Sari la conținut

[Știri IT] - Viitoarele procesoare AMD și Intel vor putea atinge temperaturi de până la 121 °C.


seven7sin

Postări Recomandate

 

13-Au-venit-NOILE-procesoare-de-desktop-

 

 

 

Deja, 95-100 °C reprezintă ceva normal atunci când vorbim de procesoare AMD sau Intel lansate în ultimii 1-2 ani. Inclusiv producătorii de chipseturi pentru smartphon-uri și tablete au ajuns să forțeze cipurile de siliciu peste limite considerate de netrecut în urmă cu doar câțiva ani.

Motivul nu este neapărat acela că producătorii de microprocesoare ar fi descoperit o rețetă minune pentru a face cipurile de siliciu să funcționeze în mod fiabil la temperaturi înalte, ci și pur și simplu nu au de ales. Deși miniaturizarea tehnologiilor de fabricație a îmbunătățit eficiența, câștigul de performanță nu este nici pe departe liniar. Cel mai adesea, anunțul unui nou proces de fabricație vine cu declarații de genul 20 % mai multă performanță sau 30 % mai puțin consum de energie, raportat cipurilor cu proces de fabricație din generația anterioară. Dar fiind vorba de o piață competitivă (ex. Intel VS AMD) puțini se mulțumesc cu doar acel 20 % câștig de performanță, sfârșind prin a împinge consumul de energie și mai sus în încercarea de a stoarce și ultimul strop de performanță disponibilă. Și uite așa, ajungem la serii de procesoare care dublează sau chiar triplează consumul TDP al procesoarelor de acum câțiva ani, împingând temperaturile la valori de-a dreptul amețitoare, pe care nici măcar un sistem de răcire cu lichid nu le poate aduce înapoi la nivelul cu care eram obișnuiți. În tot acest timp, cipurile pe care sunt bazate aceste procesoare au devenit fizic mai mici, dar conțin și mai multe miliarde de tranzistori.

 

 

AMD-Intel-CPU-density.png

 

 

De aici, principii elementare de fizică ne spun că nu poți extrage o cantitate nelimitată de căldură, concentrata pe o suprafață care se tot micșorează. Ajunse deja la un punct de saturație în ce privește capacitatea de disipare a căldurii procesoarele moderne oferă foarte puține opțiuni pentru optimizarea suplimentară a performanțelor. Prima variantă, extragerea forțată a căldurii în exces folosind sisteme de răcire exotice ar fi mult prea costisitoare și până la urmă nepractic de implementat pentru dispozitive de consum. A doua variantă este proiectarea viitoarelor generații de cipuri pentru a funcționa la temperaturi mai înalte, preferabil fără a sacrifica fiabilitatea pe termen lung.

Într-un interviu acordat QuasarZone , VP-ul AMD, David Mcafee confirma ceea ce mulți suspectau deja, anume că procesoarele cu temperaturi de 95-100 °C reprezintă doar începutul:

Una dintre criticile referitoare la produsele desktop AMD este temperatura procesorului. Consumul de energie al procesorului este clar mai mic decât cel al concurenților, dar temperatura este mai mare. Vor fi rezolvate aceste probleme de temperatură în viitor?

Lucrăm îndeaproape cu TSMC, depunând mult efort în tehnologia proceselor. În același timp, trebuie să putem garanta calitatea și stabilitatea semiconductorilor. Pe măsură ce procesele mai avansate sunt utilizate în viitor, credem că fenomenul actual de densitate ridicată a căldurii va fi menținut sau intensificat în continuare. Prin urmare, va fi important să găsim o modalitate de a elimina în mod eficient densitatea ridicată de căldură generată de astfel de chiplet-uri de înaltă densitate în viitor.

De asemenea, dacă te uiți la produsul TDP 65 W, acesta are o performanță generală excelentă. Prin aceste exemple de produse, consider că acesta este un factor important de luat în considerare atunci când planificați găsirea unui echilibru între TDP și generarea de căldură.

Deci, este ca și confirmat. Creșterile de temperaturi observate în industria microprocesoarelor reprezintă un trend care va continua și în viitor, surse din industrie confirmând că viitoarele plăcii de bază pentru entuziaști vor muta limita de protecție la supratemperatură de la 115 °C la 121 °C. Ce-i drept, asta nu înseamnă că viitorul tău procesor AMD va funcționa la 120 °C, dar nici n-ar trebui să te miri dacă vezi temperaturile urcând spre 105-110 °C, în regim de utilizare intensivă.

 

SURSA:ZONAIT

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate