Sari la conținut

[ stiri it ] Ubuntu 22.04 LTS – Ce schimbări aduce noua versiune a sistemului de operare?


cosm1n.

Postări Recomandate

Ubuntu-22.04-LTS-Jammy-Jellyfish-780x459

Cred că în acest punct este destul de clară pasiunea mea vis-a-vis de Linux și sistemele de operare bazate pe acesta. Iar după un experiment de peste o lună în care am folosit un distro ca daily driver cu un succes moderat, m-am decis să mai acopăr și această zonă din când în când. Și ce moment mai bun decât lansarea noului Ubuntu 22.04 LTS? Așa că în acest articol aruncăm o privire rapidă la câteva dintre noutățile introduse de noua versiune a sistemului de operare gratuit.

Pentru a crea un context dedicat persoanelor nefamiliare cu subiectul, Ubuntu 22 este cea mai nouă versiune a sistemului de operare. Numărul vine, evident, de la anul în care am intrat de curând, iar LTS-ul de după versiune se referă la Long Term Support. Asta înseamnă că versiunea aceasta va primi actualizări regulate până la apariția următorului release major, de la începutul anului viitor.

Versiunea stabilă de Ubuntu 22.04 LTS urmează să fie lansată pe data de 21 Aprilie 2022 și ca de fiecare dată, va fi disponibilă fără nici un cost, direct pe site-ul producătorului. Până atunci, cei interesați pot urmări și un timeline pentru a fi la curent:

24 Februarie 2022 – Feature Freeze (vor fi bătute în cuie caracteristicile de bază ale noii versiuni);

17 Martie 2022 – UI Freeze (va fi aleasă schema de design a noului sistem de operare);

31 Martie 2022 – Beta Release (o versiune beta va fi publicată pentru testare la scară largă);

14 Aprilie 2022 – Release Candidate (versiunea aproape finală va fi gata);

21 Aprilie 2022 – Data de lansare oficială

GNOME 42 – O nouă interfață grafică

Environment-ul GNOME 42 va fi lansat în Martie 2022, la timp pentru a fi inclus în lansarea finală a noului Ubuntu 22.04 LTS. Ca de obicei, sistemul de operare va folosi o versiune modificată de GNOME, astfel nu vom sesiza chiar toate schimbările. Printre cele pe care le vom observa cu ochiul liber se numără o aplicație de setări modificată și o unealtă mult mai avansată pentru capturi de ecran, care din pozele disponibile pare similară cu Snipping Tool din Windows 10/11.

Noua versiune a GNOME va include și câteva modificări vizuale ale aplicațiilor, dar și un editor de text nou-nouț. Ultima schimbare nu va face o diferență, întrucât Ubuntu probabil va rămâne în continuare loial lui Gedit, un editor de text pe care îl tot vedem inclus în pachetul de bază.

Unelte noi pentru firmware update și instalare de aplicații

În mod normal, GNOME Software Center este destul de capabil și poate face față cu brio actualizarilor firmware. Dar echipa din spatele Ubuntu 22.04 LTS vrea să includă propria unealtă GUI care să se ocupe de această sarcină. Pe scurt, această nouă unealtă servește ca interfață grafică pentru comanda „fwupd” care caută actualizări în baza de date a Linux Vendor Firmware Service.

La fel ca și în cazul uneltei de firmware update, echipa Ubuntu lucrează și la un nou installer. Acesta va fi bazat tot pe framwork-ul Flutter și se pare că este în lucru de ceva timp. În mod normal ar fi trebuit să fie inclus în lansarea Ubuntu 21.10, dar mai avea nevoie de ajustări. Noul installer se va integra foarte ușor în stilul vizual al sistemului de operare, astfel va face Ubuntu 22.04 LTS să arate mai bine încă de la primul contact dintre sistem și utilizator.

Alte schimbări introduse de Ubuntu 22.04 LTS

Începând cu versiunea 21.10, sistemul de operare a devenit mult mai prietenos cu Raspberry Pi, platformă care poate suporta versiunea desktop a lui Ubuntu. Momentan, doar versiunea cu 8GB de RAM este destul de puternică, cea de 4GB fiind puțin sub cerințele oricărui sistem de operare modern, iar cea de 2GB fiind pur și simplu exclusă de pe lista de suport.

O altă schimbare vine sub forma actualizarii programelor vitale:

OpenSSL 3.0

Ruby 3.0

Python 3.10

PHP 8.1

GCC 11 (nu există încă o confirmare)

O altă schimbare care i-ar putea interesa pe unii utilizatori este trecerea la o versiune mai nouă a kernel-ului care stă la baza sistemului de operare. Este o sansa foarte bună ca Ubuntu 22.04 LTS să ruleze versiunea 5.17 a kernel-ului de Linux.

 

sursa => www.zonait.ro

 

Ubuntu-22.04-LTS-Firmware-Update-Tool-60 Ubuntu-22.04-LTS-Installer-600x315.jpeg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate