Sari la conținut

[ȘTIRI-LUME] O nouă cometă foarte strălucitoare poate fi văzută cu ochiul liber

Topicul va fi automat blocat la 10:24


Dexter. @ GOV.RO

Postări Recomandate

771014.webp?439

 

       Cometa a fost observată pentru prima dată în ianuarie 2023, de Observatorul Tsuchinshan din China, iar ulterior a fost detectată independent de Sistemul de alertă ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) al NASA, de unde şi numele complet al acestui corp ceresc, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

      Ar trebui să fie vizibilă în emisfera nordică începînd de acum, deși înainte de răsărit va fi foarte jos, la orizont. Dar cele mai spectaculoase privelişti pe cerul toamnei sînt așteptate la mijlocul lunii octombrie, cînd ar putea deveni vizibilă chiar și cu ochiul liber, relatează BBC. La scurt timp după ce a fost observată pentru prima dată, s-a speculat că ar putea fi una dintre cele mai strălucitoare comete din ultimii ani, dar acest lucru este greu de anticipat, deoarece, spun specialiştii, cometele strălucitoare sînt cel mai adesea extrem de imprevizibile.

       Spre deosebire de asteroizi, care sînt făcuți în întregime din rocă, cometele sînt compuse din gheață, rocă și gaze. Pe măsură ce se apropie de Soare, căldura face ca gheața lor să se transforme în gaze și să elibereze particule de praf prinse în gheață, formînd spectaculoasa lor coadă.

Deși ar putea deveni la fel de strălucitoare ca Neowise, care a fost o priveliște impresionantă în timpul pandemiei din 2020, oamenii de știință spun că este puțin probabil să depășească acea strălucire. Cu toate acestea, dacă cerul este senin și condițiile sînt favorabile, această cometă ar putea constitui unul dintre cele mai captivante evenimente astronomice ale anului.

„Cometele sînt imprevizibile, nu știm când va apărea următoarea, așa că nu ratați această șansă!”,

- îndeamnă Robert Massey.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.

Vizitator
Din păcate, conținutul tău conține termeni pe care nu îi permitem. Te rugăm să editezi conținutul pentru a elimina cuvintele evidențiate de mai jos.
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Restabiliți configurația implicită

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate