Sari la conținut

[Stiri lume] Arta urbană „îmbracă” Sibiul în culoare. Lucrări inedite în cadrul festivalului de artă stradală


unguru

Postări Recomandate

image.png

Sibiul înflorește în aceste zile, datorită unor oameni talentați care participă la festivalul de artă stradală.

 

Astfel, clădirile anoste din oraș vor căpăta o nouă înfățișare cu ajutorul unor străini care vor să ne învețe că picturile de pe pereți pot reprezenta un fenomen cultural. Unii dintre ei au semnat lucrări care valorează acum zeci de mii de euro.

Pe francezul Tim Marsh l-am găsit în timp ce transforma fațada unui bloc de locuințe aflat la marginea Sibiului. Are lucrări în multe țări din Europa, dar și în China.

Tim Marsh, artist urban: „Din ce în ce mai multe guverne și oameni realizează că arta urbană este parte din viața societății acum. Și nu se mai reduce doar la grafitti, acum aduce culoare și noi căi de gândire pentru cei din jur”.

Theo Lopez se consideră un artist abstract - lucrările lui sunt ghicitori create din motive geometrice.

Theo Lopez, artist urban: „Eu pornesc de la o idee, aceasta ajunge pe perete, dar cei ce o văd pot să o vadă diferit”.

Amenzi dure pentru cei care încalcă legea

Peste 1.000 de metri pătrați vor fi pictați la Sibiu, zilele acestea, în cadrul festivalului de artă stradală ajuns la a 8-a ediție.

În schimb, cei care mâzgălesc zidurile la întâmplare pot avea probleme. Parlamentul a adoptat recent o lege care mărește de la 500 la 6.000 de lei amenda pentru așa ceva.
Inițiatorii spun că în Austria asemenea distrugeri reprezintă infracțiune și sunt pedepsite cu închisoarea. În Franța, amenda se ridică la 3.750 de euro, iar făptașii sunt obligați să facă muncă în folosul comunității.

La noi, cei care încalcă astfel legea vor fi obligați să aducă fațadele la starea inițială în cel mult 15 zile. Cei pasionați cu adevărat de arta murală, pot urma cursurile de profil, la Facultatea de Arte Decorative din București.

Andrei Oltean, organizatorul SISAF: „Cumva se fac progrese în acestă direcție și vedem an de an, avem noi aplicanți în festival care vor să vină și să facă câte un zid, dar totuși este încă un decalaj foarte mare față de culturile care s-au apucat de acest stil de artă încă de 30-40 de ani”.

La specializarea Artă Murală sunt 20 de locuri. Se înscriu de obicei câte patru candidați pe un loc, pentru că este singura de acest fel din țară.

SURSA

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate