Sari la conținut

[Stiri IT] NVIDIA a lansat GeForce RTX 3080 12GB în liniște, cu aproape zero îmbunătățiri


Ciudățel

Postări Recomandate

Review-NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Founders-Edition-12-780x470.jpg

NVIDIA și-a început ziua de ieri în liniște, și-a băut cafeaua și a început să lucreze. Și la fel de discret a lansat și nouă variantă de 12GB a GeForce RTX 3080. O placă video care oferă ceva mai multă performanță, necesită ceva mai multă energie și cu siguranță va avea un preț mai mare decât prima versiune. Ar trebui însă să ne pese?

Al treilea membru al familiei de produse RTX 3080  vine într-o perioadă la fel de dificilă ca și anul trecut, cel puțin din punct de vedere al stocurilor. Ținând cont de asta, producătorul nici nu s-a obosit să lanseze și o versiune Founders Edition, astfel placa este disponibilă doar prin intermediul partenerilor. Vestea lansării a fost îngropată la fundul unui material despre DLSS în God of War, deci este clar că producătorul vede acest model drept un mic refresh.

Ce schimbări aduce RTX 3080 12GB?

Diferențele dintre NVIDIA GeForce RTX 3080  12GB  și versiunea originală sunt foarte mici. Pe lângă cei 2GB de VRAM  în plus, varianta nouă oferă un bus puțin mai mare (384-bit vs 320-bit) și două SM (Shading Multiprocessor) în plus, ceea ce va diferenția cele trei 3080-uri  între ele. Iar toate acestea vin cu un consum de 350W, adică 30W  mai mult decât modelul original.

Review-NVIDIA-GeForce-RTX-3080-Founders-Edition-2-scaled.jpg

Diferențe mai mari pot fi observate atunci când vorbim despre lățimea de bandă a memoriei: o creștere de 20%. Unde modelul de 10GB are un bandwidth de 760GB/s, modelul de 12GB oferă 912GB/s. Această îmbunătățire vine însă cu o creștere de 9% a consumului.

Problema reală cu NVIDIA GeForce RTX 3080 12GB apare atunci când urcăm o treaptă și aruncăm o privire la varianta Ti. Aceasta era doar cu 10 procente mai puternică decât versiunea de 10GB, astfel nivelul de performanță pe care varianta de 12GB urma să-l ofere nu trebuia să sară de 5%. Oriunde mai jos și fie ar fi făcut versiunea Ti irelevantă, fie ar fi fost ea în sine complet inutilă. Iar în acest punct, nici nu știu dacă această lansare era necesară sau nu.

Singurii care vor observa o diferență sunt cei care vor să se joace la rezoluție 4K, însă mi-e greu să cred că 2GB de VRAM  fac o diferență atât de mare când vorbim despre 10GB vs 12GB. Cu atât mai mult cu cât placa este foarte capabilă și în versiunea Founders. Poate cea mai mare problemă pe care o văd aici este prețul, care sunt sigur că va fi mai aproape de Ti decât de varianta de 10GB, ceea ce va face această lansare cu atât mai curioasă.

sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate