Sari la conținut

[Mister] VRĂJITORII DIN EGIPTUL ANTIC


Demon

Postări Recomandate

image-61962.jpg



 

În Egiptul antic, se credea că magia vă permite să stabiliți contacte între oameni și zei (sau demoni), precum și între lumile celor vii și ai morților. Au recurs la el atât pentru a asigura un viitor confortabil în viața de apoi, cât și pentru a rezolva problemele din viața pământească.
 

MISTERUL SFINXULUI
 

Credința strămoșilor în puterea neobișnuită a magiei este evidențiată de inscripția de pe o lespede de piatră plasată între labele Sfinxului, păzind piramida Khafre din El Giza. Inscripția spune: la un moment frumos, faraonul Tutmose al IV-lea, care era atunci prinț, obosit după vânătoare, a adormit la poalele Sfinxului.


image-61962-1.jpg



 

În vis, i s-a arătat zeul Horem-ahet-Khepri-Ra-Atum, portretizat de Sfinx. El a poruncit să curățeze statuia nisipurilor aduse de vânt din deșert și până în vremea lui Thutmose îngropase aproape complet Marele Sfinx sub ele. Ca merit pentru acest serviciu, Dumnezeu a promis că îl va face pe prințul faraon. Trezindu-se, Thutmose a dat ordinul de a începe imediat să împlinească voința divină, a curățat Sfinxul și a devenit în scurt timp faraon. Condusă de Tutmos IV în aproximativ 1397-1388 î.Hr. e.

Descrierea primei secțiuni de magie - tehnica convocării spiritelor morților sau necromanță - este prezentată în recomandările stocate în muzeele din Londra și Leiden, în Luvrul din Paris. Descrie cu atenție metodele de stabilire a contactelor nu numai cu zei și spirite din împărăția luminii, ci și cu creaturi demonice, de asemenea, suflate ruinate, pierdute. S-a crezut că necromanța face posibilă primirea de mesaje, sfaturi și instrucțiuni de la cealaltă lume, precum și de a face cereri creaturilor care locuiesc acolo. Toate aceste acte au fost însoțite de anumite ritualuri, adesea foarte complexe.

Cunoașterea vechilor egipteni despre existența, tipul și ocupația demonilor a fost chiar mai largă și mai bogată decât cunoștințele vrăjitorilor europeni din epoca Evului Mediu și a Renașterii.

Sursa principală de informații despre demoni subterani este vechea carte egipteană a morților. Din el aflăm că proprietarii acestui loc trist au păzit porțile regatului vieții de apoi de pătrunderea „celor răi”, au cutreierat posesiunile subterane ale lui Osiris, iar trupurile morților le-au servit ca hrană în această lume mohorâtă și și-au scos setea cu sângele lor.
 

CUM AU COMUNICAT CU LUMEA CEALALTĂ
 

Principalul conținut al ritualurilor magice erau vrăjile. Au servit la convocarea creaturilor din lumea cealaltă. Vrăjitorul a supus demonii lumii morților după propria sa voință, apoi i-a condus înapoi la locul de reședință permanentă. Vrajile au fost pronunțate sau recitate cu intonații speciale, însoțite de gesturi și posturi adecvate. Fiecare vrăjitor avea propriul său set de vrăji, pe care le păstra în cea mai strictă încredere, deoarece se credea că dacă un „coleg” ar afla despre ei și, și mai rău, ar încerca să le folosească, își vor pierde puterea.

Iată un exemplu clar al unei vraji neobișnuite și a implementării sale, preluat dintr-un text vechi și citat în celebrul roman „Faraonul” de Boleslav Prus (tradus de E. Troepolsky):

Atunci vrăjitorul și-a ridicat mâinile și a spus:„ Tatăl Ceresc, smerit și milostiv, curăță-mi sufletul. Iată-mă - bazându-mă pe ajutorul lui Dumnezeu, eu sunt cel vizionar și neînfricat … Eu - cel puternic - te chem și te conjur. Apărați-mi, ascultători, în numele lui Aye, Saraye … În numele atotputernicului și nesfârșitului Dumnezeu … Amorul, Taneh, Rabur, Latisten. Te conjur și te sun. După numele stelei, care este Soarele. " Deodată totul a fost liniștit. În fața altarului a apărut o fantomă într-o coroană, cu o tijă în mână, călare pe un leu.

- Beroes! Beroes! - a spus fantoma cu o voce plictisitoare. "De ce mă chemi?"
 

PROVIZIILE ȘI TEHNICILE RITUALE MAGICE
 

Un tip special de vrăjitorie „aplicată” a fost crearea de corpuri de înlocuire, care au fost folosite numai în scopul magiei întunecate. Vechii egipteni erau convinși că, dacă un vrăjitor modelează o figură a unei persoane din ceară și efectuează anumite ritualuri pe ea, atunci rezultatele lor vor afecta cu siguranță persoana care a servit drept model al figurii. Prevalența manipulărilor similare cu păpușile de ceară este evidențiată de inscripțiile de pe sarcofagele din epoca Regatului Mijlociu (2040-1783 (sau 1640) î.Hr.), precum și de textele antice.
 

AȘA-NUMITUL „LI PAPYRUS” CONȚINE URMĂTOAREA INTRARE:
 

„Pentiboon, care era managerul moșiei, i-a spus:„ Adu-mi o carte care să-mi dea putere și putere magică”. Și i-a adus o carte despre magie din biblioteca faraonului Vesermaat-Re-meri-Amon, un zeu impunător, propriul său suveran, și a plecat să folosească puterea divină împotriva propriului său popor. Asistentul său El-rem a făcut figurine din oameni din ceară și le-a interpretat diverse vrăji și vrăji. Și astfel amândoi au declanșat boli, ciumă și alte nenorociri asupra oamenilor ".
 

IATĂ O BUCATĂ DE TEXT DIN PAPIRUSUL LUI ROLLIN:
 

„Am recurs la vrăjitorie pentru a produce și a aduce nenorocire. Am realizat mai multe figurine de ceară de zei și oameni, pentru a-i determina pe acești oameni să se usuce și să necroze membrele lor. Am dat aceste cifre lui Rabbekameo, pe care divinul Ry nu l-a numit ca conducător al casei."

Papirusul povestește despre o conspirație a slujitorilor haremului împotriva lui Ramses al III-lea, ultimul faraon proeminent al Noului Regat, care a domnit între 1185-1153 î.Hr. e. La conspirație au luat parte și unii vrăjitori care practicau magia neagră și își întorceau arta împotriva faraonului și a curtenilor săi. Dar, după cum spune papirusul, conspirația a fost descoperită. Conspiratorii, ai căror conducători erau recunoscuți ca doi vrăjitori, au fost judecați.

Un magician a fost executat brutal, în timp ce celălalt a fost obligat să se sinucidă.

Cu toate acestea, serviciile magiei negre au fost apelate nu numai de conspiratori, ci și de cea mai înaltă nobilime egipteană, inclusiv de faraoni. La urma urmei, și ei au trebuit să lupte împotriva dușmanilor lor pentru viață și moarte. În aceste cazuri, cartea răsturnării lui Apophis a servit probabil ca manual, ceea ce sugerează, de exemplu, această metodă de distrugere a dușmanilor:

„Faceți figuri de ceară ale tuturor dușmanilor vii și neînsuflețiți ai lui Faraon și scrieți pe ei numele acestor oameni cu vopsea verde.

Pune cifrele într-o cutie, scuipă pe ele și apoi călcă-le cu piciorul stâng "necurat" …"

Nu aceasta este sursa expresiei „ridică-te cu piciorul stâng”?

„După aceea, înjunghie-le cu un cuțit și aruncă-le în paiul în flăcări, pe care îl stingi apoi turnându-l cu urina unei femei adulte”.

Amuleta a fost considerată unul dintre cele mai puternice mijloace magice din cele mai vechi timpuri. Scopul său este de a-și proteja proprietarul de tot felul de probleme.

Potrivit istoricului scriitor și istoric roman Pliniu cel Bătrân, amuletele erau cele mai răspândite în Egiptul Antic în timpul Noului Regat (1582-1070 î.Hr.). Amuletele erau făcute din pietre prețioase și simple, metal, sticlă, lemn.

Ar fi bucăți de papirus sau pânză cu texte de vrăji sau desene cu simboluri magice. Uneori, amuletele neobișnuite sub formă de obiecte mici erau așezate în noduri pe suprafața unei centuri țesute.
 

VRACI MAGI

Cea mai strânsă magie din Egiptul Antic a fost asociată cu medicina și vindecarea. Cel mai mare dintre înțelepții, vrăjitorii și vindecătorii din tradiția egipteană a fost considerat Imhotep, demnitarul suprem al faraonului Djoser, care a domnit în jurul anilor 2630-2611 î.Hr. e. Numele și titlurile lui Imhotep, constructorul primei piramide, mormântul în trepte al lui Djoser din Sakkara, sunt păstrate pe statuia faraonului din templul memorial din această piramidă.



image-61962-2.jpg


 

Cu toate acestea, faima vindecătorului a depășit toate celelalte merite ale lui Imhotep, iar mai târziu a fost îndumnezeit drept sfântul patron al vindecării, venerat în special în Memphis. De la mijlocul primului mileniu î.Hr. e. grecii au început să-l identifice cu Asclepius, zeul medicinei, care chiar avea capacitatea de a învia morții. În mitologia romană antică, Asclepius corespunde lui Aesculapius.

RĂZBUNAREA SARCOFAGULUI DIN MORMÂNTUL JEFUIT

Una dintre cele mai importante sarcini ale magilor din Egiptul Antic a fost să protejeze secretele și pacea foștilor lor stăpâni și patroni după trecerea lor în altă lume. Și au făcut față perfect acestei sarcini atât în timpul vieții, cât și după moarte. Există o mulțime de dovezi că, în vremurile străvechi, soarta pedepsirii cu cruzime a tâlharilor și a profanatorilor mormintelor nobililor egipteni.

Se știe pe larg despre moartea subită și misterioasă a multora dintre cei care au participat la autopsia și cercetarea celebrului mormânt al faraonului Tutankhamon. Dar puțini oameni știu despre încă o altă poveste, mai misterioasă și de rău augur, asociată cu deschiderea mormântului preotesei zeului Amun-Ra, care a trăit în orașul Veset în urmă cu aproximativ 3600 de ani și a fost îngropată în Valea Regilor de lângă Biban el-Muluk. Mormântul ei a fost jefuit în anii 1860.

Mumia preotesei nu a supraviețuit, dar sarcofagul care înfățișează o față feminină de frumusețe demonică a rămas intact. Ei spun că toți cei care s-au ocupat de acest sarcofag au fost depășiți de o moarte prematură și inexplicabilă. Inclusiv toți proprietarii săi succesivi. Iar fotograful care a făcut poze sarcofagului, într-una dintre poze, ar fi văzut, ca vie, chipul unei frumoase egiptene cu un zâmbet de rău augur pe buze.

Ultimul proprietar al relicvei i-a salvat viața donându-l la British Museum. Dar vraja a continuat să funcționeze. Când a devenit evident că după achiziționarea sarcofagului, rata mortalității în rândul lucrătorilor muzeului a crescut brusc, s-a decis ascunderea mumiei în subsol și afișarea unui exemplar în hol.

Între timp, americanii au devenit interesați de sarcofag, iar în 1912 a fost organizată livrarea sa secretă către SUA. Relicva a fost ambalată într-o cutie simplă, în conosamentul de marfă și în declarația vamală a fost înregistrată ca o „cutie cu cărți”.

La 10 aprilie 1912, la Southampton, a fost încărcată pe cel mai modern și mai fiabil vapor al Royal Postal Service. Acest vaporizator a fost Titanic în prima sa călătorie de lucru. Și în noaptea de 14-15 aprilie s-a întâmplat ceva care este cunoscut de toată lumea: nava uriașă s-a ciocnit cu un aisberg imens și s-a scufundat. Dintre cei 2.224 de pasageri, doar 710 au supraviețuit.

După cum sa dovedit mai târziu, pe ruta Titanicului, aisbergul fatal a fost singurul pe o rază de câteva zeci de mile.


Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate