Sari la conținut

[STIRI IT] iPhone 16, primul AI phone de la Apple, lansat fără suport Apple Intelligence


exedus

Postări Recomandate

iPhone-16-apple-intelligence-780x462.web

 

iPhone 16 va fi lansat în mai puțin de o zi, dar cu o versiune de iOS fără Apple Intelligence. De altfel, Apple ar fi pre-înregistrat întreaga prezentare cu săptămâni în urmă, spre a nu da prea multe emoții acționarilor cu probleme la inimă, în eventualitatea în care una sau mai multe dintre funcțiile software nou pregătite nu performează la scenă deschisă așa cum ar trebui.

Oare cum ar fi arătat lansarea Galaxy S24 dacă Samsung ar fi prezentat doar partea de hardware, plus o serie de clipuri și imagini descriind cu inovațiile Galaxy AI, pe care însă nu le puteai încerca pe telefonul achiziționat la precomandă și pentru care ai așteptat cu nerăbdare livrarea în intervalul de timp specificat la momentul plasării comenzii. Cam așa și cu fanii Apple care vor comanda iPhone 16 în perioada imediat post-lansare, produsul livrat și pe care l-ai plătit oferind un nivel de funcționalitate… încă la stadiul de promisiune. Dar Apple are un avantaj, Samsung a făcut prezentarea Galaxy AI din care este inspirat și Apple Intelligence cu mult timp în urmă. La fel și Google, a investit mult timp și bani cu promovarea și popularizarea funcțiilor smartphone bazate pe inteligență artificială, încât fanii Apple știu deja la ce să se aștepte, rămânând doar să mai aștepte pentru a primi ceea ce unii dintre ei și-ar fi dorit încă de la începutul anului.

Potrivit zvonurilor circulate deja și între timp confirmate din surse multiple, funcționalitățile bazate pe Apple Intelligence vor debuta abia din luna octombrie, odată cu actualizarea iOS 18.1. Însă chiar și atunci, posesorii iPhone 16 vor avea cel mult un pachet cu funcții de bază, cum ar fi… versiune demo. Pentru o imagine cât de cât completă despre capabilitățile Apple Intelligence avem de așteptat cel puțin până în luna decembrie, când ar putea sosi actualizarea iOS 18.2. Dar între timp e de navigat hățișul legislativ din Uniunea Europeană și China, fiecare având propriile cerințe (motivate de nevoi și preocupări diametral opuse) care nu lasă loc de prea multe negocieri. Uniunea Europeană ar vrea să protejeze interesele cetățenilor din spațiul comunitar, în timp ce regimul de la Beijing este îngrijorat mai degrabă de preocupările și obiecțiile propriilor cetățeni. Iar Apple trebuie să împace pe toată lumea, pentru a putea face business și în era AI.

Apple va livra cu siguranță toate funcțiile AI pe care le-a dezvăluit în iunie, așa că achiziționarea unui  iPhone 16 va merita pentru cine urmărește aceste capabilități, până la urmă. Întrebarea, mai ales pentru Apple, este cât de multă importanță dau fanii iPhone capabilităților bazate pe Apple Intelligence. Pentru că, la fel ca Samsung, Apple nu pare că a acordat multă atenție telefonului în sine. iPhone 16 se anunță a fi doar puțin diferit de predecesorul iPhone 15  care la rândul său era doar puțin diferit de predecesorul iPhone 14.

În cel mai fericit caz, strategia de lansare etapizată pregătită de Apple nu va motiva acel mult râvnit „superciclu”, în care toată lumea se gândește să renunțe la vechiul iPhone în favoarea celui nou apărut, pe motiv că acesta este cu o marjă considerabilă mai bun decât oricare model de generație anterioară. Dar adevăratul pericol pentru Apple este deziluzionarea ireversibilă a fanilor devotați, cei pentru care iPhone reprezintă singura cale iar Android, doar un compromis pe care îl faci când nu ai suficienți bani pentru un smartphone adevărat.

Deocamdată, ce putem spune cu certitudine este că vei avea nevoie de hardware nou pentru a rula Apple Intelligence, cu excepția cazului în care deții unul dintre modelele Pro de anul trecut. Apple Intelligence este disponibil în versiune beta pe iPhone 15 Pro dacă instalezi iOS 18.1. Dar și aceea e o experiență limitată.

Ce ar trebui să ofere iPhone 16 actualizat la iOS 18.1, în luna octombrie:

rezumat pentru notificări și conținut web

instrumente de scris

funcții de editare a fotografiilor (eliminați persoane și obiecte din imagini)

transcrierea automată a apelurilor telefonice

prioritizarea e-mailurilor importante în Apple Mail

Pe scurt, nimic din ce nu poți avea deja pe Android, de aproape un an.

Așteptată în luna decembrie, actualizarea iOS 18.2 va aduce aplicația Playground cu noi funcții pentru generare imagine și suport Genmoji in aplicația Messages. Tot atunci vom vedea implementate și noi capabilități Siri bazate pe Chat GPT de la Google.

Cu siguranță, Apple va transforma Apple Intelligence într-o fundație solidă, la timp pentru lansarea iPhone 17 de anul viitor. Între timp, mare parte din experiența oferită posesorilor iPhone 16 ar putea fi la stadiul de testare beta, chiar dacă nu-i etichetată ca atare.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate