro, liderul creștin-democraților italieni, constituie unul dintre cele mai bizare și mai dramatice episoade din istoria modernă a Italiei, eveniment care încă generează suspiciuni cu privire la adevărații autori ai acestui act.

Trupul lui Aldo Moro a fost descoperit pe 9 mai 1978, în portbagajul unui Renault 4 roșu, la aproape două luni de la răpire. Poliția a găsit cadavrul politicianului acoperit cu o pătură.

La procesele care au urmat a ieșit la iveală că răpitorii i-au cerut lui Moro să se acopere singur cu pătura, sub pretextul că urma să fie mutat în altă ascunzătoare. De îndată ce Moro a tras pătura peste el, i-au tras 11 gloanțe în piept.

Locul în care răpitorii i-au abandonat cadavrul fusese ales strategic: se afla la 150 de metri de sediul Partidului Comunist și la 200 de metri de sediul Partidului Creștin-Democrat, formațiunea lui Moro.

Chiar și astăzi există multe îndoieli și enigme cu privire la cel mai important asasinat din istoria contemporană a Italiei.

Era 16 martie 1978, ziua aleasă pentru inaugurarea celui de-al patrulea guvern al lui Giulio Andreotti, cu sprijinul Partidului Comunist Italian.

La ora 9:00, patru membri ai Brigăzilor Roșii, o organizație teroristă de stânga, îmbrăcați în uniforme de piloți Alitalia, au creat o ambuscadă asupra coloanei președintelui creștin-democraților, Aldo Moro.

In timpul atacului, teroriștii i-au ucis pe toți cei cinci membri ai echipei de securitate și l-au răpit pe liderul politic, ducându-l la o ascunzătoare situată la marginea Romei. Vestea a șocat întreaga țară; italienii au ieșit pe străzi la manifestații.


Răpirea lui Aldo Moro, o operațiune executată la „milimetru”, ridică în continuare multe semne de întrebare. Cu toate că i-au ucis pe toți cei cinci membri ai echipei de protecție, Moro a scăpat nevătămat (deși la autopsie a fost observată o rană la nivelul fesei, care ar fi putut fi cauzată în timpul răpirii).

Atacul a fost efectuat cu o asemenea precizie, încât este surprinzător că a fost pus în scenă de tineri fără niciun fel de pregătire militară.

Mai târziu, unele surse au dezvăluit că 49 din cele 91 de gloanțe trase în timpul ambuscadei au provenit din aceeași armă și s-a sugerat că era vorba de un membru al ‘Ndranghetta, mafia calabreză, cu conexiuni la nivelul serviciilor secrete.

Un martor a susținut că a auzit ordine strigate într-o italiană cu accent străin, iar alții au spus că au văzut doi oameni plecând de la fața locului pe o motocicletă Honda.

Au fost și alte elemente care au ridicat suspiciuni. În primul rând, un agent al serviciilor secrete fusese văzut pe Via Fani, locul răpirii. Când a fost descoperit, agentul a susținut că se îndrepta spre locuința unui prieten.

În al doilea rând, toate liniile telefonice din zona răpirii au căzut inexplicabil la momentul atacului, primul apel la poliție fiind realizat abia la ora 9:05.
 

Pe 18 aprilie, cazul a luat o întorsătură neașteptată. A apărut un comunicat care anunța că „președintele creștin-democraților, Aldo Moro, a fost executat prin sinucidere”. De asemenea, se menționa că trupul politicianului se afla în Lacul Duchesse, lângă orașul Cartore.

După șocul inițial, la finalul a două zile de căutări zadarnice, a apărut un nou comunicat al teroriștilor, care infirmau autenticitatea mesajului anterior, pe care îl atribuiau „specialiștilor în războiul psihologic”.

Pentru a demonstra veridicitatea afirmațiilor lor, comunicatul conținea și o fotografie cu politicianul ținând în mână ziarul La Repubblica din ziua precedentă.

În perioada în care s-a aflat în captivitate, Aldo Moro a fost ținut într-o cameră secretă camuflată în spatele unei librării cu un singur etaj de pe Via Montalcini, în Roma.

A fost păzit de șeful grupului, Mario Moretti, și de Prospero Gallinari, Germano Maccari și Anna Laura Braghetti. Marți, 9 mai 1978, Franco Tritto, asistentul lui Aldo Moro, a primit un apel în care era informat că „veți găsi cadavrul onorabilului pe Via Caetani”.


S U R S A

  • Like 3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate