Sari la conținut

Un profesor de la Stanford ne cheamă să ne punem computerul de gaming la muncă contra pandemiei Covid-19


Livia

Postări Recomandate

Carantina este cea mai eficientă metodă de a controla viteza cu care se răspândește Covid-19, dar poate fi plictisitoare. Dacă nu ești gamer. Nvidia îi cheamă acum pe aceștia să ajute în eforturile globale de a găsi un tratament contra virusului din confortul (și izolarea) propriilor case cu ajutorul aplicației Folding@home.

Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus. 
 

Exemplu de structura 3D a unor proteine. Sursa: Wikimedia.

 

Compania Americană Nvidia, specializată în producerea de GPU-uri (Graphic Processing Unit – Unitate de Procesare Video) de performanță și circuite integrate pentru industria auto și de telecomunicații, cheamă gamerii să lupte contra Covid-19.  Folding@home este o aplicație dezvoltată de profesorul Vijay Pande, din cadrul Departamentului de Chimie și Biologie structurală de la Universitatea Stanford, SUA.

Proteinele reprezintă calea de acces prin care virusul poate infecta o celulă.


Proteinele sunt formate din șiruri lungi de aminoacizi și sunt principalul cal de bătaie al sistemelor biologice. 

Dacă ne gândim la ADN-ul nostru ca fiind baza de date ce descrie cum se construiește un corp uman, proteinele sunt roboții și cărămizile care îl construiesc și din care este construit.
Proteinele cară substanțe în și în afara celulelor, sunt folosite ca elemente structurale, și – probabil cel mai important aspect în situația actuală – reprezintă căile de acces chimic prin care un virus poate infectă o celulă. Fiecare celulă umană conține în medie, conform unui studiu din 2003, între 1 și 3 miliarde de proteine.

 

Procesul de ”protein folding” (‘plierea proteinelor) dictează ce părți ale moleculei sunt expuse pentru interacțiuni chimice. Astfel, funcția unei proteine este dată, în mare parte, de structura ei în trei dimensiuni, nu doar de cea chimică. Dacă înțelegi structura, înțelegi și cum funcționează proteina respectivă.


Dar e mai ușor de zis decât de făcut. Proteinele sunt alcătuite din multe elemente care pot interacționa între ele, și nu multe computere de pe glob sunt suficient de puternice că să studieze aceste plieri.
Ideea din spatele aplicației Folding@home e să distribuie povara calculelor pe cât mai multe computere ”normale”, și apoi să însumeze rezultatele. Aplicația include fiecare computer într-o rețea internațională care folosește puterea de procesare a plăcilor grafice (cea mai perfomantă parte dintr-un computer de gaming) pentru a studia procesul de folding. Poate fi oprită oricând ai nevoie de placa video, și apoi repornit[.


 

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate