Sari la conținut

[Stiri IT] Logitech G502 X duce legenda mai departe


Alexandru06 @ LCS

Postări Recomandate

  • Administrator

Review-Logitech-G502-X-1-780x470.jpg

Sursa: https://zonait.ro/logitech-g502-x-review/

Incă de la invenția sa, mouse-ul a devenit o componentă vitală într-un setup. Și ce era pe vremuri o chestie cu butoane ce se lega la PC printr-un cablu, acum a devenit un mic sistem care servește ca accesoriu important pentru pasionații de gaming și nu numai. Dar toată nebunia asta n-ar fi fost posibilă fără câțiva reprezentanți de seamă, care de-a lungul istoriei și-au pus amprenta pe industria asta a pasionaților de jocuri, de calculatoare și de tehnologie, în general. Logitech G502 este unul dintre cele mai bune exemple, iar mouse-ul producătorului elvețian este considerat de mulți ca fiind cel mai bun din lume.

Printre acești mulți, mă număr și eu, care l-am folosit în ultimii șapte ani aproape exclusiv, sub mai multe forme de-ale sale. Ce a început cu Logitech G502 cel vechi, de acum opt ani, a continuat cu versiunea Hero cu fir. Ambii șoareci m-au servit fără probleme în condiții foarte dure de utilizare, în care nervii mei din Counter-Strike: Global Offensive s-au vărsat adesea asupra lor.

După mulți ani cu fire pe birou, am făcut pasul și am pus mâna pe G502 Lightspeed. Acest șoarec m-a servit cu drag și spor din 2019, când a apărut, până când am început să dezvolt pasiunea asta nebună pentru moușii super ușori, iar odată cu lansarea lui G Pro Superlight de la Logitech, l-am scos la pensie. Dar asta nu înseamnă că nu am unul în casă pentru orice eventualitate. Și astăzi, la trei ani după ce ultima versiune de G502 a luat piața cu asalt, am pus mâna pe Logitech G502 X și ale sale variații.

Review-Logitech-G502-X-2-1120x630.jpg

Ce este Logitech G502? Ce noutăți aduce X-ul?

Pentru a înțelege ce este Logitech G502 X și ce reprezintă el, trebuie întâi să știm povestea din spatele originalului. Anunțat la PAX East în 2014, povestea acestui mouse a început cu Logitech G502 Proteus Core. La vremea aceea oferea o formă cu totul ieșită din comun pentru un mouse de gaming, o mulțime de butoane programabile dispuse extrem de interesant pe laterala stânga, o rotiță de scroll foarte avansată care știe să deruleze și pe axa verticală, dar și pe axa orizontală și poate fi rotită în voie fără un blocator. Mai adaugi și faptul că îți puteai modifica greutatea mouse-ului prin intermediul greutăților incluse și te-ai ales cu un model foarte avansat pentru perioada aceea.

Începutul a fost destul de tare, iar G502 deja câștigă inimile gamerilor de peste tot, iar la scurt timp după lansarea originală am făcut cunoștință cu G502 Proteus Spectrum care introducea și iluminare RGB. Însă niciuna dintre versiunile de până atunci, ori care au urmat, nu a oferit îmbunătățiri substanțiale; doar mici modificări care aveau ca scop să-i regleze o parte din neajunsuri.

Asta s-a schimbat odată cu lansarea unui senzor revoluționar de la Logitech, iar mai apoi, cu lansarea lui G502 Hero. Numele este același cu al senzorului despre care vorbeam și introduce prima mare schimbare. Pân’ la urmă, senzorul face mouse-ul. Iar noul Hero era o chestie foarte interesantă și rămâne la fel chiar și-n prezent. Succesul acestuia se datorează unui proces de dezvoltare care a durat nu mai puțin de trei ani.

Review-Logitech-G502-X-4-1120x630.jpg

Logitech se poate lăuda însă cu senzorul său, întrucât mulți gameri profesioniști îl recomandă peste modele de top de la PixArt sau alți producători. Senzorul Hero oferă zero accelerație, o viteză maximă de tracking de peste 400 IPS și foarte important, un consum foarte mic. Asta a dus mai departe și la apariția tehnologiei de conectivitate fără fir, Lightspeed. Și-odată cu ea, a apărut și Logitech G502 Lightspeed. Ăsta din urmă a fost un best-seller aproape instant; până la urmă, 502-ul rămăsese fără fir. Producătorul a văzut o oportunitate, a lansat produsul, restul e istorie. Și ăsta a fost ultimul update serios pentru G502 ca produs. Bine, asta până acum.

Logitech G502 X este următorul pas și aduce câteva modificări foarte importante. Cea mai importantă mi se pare greutatea; G502 are un design vechi și bun, însă mouse-ul ca și concept a evoluat și a trecut printr-o revoluție atunci când vorbim despre greutate. Iar la peste 110 grame, vechile versiuni nu prea au avut appeal la noul val de gameri. Însă versiunea X a reușit ceea mie nu îmi iese mai deloc și a dat jos din burtă, iar acum are o greutate de numai 89 de grame. În plus, senzorul Hero a primit un update la cea mai nouă versiune cu un DPI de 25.000. Și cireașa de pe tort este introducerea switch-urilor opto-mecanice, LIGHTFORCE. Adică am făcut trecerea de la Windows 10 la 11. Nice!

Diferențele dintre X-uri

Ok, specificații ca specificații, dar un lucru care s-a schimbat destul de mult în legătură cu Logitech G502 X este designul. Până acum, mouse-ul ăsta a arătat la fel (cu mici variații), însă noul model nu îl recunoșți instant când te uiți la el. Deși forma de bază a rămas tot aia, forma ascuțită și dură din capăt a fost înlocuită cu o margine egală, finisată frumos. Asta îi ia puțin din agresivitate și face noul G502 X să arate mai minimalist așa, mai modern.

Review-Logitech-G502-X-8-1120x630.jpg

Ergonomia a rămas în continuare un punct forte al mouse-ului și producătorul și-a dat silința să aducă niște retușuri și în acest aspect. Unde G502-ul vechi se simțea foarte bine-n mână, avea o mică problemă legată de click-ul stânga. Pentru un om cu mâini la fel de mari ca ale mele, butoanele de lângă click erau efectiv inutilizabile și pe lângă asta le mai și atingeam din greșeală. Problema asta a fost rezolvată acum și click-ul are un șanț pe care să-ți fixezi degetul. Bine, asta ține mult și de grip, întrucât un om cu mâna mare o să țină mouse-ul în poziția claw de cele mai multe ori.

După care coborâm la suportul pentru degetul mare. Unora le place, alții îl detestă; eu sunt pe la mijloc. Nu pot să zic că este ceva fără de care n-aș putea trăi, dar nu m-a deranjat niciodată. Ce nu-mi place însă la G502 X este faptul că bucata de cauciuc pentru grip de pe laterala stânga a mouse-ului nu mai are modelul ăla geometric și pe noua versiune pare mult mai generic.

Review-Logitech-G502-X-7-1120x630.jpg

O chestie despre care vreau să vorbesc neapărat este calitatea construcției. Înțeleg nevoia de a face un mouse mai ușor, dar Logitech s-a apropiat periculos de aproape de o zonă nu prea premium de produse. G502 X nu se mai simte la fel de bine închegat, ci îți dă puțin impresia că s-a făcut undeva un rabat la calitate. Și cred că este vorba fix despre materiale. Până și scroll-ul metalic a fost înlocuit cu unul de plastic pentru a mai scădea câteva grame din greutatea totală. Și bamboozle, că doar ăsta cu fir e sub 100 de grame. Modelul Lightspeed are vreo 102, în timp ce modelul Plus cântărește 106 grame. Adică foarte grele după standardele de astăzi, în care G Pro Superlight vine pe la 63g.

Măcar greutatea asta este susținută în sfârșit pe niște piciorușe serioase, din teflon. Dacă G502 Lightspeed mai avea probleme pe anumite suprafețe, noul model ar trebui să fie mai alunecos ca niciodată. Clar nu se compară cu nebunii ca G Pro Superlight-ul care vine cu teflon pe mai bine din jumătatea suprafeței de pe talpă, însă este o îmbunătățire bine-venită față de versiunile anterioare de G502.

Review-Logitech-G502-X-5-1120x630.jpg

Altă noutate o găsim la butonul Sniper. Acesta merge scos din soclul lui, rotit în funcție de cât de mare ai mâna și chiar înlocuit. Trebuie doar s-agăți butonul, îl tragi din poziția lui, iar cu ajutorul celor două piciorușe și a unui magnet micuț îl poți fixa la loc într-una dintre cele două poziții. Iar dacă nu-ți place sau nu îți trebuie, ai un capac în cutie care acoperă gaura aia cu o bucată de cauciuc și alungește puțin zona grippy a mouse-ului.

Întoarcem șoarecu’ pe dos și aruncăm o privire la talpa acestuia. Logitech G502 este recunoscut pentru faptul că îi poți adaugă greutăți direct sub talpa care este acoperită de un capac magnetic. Ei bine, în cazul versiunii cu X în coadă, partea asta a dispărut. Nu mai poți adăuga greutăți extra acum, întrucât producătorul a vrut să scoată un model cât mai ușor, iar includerea de greutăți adiționale nu ar fi avut sens. Așa că aviz pasionaților de șoareci grei, întrucât Logitech G502 X nu mai oferă opțiunea de a-l îngrășa ca pe porc.

Și dacă vă întrebați care este diferența între cele trei versiuni ale lui G502 X, este destul de simplu. Ăla fără niciun nume extra, este cel cu fir. Îl ai pe cel cu tehnologia wireless Lightspeed, adică cel pe care l-am tot folosit eu, iar versiunea Plus este practic același mouse, dar cu o bară RGB inclusă. Iar ăsta este singurul care are iluminare, întrucât modelul pe fir și cel wireless fără plus, nu mai prezintă urmă de vomă RGB. Am văzut asta și pe Logitech G Pro Superlight, un mouse pe care-l folosesc zilnic și la care nici nu-mi mai dau seama că nu are iluminare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate