Sari la conținut

[ȘTIRI-LUME] De Festivalul Primăverii, chinezii poartă și azi haine tradiționale din dinastia Qing. Care este semnificația lor


Postări Recomandate

index.jpeg?p=a=1%26co=1.05%26w=1400%26h=

 

Anul Nou Chinezesc este o incursiune în China, între tradiție și contemporan.  De Festivalul Primăverii, chinezii poartă și azi haine tradiționale din dinastia Qing. Care este semnificația lor

De Festivalul Primăverii, chinezii acordă o mare atenție hainelor pe care le poartă, pentru că și acestea fac parte din ritual și o mare semnificație. Pentru această sărbătoare, în China fie se cumpără haine noi dar, dacă se doreşte un aer tradițional, există câteva stiluri din care se poate alege. Cele mai multe ținute tradiționale încă populare astăzi sunt din dinastia Qing.

Costumul Tang

Un costum Tang (唐装 / táng zhuāng) folosit pentru cu trimitere  la ținutele din dinastia Tang. Dar "noul" costum Tang este o ținută care combină jacheta de călărie Man (dinastia Qing) și costumul occidental.

Fanii artelor marțiale chinezești au văzut cu siguranță  acest tip de îmbrăcăminte în filme, mai ales în cele cu Jackie Chan. Starul de cinema  adora să poarte această ținută.

Costumul Tang a fost, de asemenea, "codul vestimentar" pentru reuniunea APEC din 2001,  seriA de întâlniri economice între cele 21 de state membre ale forumului de cooperare economică Asia-Pacific. Evenimentul s-a desfășurat în China, între 20–21 octombrie 2001 la Shanghai, la care au participat liderii  țărilor membre.

Costumul Tang Sursa foto TerrysBuzz

Costumul Tang are gulerul întors și reverele drepte iar ținuta  prezintă noduri tradiționale chinezești (nasturi de broască). Materialul este, de obicei brocart, o țesătură de lux în antichitate.

Inițial, era fără cusături între corp și mâneci. Acest lucru permitea o mișcare confortabilă, dar lejeritatea nu se potrivește prea bine esteticii moderne.

Majoritatea costumelor Tang din zilele noastre sunt modificate și croite. Multe dintre ele au simboluri și cuvinte de bun augur brodate pe cămașă.

Costumul Qipao

Qipao (旗袍 / qí páo) a intrat în cultura chineză în timpul dinastiei Qing. Dar costumul a trecut de-a lungul timpului prin filtrul stilurilor moderne, fiind foarte diferit de cum era inițial.

A început ca o rochie în stil conservator, cu croieli drepte și largi. Desene complicate erau brodate în țesătură, dar prin procesul de colonizare, qipao s-a occidentalizat.

Costumul Qipao Sursa foto TerrysBuzz

Începând cu mijlocul secolului al XIX-lea și până în prezent, schimbările se succed. Stilurile oscilează între lung și scurt, strâns și lejer. În zilele noastre, qipao este de obicei foarte strâmt (se recomandă ca rochia să fie făcută la comandă). Și deschiderile pot începe până la coapsă.

Cu toate acestea, stilurile moderne păstrează în continuare gulerul drept și rigid și nasturii de “broască”. Printre modelele brodate populare se numără flori, păsări phonenix.

Cheongsam

Termenul "cheongsam" (长衫 / cháng shān) este de obicei folosit de occidentali pentru a se referi la qipao pentru femei. Cu toate acestea, înseamnă "cămașă/rochie lungă", ea fiind  largă și purtată de obicei de bărbați,  acum.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate