Sari la conținut

[Mister] 10 întrebări, coincidențe și enigme privitoare la asasinarea lui Abraham Lincoln


Ryuu.

Postări Recomandate

Pe 14 aprilie 1865, președintele Abraham Lincoln a mers să vadă piesa „Vărul nostru american”, care se juca la Teatrul Ford din Washington, DC. A fost ultima oară când președintele a fost văzut în viață. Asasinarea lui Abraham Lincoln a fost unul dintre cele mai șocante evenimente din istoria SUA și a lumii.

În acea seară, actorul și simpatizantul confederat John Wilkes Booth s-a strecurat în loja prezidențială și l-a împușcat în ceafă pe Lincoln cu revolverul său, un Derringer de calibrul 44.

avion-transparent-lincoln-assassination-

Apoi, Booth a sărit din lojă pe scenă, rupându-și piciorul. A strigat Sic semper tyrannis!, motto-ul în limba latină al statului Virginia. În traducere, „Asta li se va întâmpla întotdeauna tiranilor”.

După ce Booth a fugit, Lincoln a fost transportat într-o casă din apropiere, unde a murit la ora 7:22 , în ziua următoare. Avea 56 de ani. Booth a fost găsit și împușcat de soldații Uniunii. Patru dintre cei care participaseră la conspirație au fost, și ei, uciși.

Lincoln a fost împușcat la doar cinci zile după ce generalul confederat Robert E. Lee s-a predat împreună cu armata sa la tribunalul Appomatox din Virgina, punând capăt Războiului Civil.

Însă acesta nu era cel mai ciudat lucru legat de asasinarea lui Abraham Lincoln. Iată alte zece întrebări, coincidențe și mistere privitoare la împrejurările aceste crime și urmările sale:

Ce făceau cei din Servicul Secret când s-a petrecut asasinarea lui Abraham Lincoln?

     1.Ce făceau cei din Servicul Secret când s-a petrecut asasinarea lui Abraham Lincoln?

Practic, nu erau mobilizați încă. Fiindcă, printr-o ironie a sorții, Lincoln a semnat decretul de înființare a Serviciului Secret abia în seara dinaintea celei în care a fost la teatru.

     2.Unde era garda de corp a președintelui?

Noua gardă de corp a lui Abraham Lincoln era un bărbat pe nume John Parker. Acesta a devenit celebru nu pentru serviciile aduse președintelui american, ci pentru faptul că, în pauza dintre acte, a mers la barul de lângă teatru, ca să bea un pahar.

Nu s-a mai întors, lăsându-l pe Lincoln vulnerabil.

     3. Ce s-a întâmplat cu celelalte persoane din loja prezidențială?

avion-transparent-John_Wilkes_Booth_dagg

După ce a tras cu pistolul, Booth l-a tăiat la brațul drept pe diplomatul Henry Reed Rathbone. Acesta și-a revenit după ce a fost înjunghiat, însă a suferit de stres post-traumatic.

Înainte de Crăciunul anului 1883, și-a ucis soția (care se aflase, și ea, în lojă la momentul asasinatului), după care a încercat să se înjunghie. A supraviețuit și și-a petrecut restul vieții într-un azil. Cea de-a patra persoană din lojă era Mary Todd Lincoln, soția președintelui, care a fost internată într-un azil în 1875.

       4. Cine era John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln?

avion-transparent-Booths_Caesar_redimens

Nu era prima dată când John Wilkes Booth îl amenința pe președinte. Cu doi ani înainte de asasinarea lui Abraham Lincoln, pe 9 noiembrie 1863, Booth a jucat în piesa „Inima de marmură”, la Teatrul Ford.

Soții Lincoln erau de față, iar Booth a folosit de două ori replici din piesă pentru a arunca insulte către președinte. La a treia insultă, a arătat spre președinte, lucru pe care Lincoln l-a pomenit după aceea. Era, așadar, un preludiu al violenței care avea să urmeze.

      5. Ce alte tragedii au avut loc în Teatrul Ford?

Fratele lui Booth, Edwin, a murit pe 7 iunie 1893. În timpul slujbei de înmormântare, desfășurată la o biserică din New York, o bucată de 12 metri din clădirea teatrului s-a prăbușit și a ucis 22 de oameni.

      6. Ce s-a întâmplat cu Edwin Booth?

avion-transparent-Edwin_Booth_Hamlet_187

Edwin era un erou; îi salvase viața fiului lui Lincoln cu câteva luni înainte de asasinat. Robert Lincoln căzuse pe niște șine de tren din New Jersey, iar Edwin l-a tras înapoi pe peron, ferindu-l de pericol.

      7. Care au fost ultimele cuvinte ale lui Abraham Lincoln?

În timpul piesei, președintele și-a luat soția de mână, un gest care, făcut în public, era considerat destul de scandalos la acea vreme. Soția sa l-a întrebat ce părere avea să-și facă logodnica lui Rathbone despre această scenă, iar președintele a răspuns: „N-o să-și facă nicio părere.”

      8. Unde a fost dus Abraham Lincoln după ce a fost împușcat?

Lincoln a fost dus în casa lui William Petersen, un croitor. Șase ani mai târziu, în 1871, Petersen a ingerat din greșeală prea mult alcool și opiacee și a fost găsit leșinat pe o bancă din parc.

După ce medicii au încercat să-i golească stomacul, a murit. Soția lui a murit cu exact trei luni mai târziu.

     9. Cine a consolat-o pe Mary Todd după asasinarea lui Abraham Lincoln?

În mai 1865, un prieten de familie, doctorul Anson Henry, s-a mutat în Illinois cu fosta primă doamnă. Din nefericire, câteva luni mai târziu, s-a înecat atunci când vasul pe care era pasager, Brother Jonathan, s-a scufundat în apropierea coastei Californiei.

     10. Ce s-a ales de fiul președintelui, Robert Lincoln?

avion-transparent-Taft-Harding-Lincoln_r

Când a avut loc asasinarea tatălui său, Robert Lincoln se afla la Casa Albă. Acesta nu a fost singurul asasinat cu care a fost asociat, indirect, numele său.

Pe 2 iunie 1881, Robert se afla în gara din Washington, DC împreună cu președintele James Garfield, când acesta din urmă a fost împușcat de asasinul Charles Guiteau.

Pe 6 septembrie 1901, când președintele William McKinley a fost împușcat de Leon Czolgosz în Buffalo, New York, Robert tocmai sosea cu trenul în oraș.

 

Sursa

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate