Sari la conținut

[Mister] Cum se va sfârși Universul? Oamenii de știință au dat răspunsul


Demon

Postări Recomandate

62142190.jpg

 

 

Stelele vor continua să explodeze în supernove la mult timp după ce Universul va fi “rece şi mort”, susţine un fizician care şi-a propus să afle când şi în ce circumstanţe va muri întregul cosmos, transmite vineri Space.com.

Atunci când Universul, aşa cum îl cunoaştem noi “va muri”, va deveni “un loc trist, singuratic şi rece”, susţine fizicianul Matt Caplan, profesor la Illinois State University. În noul studiu, care a apărut la 7 august în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Caplan a calculat cum ar putea să se schimbe, în timp, stelele moarte şi a determinat când va exploda ultima supernovă în viitorul extrem de îndepărtat, transmite Agerpres.

Sfârşitul Universului este “cunoscut drept ‘Marele Îngheţ’, pe când cosmosul va fi populat în cea mai mare parte de găuri negre şi stele răcite care şi-au ars complet combustibilul nuclear”, explică Matt Caplan într-un comunicat. “Am devenit fizician dintr-un singur motiv. Am vrut să mă gândesc la marile întrebări - de ce există Universul şi cum se va sfârşi?”.

În noul studiu, Caplan s-a concentrat asupra stelelor care explodează. Stelele cele mai masive explodează în stadii de supernovă atunci când în nucleul lor se acumulează suficient de mult fier, fapt care determină colapsul stelar. Însă stelele mai mici, aşa cum sunt piticele albe - cadavre stelare extrem de dense care se formează atunci când stele de tipul Soarelui îşi epuizează combustibilul nuclear - nu au suficientă masă şi densitate pentru a produce fier. Însă, Caplan a aflat că, de-a lungul unor perioade imense de timp, piticele albe ar putea creşte în densitate şi s-ar transforma în “pitice negre”, stele capabile să producă fier în nucleul lor.

„Pe măsură ce o pitică albă se răceşte de-a lungul câtorva mii de miliarde de ani, vor deveni din ce în ce mai puţin strălucitoare şi în cele din urmă vor deveni ‘pitice negre’, stele care nu mai strălucesc. Stelele strălucesc din cauza fuziunii termonucleare - sunt suficient de fierbinţi şi au o presiune suficient de mare pentru a fuziona atomi de hidrogen, formând heliu, proces în care se eliberează cantităţi uriaşe de energie. Piticele albe sunt practic cenuşă, sunt stele arse, însă reacţiile de fuziune se pot încă produce din cauza efectului de tunel cuantic, doar că se produc mult mai lent”, susţine el.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate