Sari la conținut

[Crypto] Cum a aparut Criptomoneda


AKA Florin

Postări Recomandate

Criptomonedă sau criptovalută (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată, (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin[1], Dogecoin, Anacoin, Pirate Chain).

Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale.[2] Criptomonedele au propriul blockchain separat, de sine stătător.

Deseori se face greșeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii, aceasta nu este o monedă electronică. Astfel, în România, art. 4 lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, definește moneda electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.[3]Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money). Acesta este folosit, de regulă, pentru a face plăți electronice de mică valoare.[4]

Plafonul pieței de criptare a fost proiectat să atingă până în 2007 un nivel de 1-2 trilioane de dolari.[5]

Termenul token se referă la orice criptomonedă care nu are propriul blockchain. În schimb, funcționează pe un blockchain existent, cel mai popular fiind platforma Ethereum. Exemple de token sunt Tether (USDT), USD Coin (USDC), Maker, DAI, Basic Attention Token (BAT). Acestea sunt token-uri ERC20. Au fost create și blockchain-uri pentru tokens, foarte populare fiind Binance Smart Chain (BSC) cu token-uri BEP20, Elron Gold, Cardano, Solana, Polkadot, Polygon.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate