Sari la conținut

[Mister] Misterul Lumii : Licuricii SIncronizati


Demon

Postări Recomandate


kampung-kuantan-licurici-1280x720.jpg




La fel ca rudele lor bioluminescente din Malayesia, gândăceii luminoşi din Munţii Great Smoky, din sud-estul Statelor Unite, pâlpâie sincronizat în căutarea partenerilor.

După ce ies din etapa larvară,
masculii încetează să se mai hrănească şi mai supravieţuiesc doar trei săptămâni. Având la dispoziţie numai 21 de zile pentru a atrage o parteneră, licuricii pâlpâie în masă pentru a ajuta femelele speciei să-i găsească mai uşor. Vârful sezonului de împerechere durează cam două săptămâni, undeva între jumătatea lunii mai şi jumătatea lunii iunie.

În loc să lumineze aleatoriu, licuricii Photinus carolinus se aprind în acelaşi moment (la fiecare secundă sau la două secunde), cu alte cuvinte sunt foarte bine sincronizaţi.
Prof. Jonathan Copeland, biolog la universitatea de Sud din Georgia, susţine că ar putea fi vorba despre un ritual practicat de aceste insecte. Însă nimeni nu ştie cu exactitate despre ce este vorba.
Pentru a prinde spectacolul, o experienţă vizuală de-a doua săptămână a lunii iunie la Great Smoky Mountains National Park (Tennessee)- Aici, într-unul dintre cele mai spectaculoase decoruri naturale din sud-estul Statelor Unite, către ora nouă seara, toţi licuricii masculi din varietatea Photinus carolinus se luminează laolaltă, ca şi cum ar fi coordonaţi de un orologiu intern.

Este vorba despre unul dintre cele mai fascinante comportamente animale observate vreodată în natură, care, de-a lungul timpului, a intrigat zeci de generaţii de etologi.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate