Sari la conținut

[Stiri IT] O bucată de rachetă de câteva tone va lovi Pământul zilele acestea


unguru

Postări Recomandate

image.png

Ce urma după molimă și război? Parcă meteoritul, nu? Chinezii au lansat o rachetă care a scăpat parțial de sub control, în sensul că o bună parte din aceasta va ateriza pe Pământ, dar nu într-un mod controlat. Racheta despre care vorbim se numește Long March 5B și a fost lansată duminica trecută, pe 24 iulie, pentru stația spațială Tiangong, aflată în construcție.

Conform cercetătorilor Centrului Corporației Aerospațiale pentru Reintrare Orbitală și Studiul Resturilor (abreviat “CORDS” în engleză), corpul rachetei va rămâne în orbită pentru aproximativ o săptămână de la lansare. Aceștia au analizat informațiile adunate de către Rețeaua de Supraveghere Spațială a Forței Spațiale a Statelor Unite și au prezis că rămășițele rachetei vor intra din nou în atmosfera Pământului la ora 10:30 (ora noastră) pe data de 31 iulie, cu o eroare de 22 de ore în plus sau în minus.

Încă nu știm locația exactă unde va ateriza corpul rachetei deoarece este prea devreme, dar conform orbitei acestuia, ne putem da seama că acest lucru se va întâmpla undeva între punctele de 41 de grade latitudine nordică și 41 de grade latitudine sudică.

image.png

Din fericire România nu este în pericol

 

Reprezentanții Corporației Aerospațiale spun într-un articol despre această rachetă că “regula generală este că între 20% și 40% din corpul rachetei va atinge Pământul, dar numărul exact depinde de modul în care aceasta a fost construită. În acest caz, ne putem aștepta la o greutate între cinci și nouă tone”.

Această versiune de rachetă nu este la prima prăbușire necontrolată

Nu este prima dată când modelul Long March 5B este subiectul unui astfel de eveniment. Ce v-am povestit mai sus este a treia misiune a acestui model de rachetă, iar celelalte două au avut niște urmări similare. La o săptămână după debutul lui Long March 5B pe data de 5 mai 2020, o piesă din aceasta s-a prăbușit necontrolat pe coasta de vest a Africii. În luna mai a anului 2021, corpul rachetei a aterizat în Oceanul Indian.

În niciunul dintre incidentele în care a fost implicat acest model de rachetă nu au fost raportați oameni răniți, dar șansele acestor evenimente de a pune în pericol atât viețile oamenilor cât și infrastructura lumii au atras critici din partea experților. Bill Nelson, administratorul NASA, a spus anul trecut într-o declarație că “națiunile implicate în călătoriile în spațiu trebuie să diminueze riscurile asupra oamenilor și proprietăților Pământului provocate de reintrarea în atmosferă a obiectelor și să mărească transparența în legătură cu aceste operațiuni”.

 

image.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate