Sari la conținut

[Stiri IT] Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un dispozitiv cu adevărat portabil pentru obținerea apei potabile din apa de mare


Alexandru06 @ LCS

Postări Recomandate

  • Administrator

maxresdefault-13-780x470.jpg

Sursa: https://zonait.ro/cercetatorii-mit-au-dezvoltat-dispozitiv-desalinizare-portabil/

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology, Statele Unite, au dezvoltat un dispozitiv portabil de desalinizare, care poate obține apă potabilă din apa de mare. Dispozitivul are mărimea unei valize, consumă semnificativ mai puțin decât alte aparate de purificare și este alimentat de un acumulator. Mai mult decât atât, cu ajutorul unui panou solar care poate fi achiziționat cu doar 50 de dolari, echipamentul poate fi încărcat de la soare, crescând semnificativ scenariile de utilizare ale acestuia.

Spre deosebire de alte dispozitive de desalinizare care au nevoie de filtre pentru a purifica apa, dispozitivul utilizează reacții electro-chimice pentru a separa impuritățile și sarea de apă, deci mentenanța dispozitivului este mult mai ușoară și mai puțin costisitoare. Mai precis, tehnica utilizată (ion concentration polarization, sau ICP) aplică un câmp electric unor membrane de o parte și de alta a unui canal cu apă. Membranele resping particulele cu încărcătură electrică, fie ea pozitivă sau negativă, și le deversează într-un alt canal cu apă, care este mai apoi eliminată.

 

Totuși, pentru că procesul nu acoperă uniform tot jetul de apă care îl traversează, aparatul mai conține o a doua etapă, care se folosește de un proces denumit electrodializă pentru a elimina și ultimii ioni de sare și impurități. În fapt, procesul este mai complicat de atât: cercetătorii de la MIT au folosit procese de machine learning pentru a afla combinația dintre cele două tehnici care dă cele mai bune rezultate, ajungându-se astfel la designul actual, cu o secțiune care aplică ICP în două etape, aplicat la șase canale prin care curge apa, în continuarea căreia există o etapă de electrodializă.

Această optimizare a ajutat la reducerea consumului de energie, fără a afecta calitatea apei. Apa rezultată în urma desalinizării este una foarte curată, depășind standardele de calitate ale World Health Organization. Tot procesul este controlat cu ușurință cu ajutorul unei aplicații de smartphone, aplicație care afișează și starea dispozitivului. Datorită proprietăților sale, noul dispozitiv va putea fi utilizat în zone foarte izolate, insule, zone de război sau pe vase.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate