Sari la conținut

[Mister] Marea Caspica in pericol de disparitie


AKA Florin

Postări Recomandate

 

3uftlEt.jpg   

                                                                                                                          Marea Caspica este in pericol iminent de disparitie, cosmarul ecologic al Marii Aral s-ar putea repeta. Activistii de mediu avertizeaza ca Marea Caspica a secat dramatic si e foarte posibil sa aiba aceeasi soarta precum vecina sa de mai la est. Activistii de mediu din Azerbaidjan trag un semnal de alarma privind marasmul ecologic al Marii Caspice, care se confrunta nu doar cu o criza la nivel hidrologic, ci si in privinta vietii marine. Regiunea Baku si alte zone ale Azerbaidjanului sunt bogate in zacaminte de petrol, care reprezinta o piesa vitala din economia tarii. Dar mediul inconjurator este cel care plateste „factura” acestui motor economic, al carui impact distructiv se resimte in calitatea apei si in fauna marina, care se depreciaza constant. Acestor factori negativi li se alatura si schimbarile climatice, precum si deversarile de reziduuri radioactive, care ajung in Marea Caspica prin raul Volga. Ploile si-au redus recurenta in Bazinul Volga, iar carenta de apa este acoperita din rezervoare, subliniaza Ilnur Safarov, expert in biologie marina.

Prima consecinta, potrivit cercetatorului: „Rezervele de apa au scazut constant, in timp ce evaporarea a crescut. Asta cauzeaza scaderea accelerata a nivelului marii”. Azer Garayev compara deteriorarea Marii Caspice cu cea a Marii Aral, cuprinsa intre Kazahstan si Uzbekistan, unul dintre dezastrele ecologice provocate de experimentele hidrologice din perioada sovietica. Marea Aral, din desertul Kyzkylkum, a secat aproape complet in intervalul 1960-2020. Declinul a inceput in anii 1960, cand Uniunea Sovietica a demarat un proiect de anvergura, si anume de redirijare a unor rauri, pentru a transforma terenul arid din arealul zonei intr-un pol de dezvoltare agricola. Intr-adevar, sistemul complex de irigatii a transformat zona desertica in una infloritoare, dar pretul platit s-a dovedit a fi unul scump – Marea Aral s-a micsorat cu 90%. Acum, pe locul in care inainte se intindea Marea Aral dainuie un peisaj post-apocaliptic, un vast cimitir de barje ruginite si maturate de praful desertului. Mai multe informatii despre disparitia Marii Aral:

Cum au reusit rusii sa sece Marea Aral….
Marea Aral, era in anul 1960, un lac sarat in Asia Centrala,la granite Kazahstanului cu Uzbekistanul, al patrulea lac ca intindere din lume, dupa Marea Caspica, Lacul Superior si Lacul Victoria, cu o suprafata de circa 68000 km patrati, cam de doua ori suprafata Moldovei, si o adancime maxima de 69 metri. Este alimentat de râurile Amu Darya şi Syr Darya. Aralul era renumit în fosta Uniune Sovietica pentru resursele sale piscicole şi pentru staţiunile de pe coasta sa de sud.
Apa acestuia era de un albastru intens, iar in zilele insorite, apa fiind foarte limpede, se putea zari fundul apei pana la o adancime de 25 metri, temperature apei atingea in lumile de vara si 30 grade Celsius.
Totul a inceput in anii 1960, atunci cand Uniunea Sovietica a demarat un proiect de anvergura de redirijare a celor doua  rauri. Aceste cursuri de apa din zona au fost redirijate pentru a deservi locuitorilor din zona, astfel incat regiunea desertica sa poata fi locuibila, iar terenul arid sa fie transformat intr-unul agricol.
Pana atunci, insa, cele doua rauri, Syr Darya si Amu Darya se varsau in bazinul de jos al Marii Aral si intretineau una dintre cele mai intinse mari din lume.

Daca realizarea sistemului de irigatii a transformat zona desertica in una fertile, costul platit a fost unul scump, Marea Aral a inceput sa sece, nemai fiind alimentata de cele doua rauri.
La inceputul anilor 2000, lacul era o fractiune din suprafata pe care o avea la inceputul anilor 1960.

Evolutia Marii Aral intre anii 2000-2013

De departe cel mai devastator moment al marii a avut loc in intervalul 2005-2009, atunci cand seceta puternica a redus semnificativ debitul unuia din cele doua rauri. Mai apoi, in perioada 2009-2014 debitul raurilor a fluctuat masiv.
Seceta din 2014 din regiunea respectiva a facut ca pentru prima oara in istorie, Marea Aral sa sece complet, fundul fostei mari fiind astazi un imens desert, fresarat cu epave ale fostelor nave comerciale si de pescuit.

yrJo1S5.jpg

NjP9JRp.jpg

 

Prima sursa: click

A doua sursa: click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate