Sari la conținut

[Mistere] Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. Ce s-a întâmplat cu studenţii din trecătoarea Diatlov


Alexandru06 @ LCS

Postări Recomandate

  • Administrator

index.jpeg?p=a=1%26co=1.05%26w=1400%26h=

Sursa: adevarul.ro

De-a lungul istoriei au fost înregistrate numeroase evenimente şi incidente misterioase. Unul dintre acestea, încă nedescifrat, a avut loc acum aproape 63 de ani în munţii Ural. Chiar şi astăzi oamenii de ştiinţă se chinuie să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în trecătoarea  Diatlov.

Istoria umanităţii este plină de evenimente care cu greu pot fi astăzi înţelese şi reconstituite. Unul dintre evenimentele cele mai misterioase din istorie s-a petrecut în luna ianuarie a anului 1959, pe una dintre pantele masivului Kholat Saykhl, sau „Muntele Mort” cum se traduce în limba triburilor indigene Mansi, din regiunea Ural.  

Trupurile sfârtecate de o forţă misterioasă.

Mai precis, un grup de studenţi şi un instructor de schi au murit în condiţii greu de crezut, ca urmare a unui fenomen „ciudat” aşa cum a fost descris de autorităţile sovietice la aceea dată. 

Nici după 62 de ani nu a fost găsită o explicaţie suficient de convingătoare pentru moartea studenţilor ruşi din trecătoarea Dyatlov, aşa cum se numeşte astăzi, aceea zonă. Totul a început cu o expediţie, planificată pentru sfârşitul lunii ianurie 1959. Un grup de nouă studenţi, şapte băieţi şi două fete, de la Institutul Politehnic Ural din oraşul Yekaterinburg au plecat într-o expediţie pe muntele Kholat Saykhi. Aceştia erau însoţiţi şi de un instructor de schi, veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial

Grupul era condus de Igor Diatlov, un student la inginerie în vârstă de 23 de ani. Toţi erau bine echipaţi şi obişnuiţi cu expediţiile de iarnă în sălbăticie. Pe data de 1 februarie, după ce au parcurs o distanţă considerabilă şi-au făcut din nou tabăra pentru înnoptat. Au amplasat cortul pe una dintre pantele muntelui, într-o zonă mai ferită, din ţinutul triburilor Mansi. 

În timpul nopţii s-a petrecut un fenomen ciudat care a ucis pe toţi membrii expediţiei în condiţii greu de imaginat. După aproximativ două săptămâni, grupul a fost declarat dispărut şi echipe de salvare au plecat pe urmele lor. A fost găsit cortul şi nouă cadavre aruncate prin împrejurimi. 

Cortul a fost tăiat din interior către exterior, ca şi cum excursioniştii ar fi dorit să scape de o ameninţare care se afla în mijlocul lor. Cadavrele erau împrăştiate pe distanţă considerabilă, cu craniile şi piepturile zdrobite şi desfăcute. Unora le lipseau ochii, altora limba sau alte părţi ale corpului. La autopsie s-a constatat că trupurile nu au fost desfigurate în urma unei agresiuni umane. 

Nici măcar a unui animal sălbatic. Toţi studenţii morţi au fost găsiţi parţial îmbrăcaţi, semn că au fost surprinşi, de ceva, în mijlocul nopţii, din interiorul cortului. Rapoartele sovietice din aceea perioadă indicau că au fost ucişi de „o forţă naturală necunoscută”. 

Anumite detalii oferite de cei care i-au găsit şi mai apoi de cei care au cercetat cazul, adâncesc şi mai mult misterul. Unii vomitaseră sânge, alţii aveau arsuri de gradul trei. Misterul din jurul morţii celor nouă persoane în trecătoarea Diatlov, numită după conducătorul grupului, a dat naştere multor supoziţii fanteziste, de la atac extraterestru, la experimente militare secrete şi un atac al celebrului Yeti. 

În ultima perioadă cazul a fost redeschis, iar cercetătorii încearcă să afle ce s-a întâmplat de fapt cu cei nouă studenţi  pe „Muntele Mort”. Într-un articol publicat la începutul acestui an în „Communications Earth and Environment”, mai mulţi specialişti susţin faptul că membrii expediţiei au fost ucişi de o avalanşă bizară. Deasemenea cazul din munţii Ural a intrat şi în atenţia lui Alexander Puzrin, un inginer geotehnic  din Elveţia

Acesta a publicat deja un studiu prin care susţine că studenţii au fost ucişi de o avanlanşă de scurtă durată, cauzată de un cutremur cu efect întârziat. Mai precis, avalanşa s-ar fi produs la câteva ore de la producerea cutremurului, dar ca efect al acestuia. Puzrin a făcut echipă cu Johan Gaume un alt inginer din cadrul unui institut tehnic din Elveţia, şi au făcut o serie de simulări pentru a vedea dacă o avalanşă provocată de un cutremur ar fi putut ucide membrii expediţiei. 

Printre altele s-a ajuns la concluzia că tabăra făcută de membrii expediţiei a fost prost amplasată, iar degajarea zăpezii din jurul cortului a destabilizat masa de zăpadă de pe versant.  

Simulările arată că avalanşa a fost de mici dimensiuni, mai precis, un bloc uriaş de gheaţă, s-ar fi desprins şi a măturat totul în cale. A fost elaborat şi un scenariu al evenimentelor din aceea noapte. Cei care au supravieţuit în urma avalanşei au încercat să-i salveze pe cei răniţi de bucăţile mari de gheaţă, trăgându-i către linia copacilor. 

Dar în cele din urmă, fără echipamente, în frigul pătrunzător al ”Muntelui Mort” au murit din cauza hipotermiei. În acest sens există dovezi. De exemplu, unul dintre cadavre a fost găsit lângă un foc stins cu urme de edem pulmonar, cauzate de hipotermie. Alt student, aşa cum arată autopsia, avea ca şi cauză certă a morţii, tot hipotermia. 

Vânturile katabatice:

Există şi varianta unui uragan provocat de vânturile katabatice, îngheţate şi capabile să antreneze bucăţi mari de gheaţă. Conforma acestui scenariu, tinerii au fost surprinşi de uragan, au părăsit cortul încercând să fugă către copaci, unde aveau protecţie. 

După aceea au luptat efectiv pentru supravieţuire. Nu aveau încălţăminte, fără haine groase şi nici provizii. Unii ar fi încercat să facă focul, alţii ar fi încercat să ajungă după ajutor la poalele muntelui. O parte au murit din cauza traumatismelor provocate de uragan, alţii din cauza hipotermiei. Sunt însă multe alte întrebări, mai ales privind prezenţa radioactivităţii pe hainele unora dintre victime, sau cadavrele mutilate şi arse care încă nu şi-au găsit răspunsul.

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate