Sari la conținut

[STIRI IT] Inteligența artificială va putea fi folosită pentru înregistrarea viselor. Cu opțiune Replay inclusă


exedus

Postări Recomandate

creier-vise-780x470.jpg

 

Unul dintre lucrurile la care inteligența artificială este deosebit de eficientă este monitorizarea undelor cerebrale, existând deja sisteme care pot traduce gândurile în cuvinte. Așa că de ce nu și un „înregistrator de vise” pe care să-l pornești înainte de culcare, rămânând doar să vezi a doua zi ce a înregistrat. Iar dacă un astfel de produs prinde suficientă tracțiune, eventual pornind o mică industrie în jurul tehnologiilor de interpretare a viselor, atunci poate că într-un viitor nu chiar atât de îndepărtat îți vei putea reaminti visele, rezumate precum trailerul unui film.

Potrivit unui anume Dr. Bentley, care a încercat să răspundă la întrebarea ”Ar putea AI să ne înregistreze visele?”, pusă de gazda emisiunii BBC Science Focus, citirea undelor cerebrale este deja realitate, iar interpretarea viselor nu este chiar o chestiune de ”dacă”, ci mai degrabă ”când AI-ul va deveni suficient de sofisticat pentru a putea face așa ceva”.

Am văzut deja oameni de știință căutând modalități de a capta și interpreta undele cerebrale. Implanturile dezvoltate cu susținerea antreprenorului Elon Musk arătând progrese remarcabile în beneficiul persoanelor cu deficiențe locomotorii, redând acestora abilitățile de comunicare și chiar mobilitatea, prin controlarea cu puterea gândului a dispozitivelor din imediata vecinătate.

Cea mai mare parte a acestei cercetări semnate Dr. Bentley a fost publicată anul trecut, ca parte a unui studiu de cercetare japonez care a demonstrat că scanerele de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) ar putea fi folosite pentru a clasifica diferite opțiuni în mintea adormită. Iar în cele din urmă, o versiune mai avansată a aceluiași sistem ar putea folosi aceleași informații pentru a crea un dispozitiv de înregistrare a viselor, având inteligența artificială în rolul de interpretor.

Potrivit Dr. Bentley, toate datele sunt acolo, în creier, rămânând doar să creăm un dispozitiv suficient de puternic pentru a le citi și interpreta.

Cercetătorii au înregistrat deja mii de ore de activitate cerebrală fMRI ca parte a studiilor privind activitatea creierului conștient, atunci când asculți lucruri precum cuvintele rostite, citirea textului și chiar vizionarea videoclipurilor. De aici, rămâne doar ca aceleași metode de antrenare a modelelor de limbaj mare să fie aplicate asupra datelor deja colectate, obținând în cele din urmă un model coerent de interpretare/traducere a undelor cerebrale. Iar în combinație cu un model AI de generare imagine am putea vedea și interpretări vizuale ale viselor respective, a cărui acuratețe poate doar să crească pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze.

SURSA

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate