Sari la conținut

[Crima] O.J. Simpson și procesul secolului. Povestea unei duble omucideri, rămasă nepedepsită


Demon

Postări Recomandate

oj-simpson.jpg

 

Pe 12 iunie 1994, polițiștii din Brentwood, California, au mers la adresa la care locuia Nicole, fosta soție a celebrului fotbalist Orenthal James Simpson, numit simplu, O.J. Nicole Brown și O. J. Simpson s-au căsătorit pe 2 februarie 1985, la cinci ani după retragerea lui Simpson din fotbalul profesionist. Au depus actele de divorț în 1992, după șapte ani de mariaj și doi copii împreună. În noaptea fatidică din 1994, Nicole și familia sa tocmai luaseră cina la Mezzaluna Trattoria, un restaurant local. Acolo lucra un valet pe nume Ron, în vârstă de 25 de ani. 

 

nicole-simpson.jpg

 

 

Ron și Nicole se cunoșteau deja, dar nu s-a dovedit niciodată că ar fi avut loc vreo relație de iubire între cei doi. Mama lui Nicole, Juditha Brown, și-a uitat ochelarii de soare în restaurant în acea seară, iar Ron a acceptat să-i aducă acasă la prietena lui, după ce ieșea din tură. A fost ultimul lucru pe care l-a făcut. La miezul nopții, trupurile lui Ron și Nicole zăceau însângerate pe aleea din fața curții.

Polițiștii au găsit un scenariu de groază acasă la Nicole Simpson

La ora 12:10 noaptea, pe 12 iunie 1994, Nicole Brown Simpson și Ronald Goldman au fost găsiți uciși în condominiul lui Nicole în Brentwood , Los Angeles. Nicole Brown a fost înjunghiată de mai multe ori în cap și în gât, și avea răni defensive pe mâini.  Ambele victime muriseră cu mai multe ore înainte de descoperirea lor. Printre dovezi, unul dintre primii doi ofițeri veniți la fața locului, Robert Riske, a descoperit o singură mănușă însângerată. Cealaltă avea să fie descoperită în aceeași seară, acasă la fostul fotbalist.

Polițiștii l-au recunoscut pe O.J. în pozele de familie de pe proprietate și s-au dus acasă la acesta pentru a-l informa de teribila crimă. În spatele casei sale, au descoperit un Ford Bronco alb cu sânge pe el. Atunci detectivul Mark Fuhrman s-a urcat pe un zid exterior și a descuiat poarta, pentru a permite altor trei detectivi să intre în imobil. Detectivii au susținut că au intrat fără un mandat de percheziție de teamă să nu fie și Simpson rănit. Simpson nu a fost prezent când detectivii au sosit dimineața devreme. Luase un avion spre Chicago în aceeași seară, astfel că „a primit vestea” la telefon. 

 

Arestarea lui Simpson și începutul a ceea ce a fost numit „procesul secolului”

 

ronald-goldman.jpg

 

Ceea ce trebuie menționat în această poveste sângeroasă este că testele ADN abia deveneau cunoscute în America anilor 90. Oamenii încă nu aveau încredere în metoda ce avea să devină una dintre cele mai eficiente în analizarea dovezilor. Ambele mănuși găsite aveau ADN-ul lui Simpson pe ele, astfel că un mandat de arestare a fost emis la scurt timp pe numele vedetei. 

Polițiștii l-au lăsat pe O.J. să se predea singur pe data de 17 iunie. În timp ce peste 1000 de reporteri așteptau la secția de poliție, O.J. a fugit într-un alt Ford Bronco alb, condus de un prieten pe nume Al Cowlings. Acesta a spus ulterior că se afla sub amenințarea armei și că îi era frică de o sinucidere a fotbalistului. A urmat o adevărată urmărire ca-n filme și de o acoperire a subiectului constantă de către presa din întreaga America. Nouă elicoptere s-au alăturat urmăririi în acea zi, iar multe posturi TV au difuzat în direct totul. 


Robert Kardashian, avocatul al cărui nume nu-l știa nimeni până atunci 

 

În momentul în care O.J. a fugit, a lăsat în urmă o scrisoare. Aceasta a fost citită chiar de către Robert Kardashian, fostul soț al lui Kris Jenner și tatăl a patru dintre celebrii ei copii Kardashian. O.J. era nașul copiilor și prieten la cataramă cu Robert. Kris Jenner, la rândul ei, era prietenă bună cu răposata Nicole. A fost prima oară când numele Kardashian s-a auzit în presa din toată America. În documentarul Netflix despre cazul O.J. Simpson, se menționează faptul că atât presa, cât și polițiștii se împotmoleau în momentul în care pronunțau numele pe care acum îl știe întreaga planetă

 

Kardashian, care ulterior a făcut parte și din echipa apărării, a citit un mesaj de adio de la bunul său prieten, în fața presei. „În primul rând, toată lumea înțelege că nu am avut nimic de-a face cu uciderea lui Nicole… Nu mă compătimiți. Am avut o viață minunată.”

Pentru mulți, acest lucru suna ca un bilet de adio înainte de sinucidere, iar reporterii  s-au alăturat căutării lui Simpson. Potrivit avocatului lui Simpson, Robert Shapiro, de asemenea prezent la conferința de presă a lui Kardashian, psihiatrii lui Simpson au fost de acord cu interpretarea bilețelului de adio. Prin intermediul televiziunii, Shapiro a apelat la Simpson să se predea. S-a întâmplat acest lucru abia seara târziu, când Simpson a fost convins să se întoarcă acasă, după o întreagă dramă televizată inclusiv de către CNN. 

 

A urmat un proces lung, care avea să fie cel mai mediatizat vreodată în istoria Americii, dar și repercursiunile, care se simt și acum, 25 de ani mai târziu.

 

Începutul procesului secolului și „echipa de vis”

 

oj-simpson-1.jpg

 

Simpson a fost acuzat pe 20 iunie și a pledat nevinovat la ambele acuzații de crimă. Pe 7 iulie s-a decis că fotbalistul avea să fie judecat pentru crime. Acuzarea a ales să nu ceară pedeapsa cu moartea, în schimb, a solicitat o condamnare pe viață. Televizarea procesului i-a făcut celebri pe mulți dintre actorii acestui proces, inclusiv pe președintele completului de judecată, Lance Ito. Procesul a început oficial pe 24 Ianuarie 1995 și a fost televizat timp de 134 de zile. 

O.J. era pregătit, căci angajase nu mai puțin de 12 avocați. Echipa era formată din The team included Robert Shapiro, Johnnie Cochran, Carl Douglas, Shawn Chapman, Gerald Uelmen, Robert Kardashian, Alan Dershowitz, F. Lee Bailey, Barry Scheck, Peter Neufeld, Robert Blasier, Tanner Brinton and William Thompson. Împreună au fost denumiți „echipa de vis”. 
 

Ceea ce a pornit ca „o treabă sigură” pentru procuroarea Marsha Clark care a condus cazul, s-a transformat într-o adevărată luptă, care a depășit chiar și porțile tribunalului. 

 

Juriul. Avocații apărării au „cosmetizat” casa lui O.J. 

 

Conform rapoartelor mass-media, procurorul Marsha Clark a crezut că femeile, indiferent de rasă, ar simpatiza cu victimele violenței domestice. Apărarea a speculat, bineînțeles, acest lucru. Ambele părți au acceptat un număr disproporționat de jurați de sex feminin. S-a ajuns astfel la un juriu format din 10 femei și doi bărbați. Dintre acestea au fost nouă persoane de culoare, doi oameni albi, și o persoană hispanică. Pentru apărare, treaba era ca și câștigată. 

Procurorii au mizat pe faptul că probele ADN arătaseră că mănușile aveau urmele lui O.J. pe ele. De asemenea, au scos în evidență și istoricul de violență domestică și abuz pe care vedeta îl avea cu Nicole. Apărarea a ripostat dur și a profitat de sensibilitatea juraților. Astfel, ceea ce trebuia să fie un proces de crimă, s-a transformat într-o solidaritate a juraților cu acuzatul, cu care empatizau puternic. 

În momentul în care jurații au făcut o vizită acasă la O.J. , casa fusese „cosmetizată” în prealabil, pentru a arăta grija lui O.J față de tradiția de culoare, iubirea față de familie alte atribute care îl transformau într-un bărbat „de casă”. Când au vizitat casa lui Nicole în schimb, aceasta fusese curățată și era total goală. Apărarea a reușit astfel să facă juriul să empatizeze cu acuzatul. 

 

Mănușa care nu s-a potrivit

 

În ciuda eforturilor susținute ale procuraturii și a dovezilor vizibile împotriva lui Simpson, verdictul a venit ca un trăznet asupra întregii planete. Faptul hotărâtor pentru verdict a fost momentul în care procuratura l-a pus pe O.J. să probeze un set de mănuși identic cu cel din noaptea crimei, de aceeași mărime. Era cumva inutil, ținând cont de faptul că O.J. avea poze purtând acele mănuși în repetate rânduri. 

O fractură de logică însă a pus capac. O.J. a probat mănușile la proces și surpriză. Acestea nu s-au potrivit. Cei implicați au spus mai târziu că acesta și-a încordat mâinile special pentru a nu-i veni acele mănuși. 

 

Verdictul care a șocat planeta. Și pe Robert Kardashian 

 

Apărarea se folosise de-a lungul celor 11 luni de orice mic detaliu pentru a îndepărta juriul de la dovezile evidente pe care le aveau în fața ochilor. În ziua respectivă, judecătorul Ito le dăduse liber juraților pentru deliberări. Toată lumea se aștepta ca acestea să dureze luni bune, însă au avut o surpriză. Deliberarea a durat doar câteva ore. Într-adevăr, probabil că au contat și nervii întinși la maximum ai juraților, care nu-și văzuseră familiile de 11 luni. 

Concret, în ziua de 3 octombrie, O.J. Simpson a fost achitat de toate acuzațiile împotriva lui. Jurații nu fuseseră nici impresionați de dovezi, nici convinși că el era, într-adevăr, un criminal cu sânge rece. Cel mai șocat dintre toți a fost totuși Robert Kardashian, care începuse să aibă dubii vizavi de nevinovăția prietenului său bun. Șocul i s-a văzut pe față, în direct, în momentul citirii verdictului. A fost un real eșec pentru procuratură, iar ulterior, Marsha Clark a declarat că speră ca verdictul să nu influențeze decizia femeilor de a raporta abuzurile domestice în continuare.

 

O.J. dă petrecere imediat după. Prietenii îl părăsesc

 

Fericit că este în sfârșit liber, O.J. părea că a uitat că avea totuși de-a face cu o dramă în familie. Căci femeia ce-i dăruise doi copii era moartă, ucisă cu bestialitate. În seara eliberării sale, Simpson a dat o petrecere la el acasa. Însă karma, sau mai degraba realizarea a ceea ce se întâmplase, i-a făcut pe cei care-i erau alături să se distanțeze. 

 

 

A fost ultima oară când l-a văzut pe Robert Kardashian. Acesta realizase ce greșeală majoră făcuse, după cum avea să declare la ceva timp după, în 1996, într-un interviu celebru cu Barbara Walters. Robert a murit în 2003, în urma unui cancer de esofag. Nu s-a mai văzut niciodată cu prietenul său la cataramă și totodată nașul copiilor săi.

 

Ce s-a ales de O.J. Simpson 

 

O.J a rămas singur atunci. În timp ce în momentul arestării avea foarte mulți fani și o lume întreagă îl sprijinea, acum fotbalistul fusese marginalizat de toți. Nu mai avea acces în locurile luxoase unde altădată era primit cu covor roșu. La doi ani după achitarea lui Simpson din 1995, un juriu al instanței civile l-a găsit răspunzător pentru moartea fostei sale soții și a lui Goldman și a acordat familiilor 33,5 milioane de dolari despăgubiri. 

Suma s-a dublat ulterior, deoarece Simpson nu a plătit niciodată.  În 2007, a fost arestat la Las Vegas și acuzat de jaf armat și răpire, pentru care a fost ulterior condamnat la 33 de ani de închisoare, cu minimum nouă ani fără condiționare. A stat nouă ani la Lovelock Correctional Center din Nevada și i s-a acordat eliberarea condiționată în iulie 2017. A fost eliberat la 1 octombrie 2017 și de atunci a rămas liber.

Acum, în vârstă de 73 de ani, Simpson trăiește retras de ochii presei, undeva în Las Vegas. Postează pe Twitter constant, însă nu mai are trecerea de altădată. Vinovat sau nu, karma l-a lovit fix unde l-a durut mai tare. În celebritatea la care a ținut atât de mult și care l-a ajutat să scape nepedepsit. 

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate