Sari la conținut

[Știri IT] - Xiaomi 13T Pro – ecran superb și un design îndrăzneț (review).


seven7sin

Postări Recomandate

 

9-Da-Xiaomi-cand-mai-testezi-Pai-tocmai-

Xiaomi nu mai este de ceva timp un nume nou în lumea telefoanelor de vârf. Cam de două ori pe an producătorul chinez vine pe piață cu flagship-uri noi și interesante, și cred că știți cu toții unde se îndreaptă asta. Și așa, ca să onorăm celebra memă „da’ Xiaomi când mai testezi?”, avem astăzi pe masa de disecție noul Xiaomi 13T Pro, un telefon care promite multe la  bani relativ puțini.

Design și construcție

Începem discuția cu design-ul, și aici lucrurile stau foarte… fresh. Nu de mult, în cadrul recenziei noastre pentru Oppo Reno 10, am remarcat cum telefoanele din gama de mijloc optează pentru design-uri îndrăznețe și folosesc tot felul de materiale speciale în construcția lor, altele decât banala sticlă sau plasticul omniprezent.

Reversul medaliei este că producătorii de flagship-uri aleg în general să meargă pe același combo tried and tested cu sticlă pe spate, iar cineva care își dorește un aspect sau un feel mai funky nu prea are multe opțiuni. În acest context, am o veste bună, și anume că Xiaomi au ales să pună o piele ecologică foarte interesantă pe spatele lui 13T Pro în varianta asta de culoare.

9-Da-Xiaomi-cand-mai-testezi-Pai-tocmai-

 

Care sunt celelalte variante? Mai avem tradiționalul negru și un soi de verde deschis, ambele însă cu spate din sticlă. Deci, dacă vrei să ai textura asta pe spatele telefonului, trebuie să alegi modelul albastru. Dar, ca să fiu sincer, nu îți plâng de milă la cât de bine arată varianta asta și cu siguranță este cea pe care eu aș alege-o.

Pe spatele din piele mai regăsim și modulul gargantuan de camere, o alegere de design aș spune controversată. Recunosc că nu m-a dat pe spate și mi se pare mare de dragul de a fi mare. Cred că, dacă întreg ansamblul ar fi fost mai îngust ar fi dat mai bine pe spatele telefonului, dar chiar și așa nu aș merge atât de departe să zic că e urât. Totuși, modulul este destul de gros și iese mult în relief, ceea ce înseamnă că telefonul se „bălăngăne” atunci când e folosit pe masă.

Pe latura de jos a ramei făcută din aluminiu regăsim un port de încărcare, alături de unul dintre cele două difuzoare stereo, un microfon pentru apeluri și tăvița pentru dual-SIM. Pe muchia de sus avem microfoane și o funcție care a început să prindă avânt în ultima vreme, și anume un blaster de infraroșu, numai bun ca să dai televizorul mai tare sau mai încet atunci când telecomanda lui este, ca de obicei, pierdută pe sub canapea. Butoanele de volum și cel de power sunt amplasate pe muchia din dreapta și sunt suficient de tactile și de robuste pentru gusturile mele.

Hai să ne uităm și pe față, la ecranul lui Xiaomi 13T Pro, pentru că aici am numai lucruri bune de spus. La 6,7 inch, cu rezoluție FullHD+ și o rată de refresh de 144Hz, panoul ăsta este acolo sus cu cele mai bune telefoane din industrie când vine vorba de calitate, dar vom vorbi mai multe despre asta imediat. În rest, sticla de pe față este Gorilla Glass 5 iar telefonul se laudă cu un rating IP68 pentru rezistență la apă și praf.

 

Specificații tehnice și performanțe

Acum vreau să discutăm puțin despre ce se află sub capota lui Xiaomi 13T Pro. Și, spre deosebire de multe telefoane de vârf actuale, chipset-ul folosit este unul Mediatek în detrimentul modelelor Snapdragon mai comune. Modelul, pe numele lui Dimensity 9200+, este un chip pe 4nm destul de potent, chiar dacă nu la nivelul lui Snapdragon 8 Gen 2.

 

Nu e mult în spate, însă, și este mai mult decât suficient pentru orice task i-ai arunca asupra lui. Afirmația asta este susținută și de rezultatele obținute în testul Geekbench 6, care clasează procesorul ăsta cu vreo 10-15 procente în spatele competitorului Snapdragon. E o diferență notabilă doar în testele sintetice, nu și în viața reală, pentru că totuși vorbim de un chipset high-end. În combinație cu stocarea super rapidă UFS 4.0, aplicațiile se deschid iute ca fulgerul și nu am întâlnit probleme în jocurile pe care le-am încercat.

Și dacă tot am menționat de stocare, telefonul vine în trei configurații mari și late: 12GB RAM cu 256GB stocare, 12GB RAM cu 512GB stocare iar varianta de top vine cu 16GB RAM și 1TB stocare, pentru cei care vor să facă multe poze și filmări sau își cară după ei colecția de filme și întregi discografii pe telefon. De menționat este că toate variantele beneficiază de RAM LPDDR5X, deci ultimul standard în industrie și unul extrem de rapid.

Experiența în utilizare

Acum vreau să lăsăm puțin fișa tehnică de-o parte și să ne concentrăm asupra lucrurilor care chiar contează, și anume cum să folosești acest telefon? Ei bine, o chestie pe care cei de la Apple nu vor să o înțeleagă este aceea că ecranul este una dintre cele, dacă nu chiar cea mai importantă componentă a unui telefon. Și, din fericire, Xiaomi nu a dezamăgit aici.

 

Așa cum spuneam, avem de-a face cu un panou AMOLED de 6,67 inch, la rezoluție FullHD+ și o rată de refresh de până la 144Hz. Partea cea mai bună este că telefonul rulează la 144Hz și în meniu, nu ca modelele altor producători (*Asus*) care au inclus panouri de 144Hz, dar care se activează doar în cele câteva jocuri de pe Play Store care suportă asta. O bilă albă aici din punct de vedere al experienței de navigare, dar posibil să afecteze oleacă autonomia.

Și strălucirea ecranului este foarte bună. Cu o valoare de 1.200 de niți typical și a whopping 2.600 de niți peak, ăsta este unul dintre cele mai luminoase panouri pe care eu le-am văzut vreodată. În plus, culorile sunt vii și plăcute, avem acoperire 100% a spectrului DCI-P3, suportă și HDR 10+ pentru content compatibil și are un PWM de 2.880Hz care îți protejează ochii de strălucirea puternică a display-ului.

Bateria este un alt capitol unde Xiaomi nu au făcut rabat. 13T Pro vine cu un acumulator mare de 5.000mAh care ține lejer o zi întreagă, chiar și atunci când ziua respectivă este plină de teste, pozat, filmat, jucat și așa mai departe. Ba chiar îndrăznesc să spun că te ține și două zile, la o utilizare mai reținută. În eventualitatea în care rămâi fără juice în timpul zilei, 19 minute în priză cu încărcătorul de 120W inclus în pachet încarcă telefonul complet de la 0%. Se aude la vecini? 19 minute, nu 60+!

 

De partea audio se ocupă două difuzoare stereo despre care am numai cuvinte bune de spus. Se aud tare și, inclusiv la volum maxim, sunetul reușește să rămână clar și plăcut. Am remarcat bass-ul mai profund decât la alte modele și, chiar dacă nu e în aceeași ligă cu un iPhone spre exemplu, sistemul de difuzoare stereo este mai bun decât multe alte modele Android pe care le-am testat în ultima vreme. Asta înseamnă că, în combinație cu ecranul superb și autonomia bună, Xiaomi 13T Pro poate fi un companion perfect atunci când te uiți la filme sau seriale în pat, spre exemplu, iar prezența Dolby Atmos și Dolby Vision este binevenită.

Și la capitolul conectivitate stăm bine, iar Xiaomi 13T Pro este unul dintre puținele telefoane de pe piață la momentul actual care suportă standardul Wi-Fi 7. Asta înseamnă că, dacă ai aparatura necesară în casă, te vei bucura de viteze foarte bune și de o stabilitate crescută față de Wi-Fi 6e. O altă chestie mișto e suportul pentru Bluetooth 5.4, care promite o conexiune mai puternică cu un consum mai mic de energie. Nici nu încape în discuție faptul că avem 5G și că serviciile Google sunt prezente din plin.

Deblocarea lui Xiaomi 13T Pro se face simplu, rapid și ușor cu ajutorul senzorului de amprentă de sub ecran. În timpul meu petrecut cu acest telefon nu am întâmpinat prea multe momente când senzorul nu mi-a recunoscut amprenta și, overall, funcționează așa cum te-ai aștepta. Un mic minus pe care l-am observat este că locul unde trebuie să pui degetul este amplasat în partea de jos a ecranului, și recunosc că mi-ar fi plăcut să fie ceva mai sus, în numele confortului.

Telefonul vine din cutie cu Android 13 cu aceeași interfață grafică MIUI 14 peste pe care mulți dintre voi o cunoașteți bine deja. O schimbare plăcută față de Xiaomi 13 Pro pe care l-am testat la începutul anului este suportul software, care a crescut acum la 4 ani de Android cu 5 ani de securitate, deci dacă alegi să îți achiziționezi un telefon ca ăsta poți sta liniștit că vei primi toate funcțiile noi și patch-urile de securitate în următorii ani.

9-Da-Xiaomi-cand-mai-testezi-Pai-tocmai-

 

Camerele
Acum ajungem la capitolul camerelor, și aici am o mențiune importantă de făcut înainte. Telefonul pe care l-am primit noi în teste este un engineering sample, ceea ce înseamnă că ultimele retușuri și update-uri în materie de procesare a pozelor lipsesc. Xiaomi au spus că actualizările astea vor veni la scurt timp după lansare, dar pozele de azi nu sunt tocmai reprezentative pentru ce poate ansambul acesta de camere să scoată.

Și nu e primul telefon care să facă asta. Anul trecut, pe vremea când testam HUAWEI Mate 50 Pro, unul dintre cele mai mișto telefoane pe parte de camere din lume, situația a fost similară. La vremea aia, HUAWEI s-au ținut de promisiune iar actualizarea care a venit la ceva timp după lansare a îmbunătățit drastic calitatea pozelor, deci se poate și așa.

Bun, acum că am dat asta la o parte, hai să vorbim punctual despre pozele făcute cu Xiaomi 13T Pro acum, pentru că, până la urmă, noi testăm ceea ce primim, nu promisiunile companiei. Și am să încep prin a discuta puțin despre parteneriatul celor de la Xiaomi cu Leica, celebra firmă nemțească producătoare de camere și obiective profesioniste.

Concluzie

Ne apropiem cu pași repezi de final, iar asta ne aduce la discuția despre preț. Xiaomi 13T Pro în varianta cu 12GB RAM și 512GB stocare costă 4.700 de lei, scor care îl aduce în competiție directă cu S23 Plus de la Samsung. Și la banii ăștia primești un telefon robust, cu un spate din piele ecologică foarte mișto pe varianta albastră, cu un ecran super și extrem de luminos și o baterie mare care se încarcă cât ai clipi.

 

Focusul companiei pe partea de camere se vede de la o poștă și, dacă următorul update în acest sens va îmbunătăți și mai mult sistemul de senzori deja bine pus la punct, nu pot decât să mă declar mulțumit. Ba chiar aș zice că, pe parte de video cel puțin, nu prea mai sunt modele care să îți permită să controlezi colorizarea atât de precis și de ușor ca pe Xiaomi 13T Pro.

Suportul software este și el de lăudat și, dacă în trecut ăsta era motivul pentru care oamenii alegeau Samsung în detrimentul altor brand-uri, cu fiecare nouă generație producătorii încep să includă tot mai multe actualizări viitoare, iar avantajul companiei coreene se diminuează. O altă chestie mișto este suportul pentru Wi-Fi 7 care se găsește pe doar câteva modele de la Xiaomi, OnePlus și Honor, deci dacă ești early adopter și ai deja un router capabil de așa ceva, te vei bucura din plin de el cu acest telefon.

Mi-ar fi plăcut să văd un Snapdragon 8 Gen 2 în locul chipset-ului Mediatek, ca pe Xiaomi 13 Pro? Sigur că da, dar nici acesta din urmă nu este tocmai încet și s-a descurcat cu brio în fiecare scenariu. Până la urmă, tu nu vei folosi telefonul pentru scoruri în Geekbench, iar în utilizarea de zi cu zi, Xiaomi 13T Pro se comportă exact cum te-ai aștepta de la un flagship.

 

SURSA:ZONAIT

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate