Itachi @ LCS Postat Ianuarie 12 Postat Ianuarie 12 În California, colinele din nordul metropolei Los Angeles continuă să ardă, iar pompierii se aşteaptă la o înrăutățire a situației pe măsură ce vântul botezat Sfânta Ana își schimbă direcția, și se înteţeşte. Un nou bilanț provizoriu al dezastrului indică 16 morţi şi 13 dispăruți. Studenţii de la Universitatea din California şi personalul de la renumitul Muzeu Getty se numără printre cei care aşteaptă cu spaimă actualizări din partea autorităților pentru o evacuare grabnică. Până acum, flăcările au pârjolit o zonă mai mare decât suprafaţa oraşului Miami. Numărul clădirilor arse din temelii a depăşit 12.000. 1.700 de membri al Gărzii Naţionale păzesc străzile devastate, în condiţiile în care unii indivizi au mers până la a se deghiza în pompieri ca să jefuiască locuinţele distruse. Mia Ruhman, locuitoare în Los Angeles: „Toți cei mai buni prieteni ai mei și-au pierdut casele. Dar au rămas în viață. Și am pierdut am pierdut, știți, oameni, un membru drag al bisericii noastre. Acum e cu Dumnezeu, iar întregul nostru cartier este în doliu.” Vanessa Pellegrini, proprietara unui restaurant distrus: „E înfiorător. Un carnagiu. E ca şi cum mi-ar fi smuls cineva inima”.Impactul nu se limitează însă la cartierele înghiţite de flăcări. Aura Cerecel: „Sunt în Beverly Hills, a ajuns fumul şi aici. Aerul e deja irespirabil”. Din cauza fumului, calitatea aerului în întreg Los Angelesul este tot mai rea, iar autorităţile le-au cerut localnicilor să stea pe cât posibil în case. Paula Gafton locuieşte în Hollywood. Paula Gafton, româncă din Los Angeles: „Problema este că se respiră foarte greu, afară este un aer foarte toxic și chiar astăzi am avut probleme, nu puteam să respir, lumea a început să poarte mască”. În ajutorul pompierilor californieni, deja epuizaţi, au venit colegi din nouă state americane, dar şi din Canada şi Mexic. De asemenea, la eforturile supraomenești contribuie şi peste o mie de deţinuţi pe bază de voluntariat. Vestea rea este că situaţia are potenţial de agravare în următoarele zile, când vântul Sfânta Ana se va înteţi. Sauciur Cel, preot roman din Los Angeles: „Nu se putea face față. Cea mai mare problemă a fost faptul că aici, în California, foarte mult s-au bazat pe stingerea focurilor cu aviația. Pentru că vânturile erau așa de mari, undeva la 90 de mile pe oră, aia înseamnă 150-160 km/h, e un fel de uragan n-au putut să folosească aviația.” Declanșate cu mult timp înaintea sezonului obișnuit al incendiilor de vegetație, flăcările marchează cel mai recent episod din seria fenomenelor meteorologice extreme asociate schimbărilor climatice Profesor Stefan Doerr, Swansea University: „În marile incendii produse oriunde în lume se întâmpla acest fenomen, în care focul generează propriul climat. Odată ce atinge o anumită anvergură, focul suge aerul din perimetrul respectiv pentru a sa autoalimenta. Iar asta generează şi vânt uscat la periferia incendiului, care trimite scânteile tot mai departe.” Michael Gollner, profesor la Universitatea din California, Berkeley: „Condiţiile meteo au creat cel mai rău scenariu posibil. În urmă cu un an, a plouat mult aici, după care nimic, niciun strop. Iar asta a permis apariţia unei cantităţi mari de „combustibil”, adică ierburi care au crescut mult şi apoi s-au uscat. La asta se adaugă vântul Sfânta Ana, care a contribuit la extinderea focarelor într-un ritm incredibil. Şi mai e ceva, specific bazinului Los Angeles, unde casele, clădirile, sunt întreţesute cu vegetaţie, înconjurate de multă vegetaţie.” De aceea experţii spun că, la reconstrucţie, ar trebui făcute schimbări semnificative. Michael Gollner: „Ar trebui să eliminăm arbuştii şi vegetaţia din jurul caselor pentru a crea un spaţiu de protecţie, cam 15 metri de jur împrejur. Atunci, casele ar avea şanse mult mai mari să scape, să rupă efectul de domino.” Între zecile de mii de americani rămaşi fără locuinţe se numără foarte multe staruri. În timp ce era plecat de acasă, actorul Mel Gibson a aflat că locuinţa lui din Malibu arde până la fundaţie. Jeff Bridges a rămas la rândul lui fără casa moştenită de la părinţi, tot în Malibu. La fel au păţit Adam Brody, Billy Crystal, Miles Teller, John Goodman, Cary Elwes, Rosie ODonnell ori Paris Hilton. ”Tot ce luăm cu noi este iubirea pe care am dăruit-o”, a scris pe Instagram sir Anthony Hopkins , care a pierdut două case în dezastrul din aceste zile. SURSA
Postări Recomandate