Sari la conținut

[STIRI IT] Pixel 9 Pro XL e mai greu de reparat decât un iPhone 15, dar probabil mai rezistent


exedus

Postări Recomandate

Pixel-9-Pro-XL-3-780x470.jpg

 

Dezasamblat și analizat de specialiștii iFixit, noul flagship Pixel 9 Pro XL este genul de telefon la care și intervenții de rutină precum înlocuirea bateriei trebuie lăsată în seama profesioniștilor. Asta, dacă nu vrei să-l primești înapoi și mai stricat decât la început.

Chiar dacă punctajul de 5/10 nu este chiar atât de „catastrofal” precum scorul de 4/10 puncte atribuit seriilor iPhone 13, 14 și 15, noul vârf de gamă al seriei Pixel marchează o evoluție într-o direcție probabil greșită, Google alegând să pună pe primul loc durabilitatea telefonului în detrimentul reparabilității. În ideea că dacă nu se strică, atunci nici n-ai nevoie de reparații.

Potrivit Google, actualul model Pixel 9 Pro XL este de două ori mai rezistent decât predecesorul Pixel 8, ceea ce pentru un dispozitiv cu durată de viață estimată la 7 ani (și tot atâtea revizii majore de Android) ar trebui să fie o evoluție demnă de laude. Doar că în lumea reală sticla se sparge, dacă o lovești suficient de tare. Iar acumulatorul cu tehnologie Li-ion are o longevitate aproape sigur mai mică decât durată de viață (estimată) a telefonului.

Altfel spus, mai devreme sau mai târziu vei avea nevoie să înlocuiești măcar acumulatorul, moment în care vei descoperi că promisiunea sustenabilității prin înlesnirea reparațiilor simple și rapide este mai mult la nivel declarativ pentru Google.

Pixel 9 Pro XL are un design dual-entry, astfel încât să poți accesa elementele interne prin îndepărtarea sticlei din față sau din spate pentru o înlocuire mai ușoară a bateriei sau a ecranului. Acest lucru ajută, de asemenea, la îmbunătățirea rigidității structurale, asigurând că telefonul poate absorbi și transmite mai bine șocurile primite de ecran și din spate. Dar să ai motive întemeiate pentru îndepărtarea ecranului, care dacă nu e deja stricat la momentul intervenției, atunci va fi cu siguranță după ce forțezi adezivul puternic folosit pentru fixare. Din fericire e mai ușor cu capacul din spate, acesta putând fiind extras și reaplicat într-un mod nedistructiv.

 

Pixel-9-Pro-XL-2.jpg

 

La interior, Pixel 9 Pro XL este ca un puzzle cu tot felul de căpăcele metalice și benzi de fixare cu adeziv, a căror demontare în ordinea corectă reprezintă un veritabil exercițiu de intuiție și îndemânare. Unele căpăcele sunt fixate doar cu șuruburi, altele cu șuruburi și balama, iar altele au șuruburile ascunse sub benzi adezive. Ajungând la acumulator, cei de la iFixit nu au reușit extragerea sa decât recurgând la forță excesivă pentru ruperea adezivului de fixare, cauzând daune permanente telefonului prin detașarea modulului vapor-chamber fixat de spatele ecranului OLED.

Nici cu înlocuirea modulelor camerei foto nu e mai ușor, extragerea acestora presupunând dezasamblarea aproape completă a telefonului, prin extragerea plăcii de bază.

 

Pixel-9-Pro-XL-1.jpg

 

Dacă ar fi să tragem o concluzie de pe urma clipului publicat de iFixit, aceea ar fi că reparațiile Pixel 9 Pro XL trebuie lăsate în seama specialiștilor. Încercarea oricărei intervenții acasă, folosind kit-uri de reparație achiziționate online este probabil mult prea riscantă, raportat la economia făcută prin ocolirea tarifelor percepute de reparatorii autorizați.

SURSA

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate