Sari la conținut

[Stiri IT] Mac Studio a luat fața unui iPhone SE 3 destinat eșecului în cel mai interesant eveniment Apple din ultimii ani


Demon

Postări Recomandate

Apple-Peek-Performance-Feature-780x470.j


Apple a dărâmat ușa și a intrat cu bâta-n casă în cadrul evenimentului de lansare Peek Performance care s-a desfășurat aseară și pe care l-am comentat live pe PlayGround. Și chiar dacă vedeta show-ului ar fi trebuit să fie iPhone SE 3, ce am văzut în cadrul prezentării nu ne-a convins. În schimb, ceva care ne-a furat tuturor din birou atenția și pe care deja ne gândim serios să ni-l cumpărăm este noul Mac Studio, sistemul de editare de mici dimensiuni care este dotat cu procesorul M1 Ultra.

 



Chiar ce vorbeam înainte de eveniment cum că iPhone SE 3 ar putea rupe; ar putea schimba modul în care arată piața de telefoane mid-range și ar fi gata să cucerească fix segmentul de piață pe care Android l-a ținut ostatic atât de mulți ani. Dar un procesor foarte puternic și un modem 5G sunt niște adiții neînsemnate fără îmbunătățiri serioase ale bateriei și cu un design care datează încă de pe vremea lui iPhone 6. Iar după un amar de vreme în care am stat cu sufletul la gură vis-a-vis de preț și zvonurile care ne spuneau o poveste fantastică cu un price tag de 300$, am rămas dezamăgit la final.

 

Cum a venit așa a și plecat noul iPhone. Nimic interesant de văzut aici. Ceva mișto care chiar sper că o să meargă la fel de bine pe cum sună, este noul iPad Air cu procesor M1. Adică Apple a luat rețeta clasică de tabletă, i-a adăugat o garnitură de husă cu tastatură, iar ingredientul secret este un procesor care a avut mare succes în laptopuri… adică se blurează linia subțire dintre tabletă și laptop, iar noul iPad Air va fi, fără doar și poate, cea mai versatilă tabletă pe care am văzut-o vreodată. Și în sfârșit, formatul ăsta de produs capătă un oarecare sens.



Apple-Peek-Performance-Lansari-1.jpg


 

Mac Studio m-a pus pe gânduri mai rău decât A Clockwork Orange
 

Un iPhone 13 verde mai târziu, deja începeam să mă plictisesc. Dar știam că urmează; îi simțeam mirosul după ce abia scrisesem despre el. Și momentul în care am văzut începutul prezentării lui Mac Studio am știut că profeția s-a adeverit și s-a coborât printre noi, muritorii de rând cu Windows 11, un Mac Mini pe steroizi, cu-n procesor cât două și n-a venit singur, ci însoțit de un monitor dedicat.

Mac Studio este soluția celor de la Apple pentru mediul profesional de studio. Fie că faci editare video, ori că ești producător muzical, modelator 3D, artist grafic sau practici orice meserie care se bazează puternic pe calculatoare pentru produsul final, jucăria asta s-ar putea să devină în curând arma secretă din arsenalul tău. Și nu c-ar fi cine știe ce mega-inovație; este un sistem SFF care rulează MacOS. Doar că sosul secret al rețetei este M1 Ultra, un procesor, ori mai de grabă un ansamblu de două procesoare, pe care Apple-l laudă că ar șterge pe jos cu jucării precum Core i9 sau RTX 3090. Bine, miros bullshit-ul ăsta de marketing de la o poștă, însă nu asta mă interesează.


 

Din experiența proprie de pe la birou, M1 a fost o revelație. De departe cel mai incitant produs pe care mi-a fost dat să pun mâna în ultimii 5-10 ani și o răzvrătire. Apple ne-a dovedit că există viață și după AMD, Intel și NVIDIA, iar arhitectura ARM a fost pentru prima dată pusă într-o lumină super pozitivă. Și după ce-am văzut puterea primului procesor produs in-house de tatăl iPhone-ului, măcar am o idee bună ce fel de putere ascunde M1 Ultra. Iar asta este destul cât să mă uit cu scârbă la 5950X-ul combinat cu 3080 Ti de prin birou și să îi susțin ideea lui Dan. Așa că vom vorbi mult și bine despre Mac Studio pe viitor. Mai ales că poți să pui mâna pe unul începând pe la 4.000 de euroi, sumă care-ți asigură un M1 Ultra cu 20 de nuclee de procesare și încă vreo 48 de nuclee video, 64GB de RAM și 1TB de stocare pe SSD PCIe 4.0.

Știu, știu că sună mult și veți spune că sunt nebun când zic că jucăria asta este ieftină la 4.000 de euro. Dar stați să-mi motivez părerea: la noi în birou există două workstation-uri de editare video care ar trebui să funcționeze 24/7 fără nici un fel de problemă. Două workstation-uri maxed out cu cele mai tari procesoare de pe rafturile magazinelor și plăci video d-alea de nu le vezi decât în poze. Și totuși, drăcoveniile refuză să coopereze cu noi așa cum ne-am aștepta s-o facă, așa că le facem noi de petrecanie și capitulăm în fața unui Windows prost optimizat. Dar despre subiectul ăsta mai vorbim în viitor, pe măsură ce devin disponibile jucăriile cu M1 Ultra în ele.


Apple-Peek-Performance-Lansari-4.jpg


 

Ah, stai așa că voiam să scriu încheierea fără să vorbesc despre Studio Display. Păi avem 27″ de ecran cu rezoluție 5K, un procesor de iPhone 11, o cameră de 12MP, vreo șase boxe și un HUB USB-C. Destul de șmecher, nu? Sincer, îmi place, dar nu-mi place de 1.600$ cât costă. Mi-ar plăcea de vreo 1.000$, sau poate puțin peste, dar nimic mai mult de atât. Până la urmă este un all-in-one, fără all. Dar dacă iei un d-ăsta și un Mac Studio la pachet, niște bandă adezivă și o mână de șoricei de plastic mai târziu ai și all-in-one-ul de editare visat.

Tare prezentare, tari produse (unele) și bani să fie, că Apple scoate jucării pe care să-i spargem

Mai ha-ha, mai hi-hi, dar lansarea asta de Ziua Femeii a picat numai bine. Iar unii mă știți, nu sunt fan Apple sau vreun average enjoyer al produselor acestora, dar nu pot să nu aplaud când văd un astfel de spectacol. Iar pentru mine, Mac Studio-ul a furat show-ul și are potențialul ca deja din luna Martie a lui ’22 să își cimenteze poziția pe podiumul dedicat celor mai tari jucării din industria IT. Restul? Păi, iPhone SE 3 e o prostie care se va vinde al naibii de bine, iPad Air chiar e o jucărie tare pentru cine naiba mai cumpără tablete în 2022 (Hai salut, Dane!) și dacă mai scriu odată numele acelui Mac Mini pe steroizi îl visez la noapte. A da, are și ecran dedicat, dar ăsta din urmă nu prea merită atenție, deci cam astea sunt.

Acum știți ce aveți de făcut: eu Marinake, voi cititori, jos secțiune de comentarii. Have fun și dezbateri plăcute! Vă promit că mai stau și eu cu ochii pe aici să vă răspund din vastele (presupuse) mele cunoștințe Apple-istice.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate