Sari la conținut

[STIRI IT] Windows 11 pentru ARM ar avea caracteristici lipsă față de Windows 11 x64


exedus

Postări Recomandate

windows11_arm-1-642x470.jpg

 

Ciprian Rusen de la DigitalCitizen a descoperit întâmplător că din Windows 11 pentru ARM lipsesc zeci de funcții care se regăsesc în Windows 11 x64, pe 64 de biți. În continuare vom vorbi despre aceste diferențe și ce ar putea însemna ele pentru utilizatorii cu laptopuri ARM.

Funcții lipsă pe Windows 11 pentru ARM

În timp ce testa două laptopuri, ASUS Vivobook S 15 echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon X Elite X1E78100 și  ASUS Zenbook S 16 cu procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370, Ciprian a descoperit că Windows 11 pentru ARM nu include anumite funcționalități disponibile în versiunea x64. Ambele laptopuri aveau aceeași versiune de Windows 11 Pro (24H2) și aceeași compilare (build).

Printre funcționalitățile lipsă se numără Istoric fișiere (File History), o caracteristică importantă pentru utilizatorii care preferă să aibă copii de rezervă locale ale fișierelor lor. În timp ce această funcție era disponibilă pe laptopul cu procesor AMD, lipsea pe modelul cu ARM. Absența pune sub semnul întrebării dacă funcționalitățile disponibile pe cele două versiuni ale sistemului de operare sunt identice.

Un alt exemplu este absența funcției Foldere de lucru (Work Folders), o unealtă pentru cei care lucrează în companii cu politici BYOD (bring-your-own-device). Această funcție permite sincronizarea datelor între rețeaua companiei și dispozitivele personale ale angajaților. Fără această capacitate, utilizatorii de Windows 11 pentru ARM pot întâmpina dificultăți în gestionarea fișierelor între dispozitivele personale și cele ale companiei.

 

Windows-11-pentru-ARM-lipsa-Work-Folders

 

Continuând investigația, Ciprian a identificat și alte funcționalități absente din Windows 11 pentru ARM. De exemplu, funcția iSCSI Initiator, care permite comunicarea cu dispozitive de stocare externe prin rețea, nu este disponibilă în această versiune. De asemenea, appletul Mail (Microsoft Outlook) lipsește, ceea ce înseamnă că utilizatorii nu pot personaliza profilurile de e-mail direct din Panoul de control, așa cum pot face pe versiunea x64.

În total, din Windows 11 pentru ARM lipsesc 26 de funcționalități. Acestea includ 23 de funcționalități din aplicația Setări și alte 3 funcționalități importante, precum Istoric fișiere, Foldere de lucru și iSCSI Initiator. Printre celelalte 23 de funcționalități lipsă se numără instrumente esențiale de administrare a serverelor la distanță (RSAT), care sunt indispensabile pentru utilizatorii din mediul corporate. Absența acestor unelte face ca Windows 11 pentru ARM să fie o alegere mai puțin atractivă pentru companiile care se bazează pe aceste funcționalități pentru administrarea infrastructurii IT. Detalii complete despre funcțiile lipsă citiți în articolul lui Ciprian Rusen.

Concluzie

Deoarece analiza s-a făcut pe un singur laptop cu ARM, nu putem confirma dacă aceste lipsuri apar pe toate dispozitivele cu Windows 11 pentru ARM. De asemenea, nu știm cu certitudine care dintre funcționalități au fost eliminate de Microsoft și care de ASUS, deoarece producătorul laptopului ar putea să fi făcut și el unele modificări. Închei cu o declarație al lui Ciprian Rusen: „Eu sunt sigur că ASUS nu a scos nimic. Nu a făcut asta pe niciun laptop testat de mine. Dar nu pot garanta, pentru că Microsoft nu a comunicat nimic și nu am nici un alt laptop cu ARM de la un alt producător”.

SURSA

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate