Sari la conținut

[Mister] Care este „relicva lui Dixon”, comoara pierdută a piramidei din Gizeh?


Ryuu.

Postări Recomandate

În 1872, inginerul Waynman Dixon și medicul și aventurierul James Grant au găsit trei artefacte în Camera Reginei din Marea Piramidă din Egipt, singurele elemente recuperate vreodată din interiorul structurii.

Două dintre ele sunt expuse în prezent la British Museum din Londra, în vreme ce a treia a dispărut la scurt timp după ce a fost descoperită. Această comoară pierdută, cunoscută ca fiind una dintre relicvele lui Dixon, a fost descoperită recent, din întâmplare, la Universitatea Aberdeen din Scoția.

care-este-relicva-lui-dixon-comoara-pier

Cel care a făcut această descoperire a fost de origine egipteană, arheologul Abeer Eladany. Comoara găsită în piramidă constă din fragmente de lemn care se aflau într-o cutie de trabucuri marcată cu steagul antic al Egiptului.

Acest fragment de lemn de cedru, dispărut de peste 70 de ani, a stârnit multe teorii cu privire la scopul pentru care a fost creat. Potrivit Universității din Aberdeen, unii au speculat că ar face parte dintr-o riglă de măsurare care ar putea dezvălui indicii despre construirea Marii Piramide.

Ultima relicvă pierdută a lui Dixon

 

Dixon și Grant au dus în Marea Britanie, cu permisiunea Autorității egiptene pentru Antichități, trei obiecte găsite în interiorul Camerei Regatului din Piramida din Gizeh: câteva bucăți de lemn, o bilă de diorit și un cârlig din lemn și metal. Aceste ultime două relicve sunt expuse la British Museum.

Grant a păstrat piesele din lemn până la moartea lui, în 1895. Câteva decenii mai târziu, în 1946, fiica sa le-a donat universității. Cu toate acestea, fragmentele nu au fost niciodată clasificate și, în ciuda unei căutări exhaustive, au rămas ascunse timp de zeci de ani.

relicva-dixon-OK_compressed.jpg

relicvele-dixon_compressed.jpg

Potrivit analizelor, lemnul poate fi datat în perioada 3.341-3.094 î.e.n., cu aproximativ 500 de ani mai devreme decât înregistrările istorice care plasează Marea Piramidă în timpul domniei faraonului Keops, în 2580-2560 î.e.n.

Potrivit experților, acest lucru susține ideea că, indiferent de utilizarea lor, relicvele Dixon sunt o parte originală a construcției Marii Piramide și nu artefacte ulterioare lăsate în urmă de cei care au explorat camerele.

Acest fragment de cedru lipsă aparținea inițial unei bucăți de lemn mult mai mari, care a fost văzută mai recent, în 1993, într-o explorare a interiorului piramidei cu o cameră robotizată, în goluri ascunse și acum inaccesibile.

În cuvintele lui Eladay, să dai peste această comoară „a fost ca și cum ai găsi un ac în carul cu fân. Nu mi-a venit să cred când mi-am dat seama ce se afla în interiorul acestei cutii de țigări cu aspect inofensiv”, a spus el.

 

 

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate