Sari la conținut

[Mister] Misterele Eleusine din Atena


Demon

Postări Recomandate

   

grecia_25.jpg


Misterele Eleusine au fost cele mai importante și mai secrete celebrări din Grecia antică, la care puteau participa atât sclavi, cât și femei, dar toți inițiații trebuiau să facă un jurământ de menținere a tainei lor.


Au avut loc anual, cel puțin 1.000 de ani, până în anul 329 d.Hr. Festivalul începea la debutul lunii septemebrie în Eleusis, o localitate aflată la circa 22 de kilometri de Atena. Ritualurile majore de mai multe zile ale Misterelor erau strâns asociate cu mitul Demetrei și al fiicei sale Persefona. Povestirea sacră a separării lor dureroase și a fericitei reuniuni a lor servea ca un catalizator pentru iluminarea spirituală a inițiaților, riturile intenționând să evoce o experiență copleșitoare și inefabilă. 


Mitul din spatele Misterelor Eleusine

Homer nu a menționat frecvent zeița olimpiană Demetra. Povestea ei își are probabil rădăcinile în credința agricultorilor timpurii în Pământul Mamă. Pământul aducea toate lucrurile de care aveau nevoie în viață și îi hrănea. În cele din urmă, acesta îi întâmpina cu căldură pe cei morți înapoi în trupul său. Această concepție a fost mereu vividă în lumea grecească și a fost redată de scriitori greci, precum Eschil în "Choeforele". Întrucât era zeița agriculturii, Demetra și cultul său se aflau în centrul practicilor corelate cu Pământul și Mama Grânelor. 

Imnul homeric o descrie pe Demetra ca extrem de dezorientată și îndurerată după dispariția fiicei sale, Kore, care fusese răpită de Hades și dusă de acesta în lumea subpamanteana.    

Demetra era atât de supărată încât s-a oprit din a hrăni lumea naturală. Zeus a trebuit să intervină personal poruncindu-i lui Hades să o elibereze pe Kore. Dar Kore a făcut ceva din greșeală sau poate în cunoștiință de cauză, care a legat-o pentru totdeauna de lumea subpământeană. Ea a mâncat o sămânța de rodie oferită de Hades, iar oricine se hrănea cu ceva, indiferent cât de mic, în lumea subpământeană, era silit să rămână acolo. De aceea, Kore a fost obligată să petreacă jumătate de an pe pământ, cu mama sa, și cealalaltă jumătate  pe tărâmul morților, împreună cu Hades. Kore a fost numită Persefona după ce a devenit zeița morților și soția lui Hades.

 

Ritualuri dinaintea începerii Misterelor Eleusine

 

Imnul homeric narează, de asemeni, povestea întemeierii Misterelor Eleusine. Demetra, deghizată ca un om, a venit la Eleusis în vreme ce-și căuta fiica, iar orașul s-a îngrijit de ea. Demetra s-a simțit obligată să recompenseze orașul pentru ospitalitatea sa și s-a relevat ca fiind, de fapt, zeiță. Apoi, le-a împărtășit oamenilor riturile sale secrete care au devenit apoi tema centrală a Misterelor Eleusine. Însă, inițierea în acestea nu era deloc ușoară. Participanții trebuiau să se pregătească cel puțin jumătate de an și să se nutrească spiritual pentru a fi capabili să aibă revelația secretă.

În ziua dinaintea Începerii Misterelor, preotesele Demetrei și ale Persefonei mergeau către templul celei dintâi din Atena. Fiecare dintre ele lua câte un coș plin cu obiecte sacre ale Demetrei pentru a-l purta pe cap de-a lungul Căii Sacre, care conecta Eleusis cu Atena. Învățații sunt de părere că în acea prima zi se adunau în agora de la două la trei mii de inițiați. 

Există și un detaliu intrigant. Acestora le era interzis de legea ateniană să dezvăluie secretele Misterelor. Cei care nu se conformau erau condamnați la moarte. Drept urmare, cu toții faceau acolo și atunci un jurământ de păstrare a secretului.
 

Biblia Diavolului: Mistere, legende și realitate

În prezent, există consensul că Misterele refăceau povestea Demetrei și a Persefonei și că până în clipă revelației, inițiații erau martorii unor lucruri terifiante. Unii învățați speculează că "tainele" includeau o crimă reală sau violul real al unei fecioare pentru a se dramatiza răpirea și violarea lui Kore. Capturarea să de către Hades simboliza moartea sa: Kora era dusă de pe acesta lume întrucât fusese transformată în Persefona.

Dovezile corelate cu Misterele Eleusine sunt puține dar, totuși, nu confirmă că astfel de acte violente s-ar fi petrecut la Eleusis. Indiferent prin ce treceau inițiații, există mărturii că ajungeau într-o stare de șoc complet în decursul Misterelor. Mulți inițiați au afirmat că această experiență i-a preschimbat și le-a înlăturat frica de moarte!

Sursa

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate