Sari la conținut

[ȘTIRI-LUME] Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Mesajul transmis de Simona Bucura, ministrul muncii

Topicul va fi automat blocat la 14:00


Postări Recomandate

Postat

leaguecs.png.8912e04b815eba4ea11e6f73f77

simona-bucura-oprescu-libertatea-dumitru

Pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2025, când se indexează cu rata inflației, mărindu-se astfel și punctul de referință, informează Ministerul Muncii.

De anul viitor, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va crește de la 81 de lei, cât este în prezent, la 91 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de circa 12% pentru pensionarii români.

Simona Bucura: Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației „Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, potrivit mesajului transmis pe pagina de Facebook a instituției.

Ieri s-a împlinit un an de când Parlamentul a adoptat Legea nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii.

Pensiile românilor vor crește în fiecare an, cu rata inflației
„Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor”, se mai arată în mesajul transmis de Ministerul Muncii.

Cum se calculează pensia, după noua lege
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25. -0:29

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% și este de 2.032 de lei.  

SURSA


 

  • The Boogeyman @ LCS a schimbat titlul în [ȘTIRI-LUME] Cu cât cresc pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Mesajul transmis de Simona Bucura, ministrul muncii

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Din păcate, conținutul tău conține termeni pe care nu îi permitem. Te rugăm să editezi conținutul pentru a elimina cuvintele evidențiate de mai jos.
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Restabiliți configurația implicită

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate