Sari la conținut

[Stiri lume] Papa Francisc, criticat de ambasadorul Ucrainei la Vatican, după ce s-a referit la Daria Dughina ca la o victimă „nevinovată” a războiului


axelutz

Postări Recomandate

Ambasadorul Ucrainei la Vatican l-a criticat miercuri pe Papa Francisc pentru că a afirmat despre Daria Dughina, fiica proeminentului ultranaționalist rus Aleksander Dughin, care a fost ucisă sâmbătă de o mașină-capcană în apropiere de Moscova, că este o victimă "nevinovată" a războiului.

image.png.7aa07245fc7fb87ad8254815f1a13e53.png

Este foarte neobișnuit ca ambasadorii de la Vatican să îl critice public pe Suveranul Pontif, notează agenția britanică de știri. „Nevinovații plătesc pentru război”, a spus anterior Papa Francisc la audiența generală de miercuri, într-o frază în care s-a referit la „acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul unei mașini la Moscova”.

Principalul serviciu secret al Rusiei, FSB, a pus crima pe seama agenților ucraineni, o acuzație pe care Kievul o neagă, ba, mai mult, susține că atentatul a fost pus la cale de ruși. Alexander Dughin, tatăl Dariei, este de mult timp susținătorul unificării teritoriilor cu populație care vorbește limbă rusă și a altor teritorii într-un nou imperiu rusesc, care ar include Ucraina.

Daria Dughina a susținut în linii mari ideile tatălui său și a sprijinit, într-o serie de apariții la televiziunea de stat, acțiunile Rusiei în Ucraina, Într-un mesaj publicat pe Twitter, Andrii Yurash, ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, a afirmat că discursul Papei de miercuri a fost „dezamăgitor”.


„Cum este posibil să menționezi unul dintre ideologii imperialismului rusesc ca victimă nevinovată? Ea a fost ucisă de ruși”, a scris reprezentatul Ucrainei. Papa Francisc a calificat războiul drept „nebunie”. El a spus că au fost uciși copii ucraineni și ruși și că „a fi orfan nu are naționalitate”. În tweet-ul său, Yurash a punctat că „nu se poate vorbi în aceeași termeni despre agresor și victimă, violator și violată”.

Vaticanul nu a oferit imediat un punct de vedere asupra comentariilor făcute de Yurash. Într-o altă secțiune a discursului său, Papa Francisc a făcut apel la „pași concreți” pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri, în ultima perioadă, că au bombardat situl nuclear, pe care forțele pro-Moscova l-au ocupat în luna martie, imediat după începutul invaziei. Națiunile Unite au cerut ca zona să fie demilitarizată.

Discurul Papei Francisc a venit în ziua în care Ucraina își marchează independența față de regimul sovietic, declarată în 1991, și la șase luni după ce forțele ruse au invadat-o. Într-un interviu acordat luna trecută agenției Reuters, Suveranul Pontif a declarat că dorește să viziteze Kievul, dar și să meargă, preferabil mai întâi, la Moscova, pentru a promova pacea.



Click aici pentru sursa
 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate