Sari la conținut

[Mister] Lacul scheletelor | Roopkund


Demon

Postări Recomandate

lacul-scheletelor-roopkund.jpg


 

Când a descoperit acest lac înconjurat de mii de oase umane, în Munții Himalaya de pe teritoriul statului indian Uttarakhand, în 1942, pădurarul H.K. Madhwal a dat naștere unei dileme nerezolvate timp de 60 de ani. Ce i-a ucis pe sutele de oameni ale căror schelete zac în jurul acestui lac?

La început, s-a crezut că oasele aparțin soldaților japonezi care au intrat pe furiș în India în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și au pierit din cauza condițiilor atmosferice din înaltul munților.

Însă datarea cu ajutorul carbonului, întreprinsă în anii 1960, a arătat că data morții acestor oameni fusese greșit estimată — total greșit. S-a vorbit de intervalul cuprins între „secolele al XII-lea și al XV-lea”, dar cauza morții a rămas la fel de misterioasă.

Răspunsul la misterul Lacului Scheletelor a venit în 2004. Testele cu radiocarbon efectuate la Oxford au stabilit data decesului în masă la anul 850 î.Hr., plus sau minus 30 de ani. Analiza craniilor a arătat că, indiferent de statură sau de poziție, toți muriseră la fel: în urma unor contuzii la cap. Corpurile prezentau răni doar la nivelul capului și al umerilor, sugerând că loviturile veniseră de sus.

După eliminarea teoriilor inițiale — de exemplu, suicidul ritualic și atacul violent al unor hoarde străine —, cercetătorii au ajuns la o concluzie surprinzătoare: călătorii au murit răpuși de o furtună cu grindină.

Grindina este rareori letală. Dar, prinși într-o vale, fără posibilitatea de-a se adăposti și fără să primească vreun avertisment în privința gravității situației, călătorii de demult nu au avut nicio șansă în fața potopului de bolovani din gheață de mărimea mingilor de tenis.

Douăsprezece secole mai târziu, oasele înverzite ale victimelor încă se odihnesc în jurul lacului, conservate împreună cu pantofi zdrențuiți și cranii, la 5 029 m altitudine.

Călătoria începe la Lohajung, o mică trecătoare de unde puteți lua provizii esențiale. Angajați un ghid și plătiți un cărăuș sau un hamal care să vă ajute cu bagajele. Preferabil este să mergeți în mai sau iunie, când lacul nu e acoperit de zăpadă și scheletele sunt vizibile.

Va trebui să fiți în formă bună din punct de vedere fizic și pregătiți pentru condiții specifice altitudinii zonei.


Sursa

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate