Sari la conținut

[STIRI IT] Google ar putea fi obligat să „vândă” Chrome și Android, transformându-le în companii de sine stătătoare


exedus

Postări Recomandate

android-google-apps-780x470.png

Potrivit unei decizii recent publicată de către Departamentul American de Justiție, Google deține de facto un monopol asupra pieței serviciilor de căutare online. Iar hotărârea anunțată în mod oficial creează un precedent care înlesnește alte decizii similare vizând alte produse Google, precum Android și browser-ul Chrome.

Poate că vă mai amintiți cum Huawei și-a „vândut” business-ul de telefoane unei companii… Honor, nou înființată și condusă tot cu oameni de încredere ai companiei-mamă, plus ceva „prieteni” ai regimului de la Beijing. Ei bine, Google ar putea avea parte de un „tratament” similar. Ce-i drept, presat nu de interdicții comerciale dictate pe criterii de geopolitică, ci de legislația creată pentru a combate practicile anticoncurențiale și monopoliste, la care mega-corporațiile cu acoperire globală tind să conveargă odată ce devin suficient de puternice și influente.

Fără a fi luat o decizie oficială, Departamentul American de Justiție (DOJ) ia în considerare opțiuni pentru scindarea Google în mai multe companii cu administrare și conducere proprie. Asta înseamnă că îl loc să fie sub umbrela corporației Alphabet, Google, Android și Chrome vor funcționa ca și entități comerciale distincte, care pot fi listate pentru tranzacționare la bursă.

Cât despre motivul pentru care Android și Chrome sunt vizate în mod direct, experții consultați de către DOJ le-au identificat drept principali promotori ai dominație Google Search. Și cam așa este. Oare cât de popular ar fi fost astăzi Google Search dacă nu era promovat la orice pas utilizatorilor Google Chrome, cel mai folosit web browser din lume. Sau dacă Android nu avea Google ca aplicație/serviciu de căutare preinstalat.

Ce ar putea însemna această „măsură extremă” pentru viitorul companiei americane și coeziunea diverselor produse/servicii din ecosistemul deja creat, rămâne de văzut. Însă o alternativă mai puțin extremă și mai probabilă ar fi interzicerea „contractelor exclusive” care stabilesc un motor de căutare implicit, cum este cel în baza căruia Google Search este opțiune prestabilită pentru căutările inițiate de pe dispozitive iPhone/iPad.

SURSA

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate