Sari la conținut

[Mistere] Misterul ceții londoneze care a ucis 12.000 de oameni a fost în sfârșit rezolvat


InferNal

Postări Recomandate

Marea ceață care a acoperit capitala britanică timp de cinci zile în decembrie 1952, a ucis 12.000 de oameni și a spitalizat 150.000, conform experților. Nu au murit doar mii de oameni, ci și mii de animale.

 

La data de 5 decembrie a acelui an, în timpul unei perioade foarte geroase, particulele de sulf s-au amestecat cu vaporii de la cărbunele care era ars și au făcut ca ceața galbenă să miroasă a ouă stricate. Unii londonezi au raportat că nu își mai puteau vedea picioarele, iar toate mijloacele de transport au fost anulate, cu excepția metroului londonez. Păsările se izbeau de clădiri, iar jafurile au crescut pe măsură ce hoții reușeau să scape nepedepsiți.

Ceața s-a ridicat în cele din urmă pe 9 decembrie, după ce vânturile reci au schimbat direcția acesteia spre Marea Nordului.

                                                                                                   gettyimages-71531338.jpg?w=728&ssl=1

Incidentul a dus în cele din urmă la eliberarea actului Clean Air Act din 1956, care a limitat arderea cărbunelui în zonele urbane din Regatul Unit.

O echipă de oameni de știință consideră acum că a rezolvat misterul cauzei exacte a ceții, prin experimente de laborator și prin măsurarea atmosferei din China, care găzduiește 16 dintre cele 20 cele mai poluate orașe din lume.

Oamenii au știut că sulfatul a contribuit semnificativ la ceață, iar particulele de acid sulfuric s-au format din dioxidul de sulf eliberat de arderea cărbunelui pentru uz rezidențial și cel folosit la centrale electrice”, a spus într-un comunicat autorul principal Renyi Zhang, om de știință la Universitatea Texas A&M.

Dar nu era clar modul în care dioxidul de sulf a fost transformat în acid sulfuric. Rezultatele noastre au arătat că acest proces a fost facilitat de dioxidul de azot, un alt coprodus al arderii cărbunelui și a avut loc inițial pe ceața naturală.

Sursa Click aici !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate