Sari la conținut

[Mister] Gobekli Tepe, unul din misterele lumii


Ryuu.

Postări Recomandate

fFCU5Fc.jpg

Din când în când  o nouă descoperire ne face să regândim cea ce credeam despre umanitate şi cum am ajuns acolo unde suntem astăzi.

Göbekli Tepe din Turcia este cu siguranţă o astfel de descoperire. Obiectul arheologic este situat sus pe creasta unui munte şi este compus din mai mult de 200 de stâlpi, fiecare cu o înălţime de până la 20 metri, cu o greutate de până la 20 de tone şi aranjate aproximativ în 20 de cercuri.

Mulţi dintre piloni au animale de pradă gravate pe ele. Şi nimic din toate acestea nu ar fi de mirare, dacă ar fi fost construiţi, să spunem în anul 2000 î.Hr. Dar, Gobekli Tepe a fost construit cu mai mult de 13 000 de ani în urmă, cu 8000 de ani înaintea Stonehenge-ului.

Vedeţi şi: Misterul grotei cu scoici din Margate

Existenţa acestui sanctuar neolitic  schimbă complet punctul de vedere convenţional cu privire la creşterea  civilizaţiei umane. Ideia unui monument religios construit de vânători-culegători contrazice cunoştinţelor noastre, atât despre monumentele religioase ,cât şi despre acest  tip de comunitate.

Înainte de descoperirea acestui site arheologic, se credea că oamenii din acea perioadă nu aveau sisteme simbolice complexe, ierarhii sociale şi nu exista diviziunea muncii – trei premise care le credem necesare pentru construcţia unui templu masiv de 22 de acri. De altfel, religia se presupune că a apărut abia după agricultură, astfel producând relaţii sociale ierarhice.

Rezultatele de la Göbekli Tepe totuşi sugerează că am putea avea o istorie exact opusă – poate că a apărut necesitatea de a construi în primul rând un loc sacru, care ar fi adus vânătorii-culegători la încercarea să se organizeze ei însăşi ca forţă de muncă şi să se stabilească într-un singur loc. Astfel a-şi asigura o aprovizionare cu hrană stabilă şi în cele din urmă să iventeze agricultura.

Dar existenţa acestui sanctuar ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Cum a reuşit un om nomad din neolitic să organizeze forţa de muncă pentru a finaliza acest acest obiect? De ce a fost construit?
Cum sa anticipat aşa structuri similare, apărute abia peste o mie de ani?

Excavarea pe şantier a început în 1996, şi cea mai mare parte rămâne să fie descoperită, dar deocamdată aceste întrebări rămân fără răspuns.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate