Sari la conținut

[Mister] Clădirea misterioasă ieșită din apele unul lac din Hunedoara


device

Postări Recomandate

3FKxilC.png


Doar clădirea unei vechi biserici a rămas în picioare, după ce mai multe sate din Hunedoara au fost înghițite de ape, la amenajarea lacului Cinciș. Timp de mai multe decenii, monumentul fusese inundat.
La începutul anilor ’60, când au început lucrările de amenajare a lacului Cinciș din Hunedoara și construcția barajului său, vreo 500 de localnici din satele aflate pe Valea Cernei din Hunedoara au fost nevoiți să își părăsească gospodăriile, atenționați că acestea urmau să ajungă sub ape.

Oamenii din cele șapte sate și cătune Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, traversate de râul Cerna din Hunedoara, au trebuit să își demoleze casele, șurile, grajdurile și gardurile.

Au încărcat apoi mobilierul, uneltele și materialele de construcții salvate din vechile vetre și le-au adus pe dealul din vecinătatea barajului, unde în numai câteva luni ale anului 1962 avea să fie construit de la zero satul Cinciș Cerna din Hunedoara.

Unii au mutat și mormintele strămoșilor lor, în timp ce câțiva au refuzat să se mute, până când apele le-au înghițit complet casele.
În urma celor plecați, rămășițele a peste o sută de gospodării îngrijite de-a lungul mai multor generații aveau să fie înghițite treptat de Lacul Cinciș din Hunedoara.

Împreună cu ele, cimitirele și câteva biserici vechi, una clădită chiar de către familia Huniazilor în secolul al XV-lea, au dispărut sub ape - unele demolate forțat, altele lăsate la mâna naturii.

SURSA

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate