Sari la conținut

[STIRI IT] Noile plăci video Radeon RX 7900 XTX și RX 7900 XT creează probleme grave competiției


MSXXTNI

Postări Recomandate

5nBpStk.jpg

Lansarea unei serii de plăci video este pentru mulți un eveniment de vreo juma’ de oră, hai o oră întreagă, în care niște unii ne povestesc cum produsul lor o să rupă norii-n două și-o să provoace o ploaie cu Skittles. Nu? Păi, lăsați-mă să vă spun că dacă gândiți astfel, aveți o prespectivă cu totul greșită asupra modului în care funcționează, de fapt, lucrurile în industria asta. Și mă declar aproape la fel de vinovat, mai ales că și eu la rândul meu mai mârâi pe câte o lansare d-asta de parcă e făcută de mama, nu de o companie random dintr-o țară străină.

Cea mai importantă chestie pe care o va introduce seria de plăci video Radeon RX 7000 este design-ul de tip chiplet pe care inginerii de la AMD l-au ales pentru această lansare. O alegere care după mulți-mulți ani schimbă modul în care sunt construite plăcile video. Și chiar dacă așa, la o primă vedere nu pare impresionant, trebuie să înțelegeți că o astfel de mișcare nu s-a mai întâmplat de ani buni. Iar faptul că schimbarea asta vine de la AMD, nu ar trebui să ne mire absolut deloc.

Dar ca să înțelegeți mai bine de ce este importantă va trebui să facem o călătorie în trecut și să vedem cum a luat naștere această tehnologie. Înainte ca AMD să experimenteze cu ceea ce cunoaștem acum drept chiplet design, procesoarele erau construite pe un model monolitic. Adică nucleele, memoria cache și controller-ul I/O erau toate parte ale unui singur modul construit pe x nanometri și aia era. O bucată multifuncțională cu de toate pe ea. AMD a vrut să schimbe asta, așa că a început încă de pe la primele procesoare Ryzen să experimenteze cu mai multe module.

Așa au luat naștere modele precum Ryzen 7 1800X. Ăsta în sine e special pentru că e practic format din două procesoare quad-core unite între ele cu ajutorul Infinity Fabric. Cel puțin la nivel teoretic procesoarele astea puteau funcționa individual. Adică nu formau un eco-sistem în care sunt dependete unul de celălalt, ci mai de grabă erau doi jucători ai aceleiași echipe.

Ideea de chiplet a prins forma pe care o cunoaștem acum odată cu lansarea procesoarelor Zen 2 aka. Ryzen 3000. Și la momentul ăla făceam cunoștință și cu ideea de CCX și CCD; termeni pe care îi voi explica imediat. Și-o voi face în Limba Română, nu în termeni tehnici greu de înțeles. De menționat că Ryzen 3000 a fost seria care a popularizat acest design, însă el a fost introdus inițial pe modelele Threadripper și Epyc, adică alea de servere și workstation-uri. Doar că s-a maturizat pe procesoarele desktop, așa că vreau să ne conentram mai mult pe partea asta.

IksnfkR.jpg

Acest chiplet care stă la baza procesoarelor AMD Ryzen 3000 sau mai noi este format la rândul său dintr-unul sau mai multe module CCD. Spre exemplu, Ryzen 7 3800X folosește un modul CCD format din două module CCX a câte patru nuclee. Iar procesorul în sine are o configurație octa-core cu 16 fire de execuție. Adică fiecare CCX oferă câte patru nuclee, iar cu ajutorul tehnologiei SMT (Simultaneous Multithreading), fiecare nucleu este dublat de un fir de execuție extra. Adică Hyper-Threading scris altfel… Deci, să recapitulăm: un modul CCD format din două CCX-uri a câte patru nuclee înseamnă un total de opt nuclee. După care vine și tehnologia asta de dublare a thread-urilor și avem opt ori doi, adică șaisprezece thread-uri, ori fire de execuție, ori cum oți vrea să le mai numiți.

Asta a fost prima mare schimbare arhitecturală pe care am văzut-o în ani buni, de la înmulțirea nucleului încoace. Și am văzut o adaptare interesantă și din partea celor de la Intel cu configurația lor de nuclee Big-Small care folosește aceeași idee de bază. Asta a dus la o diversificare pe piața de procesoare, iar AMD a considerat că momentul este oportun pentru a traduce această arhitectură și pe piața plăcilor video.

În mare, cam astea-s noile plăci. O arhitectură nou-nouță în această categorie de piață, un design nemuritor și ușor de integrat în orice configurație. Știu că până în punctul ăsta a sunat de parcă sunt foarte laudativ față de cei de la AMD. Și poate că sunt într-o măsură, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că NVIDIA vinde și cu numele, că în continuare oferă cea mai stabilă platformă, cele mai mature tehnologii și per total, produsele lor sunt mai ușor de recomandat. Și mi se pare absolut normal să fie așa, dar pentru prima dată liderul absolut de piață are probleme. Și nu e doar o întâmplare, ci AMD devine încet și sigur un competitor serios în această piață.

 

SURSA !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate