Sari la conținut

[Mistere] De ce au preferat americanii să arunce 2 bombe nucleare asupra Japoniei în loc să o invadeze?


InferNal

Postări Recomandate

Când Harry Truman a aflat de succesul Proiectului Manhattan, a știut că se confruntă cu o decizie de o gravitate fără precedent. Capacitatea de a pune capăt războiului cu Japonia era în mâinile lui, dar implica dezlănțuirea celei mai groaznice arme cunoscute vreodată.
Soldații și civilii americani erau obosiți de patru ani de război, dar armata japoneză refuza să renunțe la luptă. Forțele americane au ocupat Okinawa , Iwo Jima și bombardau intens orașele japoneze. Dar Japonia avea o armată puternică de peste 2 milioane de oameni staționată în insulele natale, care îngreunau invazia.
                                                                                                                                            298668794.jpg?w=900&ssl=1

Pentru Truman, alegerea de a folosi sau nu bomba atomică a fost cea mai dificilă decizie din viața lui.


Pe 6 august 1945, un avion numit ENOLA GAY a aruncat o bombă atomică asupra orașului HIROSHIMA. Instantaneu, 70.000 de cetăţeni japonezi au fost vaporizaţi. În lunile și anii care au urmat, încă 100.000 au murit din cauza arsurilor și a radiațiilor.

                                                                                                                                              298343243.jpg?resize=768,649&ssl=1
Două zile mai târziu, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei. Pe 9 august, o a doua bombă atomică a fost aruncată asupra NAGASAKI, unde au murit 80.000 de japonezi.

La 14 august 1945, japonezii s-au predat.

 

Truman a declarat că decizia sa de a arunca bomba a fost pur militară. O aterizare amfibie de tip Normandia ar fi costat aproximativ un milion de victime. Truman credea că bombele au salvat și vieți japoneze. Prelungirea războiului nu era o opțiune pentru Președinte. Peste 3.500 de raiduri kamikaze japoneze provocaseră deja mari distrugeri și pierderi de vieți americane.

Președintele a respins o demonstrație a bombei atomice către conducerea japoneză. Știa că nu există nicio garanție că japonezii se vor preda dacă testul va reuși și a simțit că o demonstrație eșuată ar fi mai rău decât deloc. Nici măcar comunitatea științifică nu a reușit să prevadă efectele îngrozitoare ale BOLII RADIAȚIILOR . Truman a văzut o mică diferență între bombardarea atomică la Hiroshima și BOMBARDAREA INCENDIARĂ pe Dresda sau Tokyo.

Dezbaterea etică asupra deciziei de a arunca bomba atomică nu va fi niciodată rezolvată. Cu toate acestea, bombele au pus capăt celui mai distructiv război din istorie. Proiectul Manhattan care l-a produs a demonstrat posibilitatea cum ar putea fi mobilizate resursele unei națiuni.

Sursa :  Click aici !

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate