Sari la conținut

[Mister] Calendarul mayaș


Claudikes

Postări Recomandate

Ux6YqFa.jpg

 

Ciclul de 819 de zile al calendarului mayaș a derutat oamenii de știință zeci de ani, dar noi cercetări arată cum se sincronizează cu ciclurile planetare pe o perioadă de 45 de ani

 

Aceasta este o viziune mult mai amplă a calendarului mayaș decât a încercat oricine anterior să o aibă.

Într-un studiu publicat în jurnalul Ancient Mesoamerica, doi cercetători de la Universitatea Tulane au subliniat că cercetătorii nu au putut explica niciodată pe deplin calendarul de 819 zile până când nu și-au lărgit viziunea.

„Deși cercetările anterioare au încercat să arate conexiuni planetare pentru numărul celor 819 zile, schema sa în patru părți este prea scurtă pentru a se potrivi bine cu perioadele sinodice ale planetelor vizibile”, scriu autorii studiului.

„Prin creșterea lungimii calendarului la 20 de perioade de câte 819 de zile, apare un model în care perioadele sinodice ale tuturor planetelor vizibile sunt proporționale cu punctele din calendarul controversat”.

Asta înseamnă că mayașii au luat o perioadă de 45 de ani asupra alinierii planetare și au codificat-o într-un calendar care i-a pus în dificultate pe oamenii de știință moderni.

În timp ce cultura antică Maya a oferit diverse tipuri de calendare, cel care i-a derutat cel mai mult pe savanți a fost acest calendar de 819 zile descoperit în texte glifice.

Cercetătorii au crezut multă vreme că acest calendar a fost asociat cu mișcările planetare, în special cu perioadele sinodice - când o planetă se întoarcă în aceeași locație pe cer, așa cum este văzută de pe Pământ. Cu toate acestea, fiecare planetă se mișcă diferit și potrivirea mai multor planete într-un interval de 819 zile nu părea să aibă sens.

Dar se confirmă dacă te uiți pentru o perioadă de peste 16.380 de zile (aproximativ 45 de ani), nu doar 819 zile.

 

Sursa

 

  • Like 4
  • Fortzaaaa 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate