Sari la conținut

[Stiri IT] ChatGPT ar putea cauza o nouă criză de plăci video


axelutz

Postări Recomandate

ChatGPT este noua senzație a internetului. Oameni din toată lumea se joacă cu aplicația gratuită și se minunează de inteligența artificială pe care o posedă aceasta. Dar în spatele cortinelor se întâmplă lucruri mai îngrijorătoare, precum o nouă criză de plăci video. Nu este încă aici, dar dacă lucrurile continuă așa o vom simți mai devreme sau mai târziu.

Motivul este destul de simplu și oarecum previzibil: sistemul AI al lui ChatGPT folosește puterea de procesare a 10.000 de plăci video NVIDIA pentru a învață chestii noi. Știți voi, răspunsuri la întrebările aleatorii pe care le primește de la oameni din toate colțurile lumii. Dar nu trebuie să sărim direct la concluzii; nu este de parcă OpenAI sunt cei vinovați aici.

                                                                        xmKjQbs.jpg

 

Ce treabă are ChatGPT cu plăcile video?

Adevărata problemă a apărut după aplicația de AI chat. Cu o creștere atât de mare în popularitate, Google și Microsoft au intrat pe fir și vor și ei o felie din plăcinta cu inteligență artificială care încă este în cuptor. Și așa, ca idee, o estimare ne arată că pentru a integra AI-ul în fiecare căutare, Google ar avea nevoie de 4.102.568 plăci video NVIDIA A100. Adică o notă de plată de vreo 100 de miliarde către NVIDIA.

Există și vești mai puțin rele – NVIDIA este singurul producător de plăci video care a investit timp serios și resurse în inteligența artificială. Asta înseamnă că AMD și Intel, care abia deslușesc tainele plăcilor de gaming, fie nu se vor băga în afacerea asta, fie o vor face ceva mai târziu. În felul ăsta, ambele companii ar putea să beneficieze: AMD pe de-o parte pentru că își solidifică poziția în piață, iar Intel pentru că ar rămâne singurul concurent pe segmentul de gaming.

De ce zic că ar mai rămâne doar cele două companii? Păi dacă se adeverește toată nebunia asta cu AI-ul, cei de la NVIDIA vor trebui să producă vreo patru milioane de plăci. Și asta așa, doar la prima strigare pentru o singură companie mare. Dacă vine și un Microsoft, mai pui vreo patru milioane. Apare vreun Apple?! Ăia își fac singuri chip-ul că sunt mai cu moț; și așa mai departe.

Și criza? Păi aia o să vină mai devreme sau mai târziu, asta este sigur. Cauzele pot fi multiple, de la producătorii înfometați de bani, până la bișnițarii care mai fac și ei de-o cafea sau dorința oamenilor de a cumpăra. Dar la fel cum au fost și cele de dinainte, o să trecem și de asta cu răbdare și upgrade-uri mai rare.




Click aici pentru sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate