Sari la conținut

[Stiri lume] Rusia susține că a distrus două sisteme de rachete anti-navă Harpoon, în Odesa


TheGodDmX

Postări Recomandate

Drapelul ucrainean ridicat pe Insula Șerpilor din Marea Neagră este semnul că Ucraina nu va fi învinsă, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Forțele ruse sunt în pauză de reaprovizionare în zona localității Siversk, aflată pe axa spre zona Sloviansk-Kramatorsk, următorul obiectiv tactic al rușilor, potrivit evaluărilor Ministerului britanic al Apărării.

Peskov: Rusia a folosit doar o mică parte din potenţialul său în Ucraina

ACTUALIZARE 13:15 Rusia a folosit doar o mică parte din potenţialul său în „operaţiunea militară specială” din Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Potenţialul Rusiei este atât de mare încât doar o mică parte din el este folosit în operaţiunea specială”, a spus Peskov în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Rusia susține că a distrus două sisteme de rachete anti-navă Harpoon

ACTUALIZARE 13:04 Rusia susține că a distrus în Odesa două sisteme de rachete anti-navă Harpoon furnizate de Marea Britanie,

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, însă nu a putut fi verificat din surse independente, potrivit Guardian, care preia Reuters. 

Rabinul-șef al Moscovei și-a dat demisia 

ACTUALIZARE 12:51 Rabinul-șef al Moscovei a confirmat că a părăsit Rusia și și-a dat demisia, spunând că rămânerea sa în funcție ar pune în pericol comunitatea evreiască din Moscova.

„În condițiile în care războiul îngrozitor împotriva Ucrainei durează de câteva luni, nu pot să tac, văzând atâta suferință. Am fost să ajut refugiați în Europa de Est și m-am declarat împotriva războiului. Pe măsură ce trece timpul, în ciuda realegerii mele în poziția de rabin-șef, a devenit clar că comunitatea evreiască din Moscova ar fi în pericol dacă eu rămân în funcție”, a declarat Pinchas Goldschmidt, potrivit The Guardian.

Goldschmidt conduce comunitatea evreiască din Moscova de 33 de ani.

Borrell: „În faţa unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru

ACTUALIZARE 11:58 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a apreciat vineri că „nimeni nu poate fi neutru” în faţa unei agresiuni precum „înfiorătorul” război al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite EFE.

„În faţa unei agresiuni, nimeni nu poate fi neutru. Nimeni nu poate trăi în siguranţă într-o lume în care folosirea ilegală a forţei devine normală sau este tolerată”, a subliniat Borrell, pe contul său oficial de Twitter, după intervenţia sa în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale G20 care are loc la Nusa Dua (Indonezia).

În acest forum, la care a luat parte şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, Borrell a declarat că le-a cerut „tuturor participanţilor să ajute la încheierea războiului, la refacerea suveranităţii Ucrainei şi la garantarea limitării repercusiunilor globale”.

Această reuniune a miniştrilor de externe ai G20 - din care fac parte cele mai industrializate ţări şi statele emergente - „are loc într-un context extrem de grav ca urmare a înfiorătorului război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a insistat Borrell, care a subliniat că „sistemul multilateral se află sub presiune mai mult ca oricând, într-un moment în care avem cel mai mult nevoie de el”.

Şeful diplomaţiei europene a insistat că „agresiunea Rusiei constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional” şi „aduce cu sine fragmentarea ordinii mondiale şi pune în pericol recuperarea economică globală”.

„Şi nu este vorba doar despre un război care afectează Europa sau despre un conflict occidental, ci este un conflict internaţional extrem de grav”, a apreciat el.

Blinken îl somează pe Lavrov: „Ucraina nu este ţara voastră”

ACTUALIZARE 11:43 Secretarul de stat american Antony Blinken i s-a adresat vineri ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, cerându-i ca Rusia să permită exportul cerealelor din Ucraina. Șeful diplomației americane spune că Rusia a auzit în timpul reuniunii G20 un „cor de apeluri al lumii întregi” pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

„Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile? Trebuie să lăsaţi grâul să iasă” din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

Lavrov a părăsit summitul G20, supărat că Blinken a refuzat o întâlnire cu el

ACTUALIZARE 10:16 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la summitul G20, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara. Ministrul rus al Afacerilor Externe a transmis că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american, Antony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit că liderii occidentali vorbesc despre războiul din Ucraina, adresând critici Rusiei, în loc "să abordeze probleme economice globale", relatează Reuters.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în faţa unor jurnalişti în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din G20.

ACTUALIZARE 09:26 Rusia își concentrează echipamente în direcția Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului, arată Ministerul britanic al Apărării vineri, în evaluarea zilnică a situației din Ucraina.

Forțele ruse sunt probabil în pauză de reaprovizionare înainte de a relua ofensiva în regiunea Donețk, mai afirmă ministerul britanic.

Există o posibilitate reală ca „obiectivul tactic imediat” al Rusiei să fie Siversk, aflat în drumul către aria urbană Sloviansk-Kramatorsk.

Pe de altă parte, forțele ucrainene obțin avanduri graduale în regiunea Herson din sud-vestul țării.

Zelenski: „Fiecare căpitan rus de navă sau de avion să vadă drapelul ucrainean pe Insula Șerpilor”

Într-un mesaj adresat joi noapte ucrainenilor, Volodimir Zelenski a spus că operațiunea de recucerire a Insulei Șerpilor, care a durat două luni, este un avertisment pentru Rusia.

„Fiecare căpitan rus de navă sau de avion să vadă drapelul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi învinsă”, a declarat președintele Ucrainei.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official 

La doar câteva zile după ce trupele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor, drapelul ucrainean a fost înălțat din nou pe stânca intens disputată din Marea Neagră.

„Teritoriul [Insula Șerpilor] revine sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat luni, Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă. 

a scurt timp după aceasta, Ministerul rus al Apărării a susținut că i-a ucis pe militari ucraineni care încercau să ridice steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor. 

„Pe fundalul eșecurilor militare și al unei retrageri masive a trupelor ucrainene în Donbas, în noaptea de 7 iulie, regimul de la Kiev a încercat să instaleze simbolic steagul țării pe Insula Șerpilor. În jurul orei 5 dimineața, mai mulți militari ucraineni au ajuns pe insulă cu o barcă cu motor și au făcut poze cu steagul. O aeronavă a Forțelor Aerospațiale Ruse a lansat imediat o lovitură cu rachete de înaltă precizie către insulă, în urma căreia o parte din personalul militar ucrainean a fost distrus. Supraviețuitorii au fugit în direcția satului Primorskoye din regiunea Odesa”, se arată în buletinul informativ zilnic al rușilor legat de situația de pe frontul din Ucraina. 

Sursa www.news.yam.md

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate