Sari la conținut

[Mister] Misterul unei crime comise acum 31 de ani, descifrat cu ajutorul Internetului


MosNicolae

Postări Recomandate

Anchetatorii nu îi dăduseră de cap de mai bine de trei decenii.

Misterioasele condiţii în care s-a petrecut moartea unui cuplu de tineri canadieni, în 1987, în Statele Unite ale Americii, au fost elucidate graţie unui site de genealogie.

Anchetatorii nu îi dăduseră de cap de mai bine de trei decenii.

Abia în iunie 2019 un bărbat a fost inculpat pentru dublă omucidere, în 1987, în comitatul Snohomish, la Washington. William East Talbott II, în vârstă de 55 de ani, a fost reţinut în mai.

MOSTRE DE ADN DE ACUM 31 DE ANI

CBS relatează că autorităţile au utilizat un site de genealogie pentru a ajunge pe urmele suspectului.

Pentru asta, anchetatorii au utilizat ADN găsit la locul crimei acum 31 de ani şi l-au trimis spre examinare site-ului GedMatch, pentru a încercat să găsească posibili membri ai familiei persoanei de la care provenea ADN-ul.

În felul acesta au putut ajunge până la verişori îndepărtaţi, stabilind o legătură genealogică şi trasând arborele genealogic, permiţând astfel ajungerea la William Earl Talbott II, care acum 31 de ani fusese bănuit de comiterea crimei.

METODĂ DE SUCCES

Metoda a mai fost utilizată recent, într-o anchetă referitoare la cazul ucigaşului de la Golden State, pe care anchetatorii au reuşit să-l reţină după 40 de ani de la comiterea faptelor, tot graţie unui site Internet similar, scrie revista franceză Paris Match.

O CRIMĂ „GRATUITĂ ŞI SĂLBATICĂ”

În 1987, Tanya Van Cuylenborg, în vârstă de 18 ani şi Jay Cook, de 20 de ani, au fost ucişi.

În ziua decesului lor, cei doi îndrăgostiţi plecaseră de la domiciliile lor, respectiv din Saanich, Columbia britanică, pentru a se deplasa la Seattle.

Numai că de atunci nu au mai dat niciun semn. Văzând că nu au revenit acasă, familiile celor doi au lansat o alertă de dispariţie, cerând ajutor pentru găsirea lor.

După câteva zile au fost găsite cadavrele celor doi tineri.

La autopsie a reieşit că Tanya Van Cuylenborg a fost victima unei agresiuni sexuale, fusese legată şi ucisă prin împuşcare cu un glonţ în cap.

Iubitul ei fusese strangulat şi lovit cu pietre.

La vremea respectivă, procurorul a calificat această dublă crimă drept „gratuită şi sălbatică”.

„Am continut să căutăm ucigaşul, să aflăm cine i-a omorât pe Jay şi pe Tanya, în toţi aceşti ani nu am abandonat speranţa”, a spus şeriful Ty Trenary, după arestarea suspectului.

MORALITATE ŞI DATE CU CARACTER PERSONAL

În cazul rezolvării unor crime, cel puţin, astfel de metode, de utilizare a mostrelor de ADN, par a fi eficiente pentru soluţionarea unor cazuri. Numai că există şi persoane care consideră că nu este respectată viaţa privată şi nu sunt protejate datele cu caracter personal, în astfel de situaţii.

În fapt, anchetatorii nu au avut nevoie de niciun document oficial din partea justiţiei pentru a merge pe pista acestui ADN, pentru că au folosit aceste site-uri Internet ca orice alt utilizator al reţelei digitale mondiale. De aici şi problema, că ancheta nu a mai trecut prin filtrele justiţiei.

Alţii susţin că nu este sigur că persoanele care utilizează aceste site-uri îşi dau seama că mostrele de ADN pe care le trimit pentru a-şi descoperi strămoşii pot fi folosite şi în anchetele criminaliştilor. Până cădem de acord asupra moralităţii folosirii acestor metode, există certitudinea rezolvării unor cazuri de crime până acum neelucidate. Rămâne de evaluat ce atârnă mai greu în balanţă.

 

Sursa: https://evenimentulistoric.ro/misterul-unei-crime-comise-acum-31-de-ani-descifrat-cu-ajutorul.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate