Sari la conținut

[IT] Facebook, acuzat că-și spionează utilizatorii ascultând prin microfonul telefonului


Dexter. @ GOV.RO

Postări Recomandate

Facebook-microphone-smartphone-780x470.j

 

Totul s-ar petrece prin intermediari, Facebook apelând la unul dintre partenerii de publicitate pentru a asculta conversațiile utilizatorilor folosind microfoanele dispozitivelor conectate la internet.

Potrivit unor prezentări intenționate pentru uz intern, unul dintre partenerii de publicitate ai Meta folosește o tehnologie numită Active Listening pentru a intercepta discuțiile utilizatorilor, ascultând după cuvinte cheie folosite apoi pentru a genera reclame Facebook personalizate.

Zvonurile despre folosirea dispozitivelor conectate la internet pentru a asculta discuțiile private dintre utilizatori, cu scopul de a livra reclame personalizate, circulă deja de ani de zile. De câte ori nu ai avut acea senzație de déjà vu, în care doar te-ai gândit sau poate ai rostit în treacăt numele unui anume brand sau produs și hop apar și reclamele pe Facebook despre acesta? Acest lucru se poate întâmpla și atunci când discutați despre emisiuni sau seriale. De multe ori ajungi să te întrebi ce a fost mai întâi, reclama sau gândul despre produsul respectiv?

Ei bine, s-ar părea că nu suferim de nebunie colectivă și nici de paranoia, Facebook chiar înregistrând discuțiile utilizatorilor într-o schemă pentru creșterea veniturilor din publicitate, care „miroase” puternic a ilegalitate.

Cox Media Group (CMG), unul dintre cei mai mari jucători de televiziune și radio din SUA, a dezvoltat software-ul Active Listening care face exact asta. Potrivit raportului 404 Media, software-ul ar folosi un model de inteligență artificială pentru a capta părți utile din conversațiile utilizatorilor. Compania ar colecta datele folosind telefoane mobile și alte dispozitive prevăzute cu microfoane și conectate la internet (ex. dispozitive smart speaker). Apoi, CMG ar folosi datele despre comportamentul și conversațiile persoanei pentru profilare în scop publicitar și servirea de reclame personalizate.

Fiind vorba de o operațiune semi-clandestină, nu există multe detalii tehnice despre modul în care CMG ascultă efectiv conversațiile utilizatorilor. Dar putem presupune că face asta împreună cu clienții care au deja acces la dispozitivele a miliarde de utilizatori (ex. Facebook).

Altfel spus, aplicația Messenger sau Facebook pentru mobil ar putea funcționa drept „troian” pentru aducerea software-ului Active Listening pe dispozitivele utilizatorilor. Dincolo de asta, este de ajuns să accepți solicitările pentru acordarea de permisiuni sensibile, cum ar fi accesul la microfon, ceea ce vei face cu siguranță cu prima ocazie când vei dori să încarci poze pe Facebook folosind interfața de captură integrată în aplicație, sau să folosești apeluri de voce. Oricum, există nenumărate cazuri de utilizatori care acordă pur și simplu toate permisiunile solicitate de aplicația pe care o instalează, fără să se gândească la potențialele implicații.

 

Google și Amazon sunt implicate alături de Facebook

 

Pe lângă Facebook, Google și Amazon au apărut pe lista de clienți CMG pentru software-ul Active Listening.

Sesizând „pericolul” de a fi asociat cu aceste practici dubioase, Google a eliminat recent compania din lista sa cu parteneri de publicitate. Între timp, Meta încă studiază implicațiile acestei colaborări, rămânând de văzut ce măsuri vor fi luate (dacă vor fi luate). De asemenea, nu este clar dacă software-ul dezvoltat de CMG este folosit doar asupra utilizatorilor Facebook din SUA, sau același tratament este aplicat și conturilor Facebook înregistrate în Europa.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate