Sari la conținut

[Stiri IT] Google aduce modificări platformelor Android, Chrome, Search și altele, forțate de legislația europeană


Claudikes

Postări Recomandate

nhkVIUP.png

 

Google testează deja o serie de ajustări vizând produsele și serviciile adresate consumatorilor europeni, în general, modificările avantajând utilizatorii. Din nou, la sursa neplăcerilor pentru Google este Digital Markets Act al UE, care intră în vigoare din luna martie.

Uniunea Europeană va adopta Digital Markets Act (DMA) pe 6 martie 2024, noul pachet de legi stabilind reguli stricte pentru marile companii de tehnologie, dar și amenzi usturătoare pentru pedepsirea viitoarelor abuzuri. La fel ca Apple, Google pregătește tot felul de schimbări în produsele și serviciile sale oferite consumatorilor din spațiul comunitar. În cazul Google, informarea oferită de companie menționează modul în care Android, Chrome, Search și alte servicii Google se vor schimba pentru utilizatorii europeni în viitorul apropiat. Și se pare că beneficiile vor ajunge și la utilizatorii de pe alte continente.

Dacă folosești un telefon cu Android în SUA, în curând veți putea schimba mai ușor motorul de căutare sau browser-ul implicit, la fel ca „privilegiații” europeni. Conform DMA, Google va fi obligat să arate un ecran de alegere suplimentar în timpul procesului de configurare a unui telefon Android. Desktopul Chrome os și aplicația iOS vor afișa și acest ecran de alegere. Știți voi acel ecran de la instalarea Windows din care poți selecta motorul de căutare preferat dintr-o listă grupată aleatoriu, va apărea și pe telefoane cu Android sau iOS.

O altă ajustare chiar și mai importantă vizează modul în care Google împarte (vinde) datele utilizatorilor pentru serviciile și produsele sale. Compania susține că va prezenta utilizatorilor europeni un dialog de consimțământ suplimentar pentru a-i întreba dacă unele servicii pot continua să distribuie informații vizând conținutul și personalizarea reclamelor.

De asemenea, Google va oferi utilizatorilor din UE posibilitatea de a menține anumite servicii conectate, cum ar fi YouTube, Search, Ad services, Google Play, Chrome și multe altele. Utilizatorii pot alege să păstreze toate aceste servicii conectate ca și până acum, schimbând date între ele și implicit cu Google, să nu aibă niciunul dintre ele conectat, sau să le bifeze doar pe acelea pe care le folosesc și doresc să le mențină conectate pentru a beneficia de toate avantajele sincronizării Cloud.

Unele servicii Google ar putea să nu mai funcționeze

Google avertizează că anumite funcții nu vor mai fi disponibile dacă optezi pentru a bloca interconectarea serviciilor ce includ funcționalități interdependente. Când sunt conectate, aceste servicii vor putea partaja datele utilizatorilor între ele și cu toate celelalte servicii Google.

De asemenea, compania avertizează că unele funcții ar putea să fie indisponibile dacă utilizatorii renunță la conectare. De exemplu, dacă deconectați Google Search, YouTube și Chrome, nu vei mai putea beneficia de recomandări ”What to watch” in Search-ul YouTube iar feed-ul Discover afișa o selecție generică de conținut, selectată pe baza regiunii geografice în care te afli și nu preferințele tale în mod expres.

Google Search va funcționa diferit pentru utilizatorii europeni

În următoarele săptămâni, Google va ajusta rezultatele pentru interogări precum recomandări de hoteluri sau cumpărarea unui produs.

„Vom introduce unități dedicate care includ un grup de link-uri către site-uri de comparare de pe web și comenzi rapide pentru interogări în partea de sus a paginii de căutare pentru a ajuta oamenii să-și perfecționeze căutarea, inclusiv prin concentrarea rezultatelor doar pe site-urile de comparație”…. „Pentru categorii precum hoteluri, vom începe, de asemenea, să testăm un spațiu dedicat pentru site-urile de comparație și furnizorii direcți pentru a afișa rezultate individuale mai detaliate, inclusiv imagini, evaluări cu stele și multe altele”, a adăugat Google.

O altă schimbare importantă este introducerea unui API de portabilitate a datelor pentru dezvoltatori, pentru a-i ajuta pe utilizatori să-și mute datele de la serviciile Google la servicii terțe.

Lesne de înțeles, conducerea Google nu este prea încântată de modificările impuse de legislația DMA: „Deși susținem multe dintre ambițiile DMA în ceea ce privește alegerea și interoperabilitatea consumatorilor, noile reguli implică compromisuri dificile și suntem îngrijorați că unele dintre aceste reguli vor reduce opțiunile disponibile utilizatorilor și companiilor din Europa”, au declarat oficialii Google.

Sursa

 

  • Like 6
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate