Sari la conținut

[Mister] Pietrele Moeraki – misterioasele coşciuge sferice din Noua Zeelandă


Demon

Postări Recomandate

moeraki-boulders1.jpg?w=1024




 

Moeraki, bolovani sferici neobişnuit de mari, care arată ca nişte ouă de animale preistorice gigantice, se întind de-a lungul plajei Koekohe Beach de pe coasta Otaho din Noua Zeelandă între Moeraki şi Hampden. Nimeni nu ştie de unde au venit. Oamenii de ştiinţă susţin că pietrele sferice sunt opera naturii şi sunt compuse din calciu cristalizat, dar legendele Maori spun că ar fi rămăşiţele unor coşuri în care se găsesc oasele unor animale care au trait in Paleocen, acum 65 de milioane de ani.

Între secolele XIII şi XV, venind cu waka, un fel de pirogi, de undeva din Polinezia, aici s-au stabilit maorii, organizaţi în triburi numite iwi, stabilite fiecare pe un teritoriu numit rohe.

Tot ce aparţinea unei astfel de comunităţi, hrana, resursele de apă, locuinţele erau controlate şi împărţite de toţi membrii tribului.

Pe ţărmul oceanului, sfere mari de piatră, nişte mingi uriaşe pe care le-au pierdut pe acolo zeii veniţi de nu se ştie unde, stau înşirate din timpuri imemoriale. Localnicii le zic moeraki şi au pentru ele un respect deosebit. Cu diametre cuprinse între unu şi trei metri, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, moeraki au rămas şi în zilele noastre o enigmă ce îşi aşteaptă dezlegarea.

Există mai multe legende care spun că, în urmă cu foarte mult timp, nişte uriaşi au venit să se instaleze acolo, dar, pe drum, aceştia şi-au pierdut coşurile cu cartofi şi cu alte legume, care au devenit pietrele de acum, sau că ar fi dovleci căzuţi din miticul Kamu. În altă variantă, cartofii sunt înlocuiţi cu ţipari şi tigve, aduşi la mal de valurile oceanului.

Acestea ar fi plutit pe ape în urma scufundării unei Arai-te-uru, o canoe mai mare, ceva asemănător cu arca lui Noe. Curiozităţi ale naturii, pietrele sunt o atracţie pentru turişti, dar şi o mare bătaie de cap pentru cei care se ocupă cu cercetarea lor.

Dacă o parte din vechile,,legume” pierdute de uriaşi pe-acolo au în mijloc o cavitate sau un miez de piatră, moeraki de la Shang Point, numite şi pietre katitki, s-au dovedit a fi nişte enigmatice coşciuge.

 

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate