Sari la conținut

Mesajul distribuit pe WhatsApp care a dus la condamnarea la moarte a unui cântăreț din Nigeria


lyfe

Postări Recomandate

aGFzaD1lMmMyMDdkNTM0YWJlMmMyZWZkOGZiMzVl

Un mesaj audio distribuit pe un grup de WhatsApp a dus la o sentință cu pedeapsă la moarte prin spânzurare a unui bărbat din Nigeria, acuzat de insultare a profetului Mohammed.

Angajat al unui studio muzical, Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către un tribunal islamic din nordul Nigeriei, după ce acesta ar fi distribuit o melodie compusă de el pe WhatsApp.

Documentul hotărârii arată că Sharif-Aminu, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat pentru că a făcut „o declarație împotriva profetului Mohammed într-un grup WhatsApp”, care este contrară Codului penal Sharia al statului Kano și este o infracțiune care este pedepsită cu moartea.

Sharif-Aminu, descris de prietenul său Kabiru Ibrahim, „bun, religios și supus”, a recunoscut acuzații de blasfemie în timpul procesului său, dar a spus că a făcut o greșeală.

Potrivit legii Sharia, o mărturisire voluntară este obligatorie. Avocații lui Sharif-Aminu, care s-au implicat în caz doar după condamnarea sa, spun că nu i s-a permis reprezentarea legală înainte sau în timpul procesului. 

Guvernatorul statului Kano, Abdullahi Ganduje, le-a spus clericilor din Kano că va semna mandatul de moarte al lui Sharif-Aminu de îndată ce acesta va epuiza toate căile de atac.

Când știrile despre presupusa crimă a lui Sharif-Aminu au apărut la începutul acestui an, protestatarii au mers la casa familiei sale și au distrus-o, determinându-l pe tatăl său să fugă într-un oraș vecin, au declarat avocații săi pentru CNN. Sharif-Aminu s-a ascuns, potrivit Amnesty și avocaților săi, dar în martie a fost arestat de Corpul Hisbah, forța de poliție religioasă care aplică legea Sharia în statul Kano.

„Niciun musulman nu-l va accepta. Oamenii îl pun pe profetul Mohammed mai presus decât părinții lor”, explică duhovnicul islamic Bashir Aliyu Umar.

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International a contestat procesul împotriva lui Sharif-Aminu și a cerut autorităților statului Kano să anuleze condamnarea sa la moarte.

În ochii multor nigerieni, adoptarea legii Sharia este o încălcare a constituției țării, deoarece articolul 10 garantează libertatea religioasă atunci când afirmă că „Guvernul Federației sau al unui stat nu va adopta nicio religie ca religie de stat”.

„Această problemă a blasfemiei este incompatibilă cu constituția nigeriană”, a declarat pentru CNN Leo Igwe, președintele consiliului de administrație al Asociației Umaniste din Nigeria.

Sursa: click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate