Jump to content

Riscul de sinucidere al unei persoane poate să fie aproximat cu ajutorul dosarelor medicale


IoNuT™

Recommended Posts

trista-pixabay-descopera.jpg?width=618&height=361

 

Inteligenţa artificială poate identifica, în medie, cu doi ani înainte riscul ca o persoană să încerce să-şi ia viaţa.

Un studiu desfăşurat de către Spitalul Pediatric Boston şi Massachusetts General Hospital a demonstrat eficienţa unui algoritm care identifică persoanele care prezintă un risc de sinucidere pronind de la datele din dosarele lor medicale cu aproximativ doi ani, în medie, înainte de prima tentativă, notează Medicalxpress.


„Calculatoarele nu pot înlocui personalul medical în identificarea problemelor de sănătate mintală”, explică dr. Ben Reis, director al Grupului de Medicină Predictivă al Spitalului Boston. Acesta mai adaugă: „Dar considerăm că programele de inteligenţă artificială, dacă sunt bine concepute, ar putea identifica pacienţii cu risc ridicat care pot trece neobservaţi de sistemul de sănătate. Avem în vedere un sistem care ar putea spune medicului, <<dintre toţi pacienţii dumneavoastră, aceştia trei se încadrează într-o categorie cu risc ridicat. Luaţi-vă câteva minute în plus pentru a vorbi cu ei>>”.

În cadrul acestui studiu au fost analizate dosarele medicale ale peste 3,7 milioane de persoane, cu vârste cuprinse între 10 şi 90 de ani, şi care făceau parte din cinci sisteme medicale diferite din Statele Unite ale Americii. Oamenii de ştiinţă au folosit pentru a-şi antrena algoritmul diagnosticele, testele de laborator, diferitele proceduri la care au fost supuşi subiecţii şi medicamentaţia administrată de-a lungul timpului.

Aceste dosare medicale, care cuprindeau date de-a lungul unei perioade între 6-17 ani, au fost înregistrate 39.162 tentative de suicid, iar algoritmul a reuşit să identifice 38% dintre acestea cu o rata de specificitate de 90% înainte cu 1,3-3,5 ani. Cei mai clari indicatori ai riscului de de suicid identificaţi de către cercetători astfel sunt: dependenţa de droguri, intoxicaţie acută cu alcool şi mai multe afecţiuni de sănătate mintală, asociaţi în general cu acest fenomen, dar şi o serie de factori neaşteptaţi: rabdomioliza, celulita, abcesele şi medicamentele pentru HIV.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

 

 

sursa:           Descopera.Ro

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use & Privacy Policy