Sari la conținut

[Stiri Gaming] - Cupa Mondială 2022 a început deja… în FIFA 23 (review)


Apollo22 @ LCS

Postări Recomandate

image.png.468897da0b5fb441b5b2540f2625a749.png
 

Cupa Mondială este cea mai tare competiție din fotbal și ca orice pasionat al acestui sport nu pot decât să număr zilele rămase până pe 20 noiembrie. Atunci se va auzi primul fluier al campionatului, când gazda Qatar va înfrunta selecționata din Ecuador în primul meci. Iar dacă v-ați prins că ceva nu sună bine, știu, știu, campionat mondial în iarnă nu s-a mai făcut. În același timp, nici în Qatar n-a mai fost până acum, iar acolo nu te duci pe timp de vară ca să te joci fotbal la 45 de grade.

Și cum întreaga planetă se pregătește de cel mai popular eveniment sportiv din lume, vedem ceva mișcare și pe zona asta de gaming. EA Sports încă dețin licența FIFA până în 2023, așa că este și ultima ocazie să mai vedem un FIFA World Cup ca pe vremuri. Dar într-o întorsătură de situație complet neașteptată, jocul de sine stătător a fost înlocuit de această dată cu un DLC. Ok, este un DLC stufos, dar pentru o ocazie așa mare pot spune încă din start că mă așteptam la mai multe. Așa că astăzi vom discuta despre World Cup 2022, versiunea din FIFA 23, și aruncăm o privire la ultima încercare de recreere a Cupei Mondiale într-un joc de la EA… cel puțin în viitorul apropiat.

Ce noutăți introduce DLC-ul World Cup 2022 în FIFA 23?
Noul DLC despre Cupa Mondială din Qatar include câteva chestii foarte interesante. Îl găsești ușor, direct din meniul principal al jocului de bază și odată ce-ai dat click pe el vei fi întâmpinat de o animație. Asta servește ca separator între FIFA 23 și modul World Cup 2022. Iar odată ce-ai intrat în meniul colorat diferit vei observa pletora de moduri de joc… nu-i așa că sunt multe?!
image.thumb.png.1f31169f78c9a2b609c8fe31e110ac42.png
 

Adică ai odată modul ăsta care se numește Kick-Off. Și nu, nu este același mod de Kick-Off din FIFA 23 pentru că este în World Cup 2022. Adică un Quick Play ordinar care nu face nimic mai mult. Măcar te lasă să alegi miza meciului, așa că poți să joci direct finala, ori ai posibilitatea de a juca încă de pe la meciurile din grupe. După care ai modul Tournament, o adăugire atât de originală încât mă gândesc să le scriu o scrisoare de mulțumire celor de la EA Sports. Le-o livrez eu personal la AFI dacă e. Îți dai seama? Poți să joci la Cupa Mondială cu echipa preferată. Bine, atâta timp cât echipa preferată este calificată. Dacă se întâmplă să ții cu, nu știu, Republic Moldova sau Coasta de Fildeș, naționala ta nu va juca nici măcar în Cupa Mondială virtuală pentru că nu este inclusă în joc.

FIFA World Cup 2022 include cele 32 de echipe calificate și încă 15 selecționate care nu vor apărea la turneul final. Și dacă vă întrebați, da, România este pe listă. Woohooo, cred… Deci bucurați-vă daci liberi, vine acasă! Iar dacă n-ați prins gluma asta, oricum n-aveți de ce să vă uitați la World Cup. Uh, unde rămăsesem? Ăăă, echipe. Toate cele 47 de echipe naționale pentru că știm cu toții, că atâtea-s toate. Deci modul Tournament nu include și Cupa Mondială completă, ci doar partea finală post-calificări. Ce contează că unii ar vrea să joace și calificările?

Trecem la următorul mod revoluționar de joc: Quickplay. Și vezi fază, că e și single-player și multiplayer. Asta da I NO VA ȚI E! Blavo EA Spolts, ce ar fi fost lumea jocurilor video făr’ de tine?! Un loc mai liniștit, dar în fine, haideți să vedem cum Quickplay va revoluționa fotbalul virtual. Deci, urmăriți-mă cu atenție: alegi dintre un meci în desfășurare ori unul care s-a jucat deja și “iei parte la o experiență de meci autentică cu echipele de start din realitate”. Adică Kick-Off în care jocul alege pentru tine cu ce echipă joci. Și cred că v-ați prins deja ce este ăla Online Quickplay, dar dacă aveți dificultăți este vorba despre ultimele 30 de secunde, dar online. Explicat destul de clar?!


Vreau să revin puțin la partea aia cu “eXpEriEnȚa aUtEnTiCă” și la toate cele 47 de naționale din lume. Dacă credeați că la echipe s-au zgârcit, ăștia de la EA au dat-o de gard în mare stil și cu stadioanele. Cupa Mondială din Qatar se va juca pe opt stadioane, așa că v-ați fi așteptat ca DLC-ul din FIFA 23 să le includă pe toate, nu? Nu 😀 În realitate doar stadioanele Al-Bayt și Lusail Iconic sunt incluse în DLC, dar n-aveau nici ăștia de la EA de unde să știe că urmează o cupă mondială… ok, nu pot să fiu sarcastic când sunt nervos. Iar chestia asta m-a scos din sărite!
image.thumb.png.a08bf515ccfac24bb15ed966bb7d58df.png

Partea cea mai rea la toată chestia asta cu World Cup 2022 este faptul că DLC-ul lui FIFA 23 este de departe cea mai leneșă și indiferentă abordare a unui joc despre Cupa Mondială; chiar și pentru standardele EA. Și asta în condițiile în care anii trecuți primeam FIFA World Cup 2014, EUFA Euro 2008 sau UEFA Champions League 2006-2007, adică jocuri de sine stătătoare dedicate competițiilor importante din acea perioadă. Și jocurile astea includeau toate echipele care participau la turneu, inclusiv pe cele care au ratat calificarea. Aveau moduri de joc mai interesante, puteai retrăi unele dintre cele mai tari momente din istoria fotbalului sub forma scenariilor create de EA și așa mai departe. Acum ai Kick-Off, Kick-Off cu echipe random și Kick-Off online. Ah da, și modul ăla tournament.


Și ca să completeze apa asta fiartă care se vrea a fi ciorbă, mai avem și ultimul mod: FIFA World Cup Live. Și descrierea lui zice cam așa: începând cu data de 21 noiembrie fanii pot juca FIFA în același timp în care meciul din realitate este în desfășurare. Pentru că cine n-ar vrea să rateze meciul că să dea o FIFA?!

Grafică și Sunet
Sunt sigur că pe partea de grafică avem parte de îmbunătățiri. Ăăă, uite, un meniu colorat. Și o animație nouă… de care m-am săturat din primele trei vizualizări. Și sunt convins că sunt și animații noi pentru meciuri. Nu?! Ok. Măcar cupa o vedem când începe meciul, nu? Adică e finală, nu?! Eeee, uite-o! Și sunt sigur că atunci când câștigi Cupa Mondială există ceva animații custom super șmechere, nu? Oh, nevermind, Brazilia sărbătorește de parcă tocmai a câștigat Cupa României.

Dar e fain că măcar stadioanele (toate două) sunt autentice. Adică fiecare meci de World Cup 2022 din FIFA 23 vine cu o grafică diferită a stadionului, cu mingea oficială, cinematice noi (aproape vreo trei) și moduri noi de a sărbători golurile; pe care nu le-am descoperit încă, dar cică sunt pe acolo pe undeva. Și o adiție super tare este faptul că jucătorii și antrenorii vor primi niște fețe scanate 3D ca să fie treaba-treabă. Și poate în sfârșit Darwin Nunez, atacant pentru Liverpool și Uruguay, nu va mai avea fața default și frizura bec de care se bucură în FIFA 23.
image.thumb.png.b939e5289afaca755c98dc7833f0c8d0.png
image.thumb.png.5f19f5ef8ba77f6a327e9d53fa16f247.png

Schimbările mai importante vin pe zona audio. Încă de cum începi meciul vei observa că dialogurile comentatorilor sunt diferite. Nu îți mai zic doar line-up-ul și numele a trei-patru jucători random, ci îți oferă chiar și fun facts despre echipele care se înfruntă pe teren. Chestii cum că Brazilia a câștigat cupa mult-visată de cinci ori, sau că cea mai bună performanță a Australiei a fost o dublă-manșă în șaisprezecimile campionatului din 2006. Asta e nice și mi-a plăcut că am mai aflat una-alta despre naționalele participante.


După care avem cea mai tare îmbunătățire de anul acesta; ori mai de grabă din toate jocurile FIFA de până acum. FIFA 23 are un soundtrack decent spre mediocru, însă EA Sports au lansat cu ocazia acestui DLC și ceea ce se numește Ultimate FIFA Soundtrack. Adică un playlist cu 100 cele mai bune piese din jocurile FIFA, începând cu Road To World Cup 98 unde regăsim Blur – Song 2. Din aceste 100 de piese, 40 au revenit în FIFA 23 și… habar n-aveam. Așa că aproape mi-a dat o lacrimă când am auzit Red Morning Light de la Kings of Leon și mi-am amintit imediat de FIFA 2004 și câte ore l-am jucat. Asta este fără mișto, una dintre cele mai tari chestii pe care compania le-a făcut pentru fanii seriei de jocuri și un omagiu superb pentru ceea ce a fost o franciză legendară.
FIFA-World-Cup-2022-FIFA-23-Qatar-EA-Spo
 

Ultimate Team + World Cup = ???
Dacă mă întreabă cineva care a fost cel mai tare lucru introdus în Ultimate Team de la jucătorii legendari încoace, răspunsul meu universal o să fie modul de World Cup din 2018. Adică aveai un Ultimate Team dedicat campionatului mondial, cu tot cu SBC-uri, cu turnee și jucători legendari. Adică tot ce și-au dorit o mulțime de gameri și EA a făcut posibil.

Din acest motiv nu cred că așteptările mele au fost ireale atunci când voiam să văd treaba asta și-n FIFA 23. Doar că anul asta e diferit, cumva într-un mod și mai bun. Mi-a plăcut la nebunie că aveam acces la jucătorii de la Cupa Mondială din 2018 direct într-un Ultimate Team dedicat lor, dar unele cartonașe erau foarte greu de obținut în modurile normale de joc. Odată ce modul de World Cup s-a încheiat, Maradona de 96 rating pe care l-am deblocat, Ronaldo și Messi împușcăți din pachete de 7.5K și toată nebunia de echipă pe care o construisem, s-au dus pa-pa.

În Ultimate Team 23 avem un sistem nou. În loc să separe cele două moduri, EA Sports au decis să amestece jucătorii de la Cupa Mondială cu cartonașele normale. Jucătorii ăștia sunt ușor de recunoscut după tema roz a cartonașelor și a indicatorului din colțul dreapta jos care reprezintă faptul că acești jucători rămân în club doar pe perioada evenimentului, urmând ca după cele 30 și ceva de zile rămase din World Cup să expire. Dar măcar îi poți folosi până atunci în combinație cu jucătorii normali și pentru Rivals, Weekend League, dar și pentru obiectivele specifice campionatului mondial.
image.thumb.png.cbe4ec90481b41fb6ae95613c424e42f.png
 

Dar asta nu este tot. Pe lângă jucătorii ăștia revine și sistemul de Swaps. Anii trecuți colecționai Icon Swaps ca să deblochezi jucători legendari, doar că în FUT23, aceste Swap Tokens pot fi cheltuite pe SBC-uri. Și cu cât strângi mai multe tokens, cu atât premiile sunt mai valoroase. În capul listei stă un cartonaș cu rating 90 al lui Patrick Vieira care îi va costa pe doritori 40 de tokens.

Dacă nu îți trebuie însă un astfel de cartonaș și vrei să cheltui token-urile astea pe altceva, ai și pachete care-ți oferă 20 de jucători cu rating de 84 sau mai mare, cartonașe îmbunătățite ale unor jucători actuali precum Fabinho și tot felul de opțiuni. Și am tot vorbit despre tokens, dar nu v-am spus cum se deblochează. Dar și asta e simplu: te joci. E grinding ca la urși, însă merită din plin. Majoritatea token-urilor le deblochezi din obiectivele per naționale. Vei avea de câștigat câte șase meciuri cu minim șase jucători din fiecare naționalitate în primul 11. Astfel îți construiești o echipă cu cartonașe World Cup dintre care șase sunt din Anglia, câștigi meciurile, treci la următoarea naționalitate. Iar meciurile sunt niște amicale în Ultimate Team care folosesc regula golului de aur. Primul care marchează câștigă, fără oftică, fără nimic. Am reușit să fac obiectivul cu jucători din Olanda în mai puțin de 30 de minute, în condițiile în care mi-ar fi luat mult mai mult dacă trebuia să termin toate cele șase meciuri.
image.thumb.png.9d44b6bdbf0453092f8d75329037c581.png
 

Cam tot ce faci în Ultimate Team se va învârti acum în jurul Cupei Mondiale. În meniul principal o să observi o bară de progres care este împărțită pe 10 niveluri. Cu cât strângi mai mulți jucători World Cup, cu atât vei crește în nivel, iar odată ce campionatul va fi gata o să primești reward-urile specifice nivelului la care te afli. Mai ai și obiective care îți dau jucători mai buni și per total, update-ul ăsta este cea mai bună chestie care s-a întâmplat în FIFA 23 Ultimate Team.


Concluzie
Qatar 22 este un campionat jenant pentru fotbal, atât în realitate cât și în lumea virtuală. Nu o să intru în discuții politice despre protecția muncii și drepturile omului și modul în care Qatar vede aceste chestii, dar o să vorbesc despre fail-ul pe care l-a dat EA Sports. Și e un fail total neașteptat. Nu e de parcă au creat un joc de la zero, cum se întâmpla anii trecuți, ci doar trebuiau să vină cu ceva conținut extra. Și da, știu că au făcut-o și apreciez maxim soundtrack-ul nostalgic și îmbunătățirile din Ultimate Team, dar Cupa Mondială nu este despre asta.

Cupa Mondială este o sărbătoare în sine, un eveniment atât de important care se întâmplă doar odată la patru ani. Și să zicem că totuși, nu se lucrează de patru ani la modul ăsta de joc. Dar nu cred că era un secret că urmează să se întâmple anul ăsta, iar cu un FIFA 23 la bază cei de la EA aveau o treabă simplă.

În schimb am primit atrocitatea asta: loturile naționale încă neactualizate deși în mai puțin de 72 de ore începe campionatul, modurile de joc sunt în mare parte aceleași, o mulțime de echipe mari lipsesc din joc, meniul se mișcă greu atunci când joci un meci de World Cup și lista de probleme pe care le am cu DLC-ul ăsta ar putea conținuă mult și bine. Dar la fel ca și în cazul jocului de bază, știu că îmi va lipsi puțin odată ce nu va mai fi… iar asta se va întâmpla în curând. Așa că scuzați-mi slăbiciunea, dar eu sunt fanul care-și vede una dintre seriile favorite măcelărite de un studio neexperimentat, care clar nu știe să treacă printr-un proces de testare serios și care continuă să lanseze jocuri proaste pentru că lumea le cumpără; mai ales într-o piață atât de unilaterală ca cea a simulatoarelor de fotbal.

Sursa Click

 

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate