Sari la conținut

[Crypto] Inflația, dobânda și criptomonedele


axelutz

Postări Recomandate

Săptămâna aceasta am avut o știre importantă pentru evoluția piețelor bursiere în următoarea perioadă: datele despre inflația din Statele Unite pentru luna ianuarie. Rata anuală a inflației a fost de 6,4% yoy, înregistrând o creștere de 0,5% în Ianuarie – cea mai mare creștere din ultimele trei luni, ceea ce indică probabilitatea ca inflația din State să nu încetinească atât de repede pe cât se credea anterior.

inflatia.gif

Cel mai important indicator, indicele de bază al inflației (core CPI) – care nu include prețurile energiei și al alimentelor, a crescut cu 0,4% față de luna anterioară pană la nivelul de 5,7%, destul de mult peste așteptările analiștilor. Și cum FED a declarat că acest indicator este cel avut în vedere atunci când ia deciziile de politică monetară, iar dobânda în acest moment pentru dolar este de 4,50%-4,75%, cel mai probabil vom mai avea două majorări de dobândă anul acesta sau chiar trei dacă acest indicator nu va da semne de scădere în lunile următoare. Iar cât despre scăderi ale dobânzii, nici vorbă anul acesta. Nu mai zic că, deși o știre bună altfel, vânzările de retail au crescut în ianuarie cu 3%, altă presiune inflaționistă.

 

Ce înseamnă asta pentru piețele bursiere? Un nivel ridicat al dobânzilor face ca instrumentele cu venit fix – titlurile de stat, obligațiunile municipale sau corporative, să devină mult mai atractive în dauna celor mai riscante – acțiuni, criptomonede etc. Și cum, de la începutul lui noiembrie 2022 până acum am avut o creștere destul de importantă, indicele NASDAQ înregistrând cea mai bună lună ianuarie din ultimii 22 de ani, în timp ce BTCUSD a avut o creștere de peste 45%, ar trebui să avem oarece corecții pe aceste active.

De altfel, Bitcoin a corectat deja de la data majorării de dobândă din 2 februarie, cu aproape 10%. Dar cum acțiunile sunt încă sus, indicele S&P500 navigând la maximul ultimelor șase luni, explicația scăderii criptomonedelor ține mai degrabă de presiunile de reglementare tot mai prezente de la începutul lunii anului și știrile negative venite: avertismentul din 10 ianuarie al președintelui SEC pentru companiile cripto de a respecta legea și a se înscrie la SEC, înțelegerea Kraken cu SEC pentru plata a 30 de milioane de dolari penalități și stoparea serviciilor de staking pentru clienții rezidenți în State, încetarea colaborării Paxos Trust Company cu Binance pentru stablecoin-ul BUSD pe fondul anchetei SEC prin care BUSD a fost declarat drept instrument financiar (deci supus reglementării SEC), propunerea SEC pentru reguli mai stricte pentru fondurile de pensii și alte tipuri de fonduri de investire în criptomonede.

Doar că, de marți 14 februarie, după ce am avut anunțul cu inflația, BTCUSD a crescut două zile la rând cu 15% până la 25.000. Fără nicio explicație logică de altfel, dar nimic nu mai are sens de ceva timp încoace; poate că investitorii speculatori – mai ales cei individuali, vor să creadă că nu va fi recesiune sau că minimele de anul trecut sunt istorie. Oricum, dacă zilele următoare va sparge nivelul de 25.000 și va merge spre zona 28.000-30.000, cu siguranță trendul descendent este istorie. Eu doar atât zic: the trend is your friend.



Click aici pentru sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate